Jordániát Szíria, Szaúd-Arábia, Irak és Izrael veszik körbe. Habár a Közel-Kelet szívében fekszik, Jordánia inkább liberális, haladó gondolkodású és biztonságosabb a szomszédos országoktól. Emiatt ez az ország ideális célpont, azok számára, akik fel szeretnék fedezni a világ ezen részét. Jordániai utazás során lehetőségünk nyílik ókori városokat meglátogatni, gyönyörködni a gránit sziklákban, láthatunk elhagyatott sivatagokat, sőt még a Holt-tengerben is úszhatunk.
Összefoglaló Jordánia legjobb helyeiről, amiket mindenképp érdemes meglátogatni:

10Madaba

A fővárostól délre található Madaba, egy kis város, amely vallási struktúrájáról és ősi művészetéről nevezetes. Leginkább a Madaba Térképről , egy 6. századi mozaik térképről ismert, amely Jeruzsálemet és más szent helyeket ábrázol. A Madaba Térképet Szent György templomában találták meg. Azok számára, akik kíváncsiak Madaba történelmére, mindenképp érdemes ellátogatni a Madaba Régészeti Parkba, valamint a Madaba Múzeumba. Ha felmászunk Keresztelő Szent János Síremlékének harangtornyába csodálatos kilátás nyílik az összes nevezetességre.

9Dana Természetvédelmi Terület

A táj és a nagyszerű túrázások lehetősége miatt, Jordánia egyik fénypontja kétségtelenül a Dana Természetvédelmi Terület. Dana egy kis 15. századi falu, amely nagyrészt eredeti maradt szálláshelyet és éttermeket kínál számunkra, ha úgy döntünk, hogy egy vagy többnapos kirándulást teszünk. A legfőbb ok, amiért érdemes ellátogatni a Dana Természetvédelmi Területre nem más, mint a túrázás a rezervátumba, fel-le mászkálni a kanyonokba és a völgyekbe. A csodálatos és tiszta tájkép emlékezetes látványt tár elénk és számos kivételes fotózási lehetőséget kínál.

8Akaba
Akaba

A Holt-tengeren kívül az egyetlen vízpart Akaba-ban , az ország egyetlen kikötővárosban található. Akaba-t ablaknak is hívják a Vörös-tengerre, amely régóta fontos célpont az ország számára. A város egyedülálló keveréke a klasszikus és a modern stílusnak, amely lehetővé teszi, hogy bejárjuk a 14. századi erődítményeket vagy akár maradhatunk a világ legjobbra értékelt 5 csillagos luxus szállodáiban is. Különös figyelmet érdemel Ayla, mivel ez egy kis település a 6. századból, amely rendkívül jól karbantartott. Akaba tökéletes hely a búvároktatásra és az irányított merülésre a Vörös-tengerben.

7Al-Karak

Ha érdeklik a várak, mindenképp látogasson el Al-Karakba. Jordánia déli részén fekszik Al-Karak városa, amely csak Karak vagy Kerak néven is ismert. Nevezetes a kiemelkedő keresztény népességéről, illetve a csodálatos váráról. Al-Karak ad otthont a Kerak Citadellának, amely egykor Keresztes erőd volt. Miután kifosztották, a vár romokban állt közel 500 évig. A váron számos helyreállítási munkát végeztek, így lehetőségünk van bejárni a felújított részeket. A vár alsó részében található a Karak Régészeti Múzeum, amely olyan lenyűgöző gyűjteménnyel büszