A ragyogó színek alapvetően képesek megváltoztatni egy város arculatát. Amikor Edi Rama Tirana, az albán főváros polgármestere lett 2000-ben, kampányt indított, hogy öltöztessék színekben az egykori kommunista várost. A tömbházakat és hivatali épületeket élénk színűekre festették, ezzel átalakítva a várost rózsaszínné, zölddé, kékké és vörössé. Ahogyan a színek megcsillannak Tirana omladozó épületein, nem nehéz elképzelni, milyen hatást keltenek a világ legszebb városaiban.

10Nyhavn
Nyhavnflickr/Michael Heilemann

Ez a nyugodt környék, szemben Koppenhága kikötőjével Dániában, népszerű a helyiek és a turisták körében is. A rengeteg bár és étterem miatt kitűnő hely a kikapcsolódásra, a pihenésre a csatorna mellett vagy egy hangulatos kávézáshoz. Ha erre jár, ne mulassza el felkeresni a 9. számú épületet, mely Koppenhága legrégebbi háza, 1681-ben épült. A dán író, Hans Christian Andersen pedig néhány évig a 18. számú házban élt.

9Bo-Kaap

Bo-Kaap egy festői része Fokvárosnak Dél-Afrikában, a Signal Hill lábainál, a városközpont felett. Bo-Kaapot a helyiek maláj negyednek nevezik, mivel azoknak a rabszolgáknak a leszármazottai élnek itt, akiknek elődeit a Holland Kelet-Indiai Társaság Indonéziából, Sri Lankából és természetesen Malájziából egykor idehurcolt a 17-18. században. A turisták sétálgathatnak a keskeny, kanyargós utcákon és magukba szívhatják azt a hangulatot, amit a vibráló színekkel díszített házak sugároznak.

8Zacatecas
Zacatecasflickr/Carlows

A Mexikói Zacatecas városát 1548-ban alapították, hogy menedéket nyújtson az ezüstbányászoknak. A település a fénykorát a 16-17. században élte. A város egy szűk völgy lejtőire épült, keskeny utcái a domboldalon kanyarognak. Az óvárosban rengeteg színes ház áll, többségük a 18. században épült, köztük a gyönyörű katedrális és gazdagon díszített homlokzattal büszkélkedő Santo Domingo templom.

7Kulusuk

Grönland színes házai élénkké teszik az egyébként sivár tájképet. A kis sziklás szigetre épült Kulusuk kitűnő példája ennek. Az apró falu Kelet-Grönland kapuja. A kalandvágyó turistáknak lenyűgöző kilátást nyújtanak a Dán-szoros jéghegyei és Kelet-Grönland csodás hegyei. Kulusukban egy 1999-ben épült hotel és egy ifjúsági szálló van.

6La Boca
La Bocaflickr/Pipistrula

La Boca Buenos Aires egyik munkásnegyede Argentínában. A helyiek művészi magabiztossága az, aminek köszönhetően La Boca felkerült erre a listára. A színes házak jól szemléltetik La Boca lakóinak független természetét. A legtöbb tarka ház a kikötő körül áll. A negyedben még egyéb látnivaló is van, sok tango klub, olasz étterem, mint a La Bombonera és ez a híres futball klub, a Boca Juniors otthona is.

5Pelourinho

Salvador Bahia állam fővárosa Brazíliában. A történelmi központ, Pelourinho portugál gyarmati stílusú építészetéről híres, történelmi műemlékei a 17-19. században épültek. Turistáknak érdemes felkeresni a Salvador székesegyházat, az egykori jezsuita templomot vagy egyszerűen csak sétálgassanak a kanyargós utcákon és élvezzék gyarmati stílusú házak lélegzetelállító látványát Pelourinhoban.

4Manarola

Manarola a Cinque Terre egyik legrégebbi települése az Olasz Riviérán. A festői falu mintha a hegyoldalból nőtt volna ki, káprázatos panorámát nyújt a Földközi-tengerre. Sétáljon a kanyargós utcákon és igyon egy finom eszpresszót valamelyik kávézó teraszán, szívja magába Olaszország egyik legnépszerűbb úticéljának hihetetlen látványát.

3Jodhpur

A kopár Thar-sivatag közepén, Indiában található Jodhpur. A történelmi város tele van erődökkel, palotákkal és templomokkal. Jodhpur utcáin sétálva az épületek rideg fehérsége szinte elvakít a napsütésben. Ha távolabbról nézzük a várost, ugyanezeket az épületeket kéknek fogjuk látni. Ne csodálkozzunk, hiszen a település beceneve: Kék Város.

2Punda

Willemstad Curacao legfontosabb városa a sziget déli partjainál. A holland gyarmati stílusú építészet határozottan festői a karibi vizek mögött. A Punda bevásárlónegyed és egyben a Holland Antillák kormányzati székhelye. Willemstad legrégebbi része, melyet 1634-ben alapítottak. A ragyogó, élénk színű épületek már megérnek egy utazást.

1Guanajuato
Guanajuatoflickr/Teseum

A Sierra de Guanajuato-hegységben, Mexikóban fekszik a gyönyörű gyarmati város, Guanajuato. A várost 1554-ben alapították Mexikó leggazdagabb ezüstbányái mellett. A 16. században a bányászat fellendülése után gyönyörű haciendák és gyarmati stílusú házak épültek a városban. Guanajuato utcái sok színes sétánnyal tökéletesek a gyalogosok számára, mivel az autóforgalom nagy részét földalatti alagutakban vezetik el.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here