A mindössze 20770 km² méretű Izrael meglepő módon rendkívül változatos. A közel-keleti országban utazgatva szó szerint mindenhol a Bibliában is szereplő történelmi és vallási helyeken találhatjuk magunkat. Ezek mellett ókori római és több ezer éves régészeti romok várják a látogatókat. Azok pedig, akik nem igazán kedvelik a régi látnivalókat, élvezhetik a számos nagyszerű strandot, a szabadtéri programlehetőségeket és elképesztő kultúrát.

10Názáret
Názáret

Galilea legnagyobb városa, Názáret az ország arab fővárosaként is ismert, hiszen túlnyomóan arab lakosok élnek a városban. Názáret a keresztények zarándokhelyeként is szolgál, mivel a Biblia szerint itt élt József, Mária és Jézus is. Ebben az ókori városban jelent meg Gábriel arkangyal, hogy meséljen Máriának Jézus születéséről, emiatt tartják Názáretet a kereszténység bölcsőjének. A városban található a híres Angyali üdvözlet bazilika, a Közép-Kelet legnagyobb katolikus temploma. Názáretbe érkezve, mindenképp szánjunk időt egy kellemes sétára is a festői utcákon és a színes, helyi piacon.

9Caesarea
Caesarea

Caesarea egyszerre tekinthető réginek és újnak is. A várost I. Heródes zsidó király alapította meg Augustus cézár tiszteletére, aki neki adta Caesarea-t. 1952-ben Izrael egyetlen olyan városa lett, melyet egy privát társaság kormányzott. Az antikvitások parkjában az idelátogatók megcsodálhatják Heródes építészeti mozgalmának maradványait. Az óvárosban sétálva egyéb romokat is megtekinthetünk. A modern és elegáns városban a lóversenypálya is kihagyhatatlan látnivaló. A homokos strandok pedig remek lehetőséget biztosítanak a nyugodt napozásra, az aktív pihenést kedvelők pedig golfozhatnak, vagy épp részt vehetnek az évente megrendezett jazz fesztiválon.

8Ramon Kráter
Ramon Kráterflickr/Alon Ron

A Ramon Kráter a Negev-sivatagban található három eróziós kráter legnagyobbika. A kráter állítólag több millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor az óceán el kezdett visszahúzódni. Ám, a ma látható kráter csupán néhány millió évvel ezelőtt nyerte el jelenlegi formáját. A hegyekkel körülvett színes kráter több mint 450 méter mély és közel 40 kilométer hosszú. A világ legnagyobb erózió kráterét a nyilvánosság is megtekintheti, a túra, kerékpározás vagy körbeautózás közben a látogatók megcsodálhatják az elképesztő területeket is. Sőt, akik a szabad ég alatt szeretnék tölteni az éjszakát a beduinok által működtetett kempingekben is alhatnak.

7Haifa
Haifa

Izrael ugyan egy zsidó állam, Haifába, az ország harmadik legnagyobb városába egy másik vallás vonzza a turistákat. A Földközi-tenger partján elhelyezkedő, gyönyörű város legnagyobb turista látnivalója a Bahái Világközpont a hihetetlen botanikus kertjével. Haifa elsősorban kikötőként és ipari városként szolgál, ám számos változatos programot kínál. Az Izraeli Tudományos, Technológiai és Űr Múzeuma a város leglátogatottabb városa. Ein Hod-ban rendkívül fontosak a művészetek is, hiszen a település körülbelül 100 művésznek és mesterembernek ad otthont. Haifa gyönyörű strandokkal is büszkélkedhet, melyek tökéletesek a szörfösök és vitorlások számára is.

6Galileai-tenger
Galileai-tenger

A Galileai-tenger a Föld legalacsonyabban fekvő édesvízi tava, és a világ második legalacsonyabb tava, csupán a sósvizű Holt-tenger előzi meg. Jézus a tengerre néző, magas dombon mondta el hegyi beszédeit. A keresztény zarándokok körében is igen népszerű úti célnak számít, hiszen itt megcsodálhatják, hol is járt Jézus a vízen. A 65 kilométer hosszú „Jézus és az apostolok galileai útvonala” során a látogatók olyan helyekre juthatnak el, ahol Jézus egykor hivatását működtette. Sok turista érkezik továbbá a világ összes tájáról azért, hogy megcsodálják a pontot, ahol a tó és a Jordán-folyó egyesül.

5Tel Aviv
Tel Avivflickr/Rafael Ben-Ari

Izrael második legnagyobb városa, Tel Aviv az ország pénzügyi központja, ám ez nem azt jelenti, hogy nem éri meg ellátogatni a városba, hiszen számos látnivaló és program várja az idelátogatókat, főleg éjszakánként. Tel Aviv igazi parti paradicsomként ismert, egy város, ami soha nem alszik. Tel Aviv ad otthont a nemzeti operaháznak és a filharmonikus zenekarnak is. Számos utazási felmérés alapján Tel Aviv Izrael legjobb helyei közt van. Tengerpartjai közül néhány a világ top listáin szerepel. A város számos egyedülálló múzeummal is büszkélkedhet, mint például a Beth Hatefulsoth, ami a hosszú éveken át tartó zsidóüldözést mutatja be.

4Eilat
Eilat

Eilat egy ókori város a Vörös-tenger partján, amely Salamon király uralkodása óta szolgál kikötővárosként. Eilat Izrael legdélebbi városa. Pompás strandjainak és száraz éghajlatának köszönhetően számít Izrael egyik fő üdülőközpontjának. A világ néhány legjobb búvárhelye is itt található a gyönyörű korallzátonyainak köszönhetően. Az itt búvárkodók elképesztő tengeri élettel találhatják szembe magukat. Eilat egyéb látnivalói közé tartozik a King City, egy hightech, Biblia alapú családi szórakoztató park, a Timna Völgy park, ahol Salamon oszlopai és a világ legrégebbi rézbányája található, továbbá az idelátogatók megcsodálhatják az Európából Afrikába vándorló madarakat is.

3A Holt-tenger
A Holt-tenger

A Holt-tenger okkal kapta ezt a nevet. Körülbelül tízszer sósabb, mint az óceánok, így szinte semmi nem is képes megélni a környezetében. A 400 méterrel a tengerszint alatt elhelyezkedő víz a Föld legalacsonyabb területe. A vízből kinyert sót és ásványi anyagokat több ezer évig használták kozmetikai célokra. A Holt-tenger vize és iszapja igen jótékony hatással vannak az egészségre, hosszú távon enyhíti a bőrbetegségeket és az ízületi problémákat. A part menti szállodák mindegyike rendelkezik wellness részleggel, ám az ideérkezők jobban teszik, ha legalább egy hónappal korábban bejelentkeznek, hiszen a nagy népszerűség miatt igen zsúfoltak.

2Masszáda
Masszádawikipedia/Andrew Shiva

Izrael déli részén, egy magas fennsíkon helyezkedik el a Holt-tengerre néző Masszáda városa, ami utolsóként esett el az első zsidó-római háborúban. Masszádát először Heródes király vonta körbe erődökkel a Kr.u. 1. évszázad végén. Kr.u. 66-ban, a Sicarii zsidó hazafiak elfoglalták az erődöt a rómaiaktól, akik hét évvel később próbálták meg visszafoglalni azt. A 900 Sicarii ember nem akart római uralom alatt élni, így tömeges öngyilkosságot kíséreltek meg. Manapság Masszádát tartják az ókori Izrael szimbólumának. A város büszkélkedhet a máig fennmaradt római erődítmények legjobb példáival is. Akik nem kedvelik a hosszú, fárasztó sétákat, a felvonót is választhatják, ami felvisz egészen a domb tetejéig.

1Jeruzsálem
Jeruzsálem

Izrael szíve, Jeruzsálem a világ egyik legrégebbi városa. Ugyan a béke városa néven ismert, mégis rendkívül erőszakos múltja van. Legalább 52-szer támadták meg, kétszer rombolták le teljesen és 23-szor vették ostrom alá. Jeruzsálem három vallás szerint is szent város: a zsidó vallás, a kereszténység és az iszlámvallás. A történelmi Óvárosa négy negyedre oszlik: zsidó, keresztény, örmény és muszlim. Az idelátogatók sétálhatnak Jézus lábnyomain a mai Via Dolorosa-nal, megcsodálhatják a Szent Sír-templomot, ahol a keresztények szerint Jézust eltemették és megtekinthetik a Dávid Tornyot, egy középkori citadellát.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A Masszáda erőd nem a Fekete-tengerre néz rá, ahogyan fentebb írják, hanem a Holt-tengerre.

  • Igazat adok Nagy Ferencnének abban, hogy az Izraeli körutak eléggé drágák, mivel Izrael is drágán adhatja az útjaikat . Én a Haris Travelel utazom október végén egy 10 napos szervezett körútra.

  • Kedves László!
   Igen, sajnos elírás történt, amit azonnal javítottam.
   Köszönjük a figyelmeztetést!

 2. Jól van írva, hogy a Masszád a Holttengerre néz, a tavaly voltam 840 euro volt és külön a Masszád felvonó 35 euro. Szép élmény volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here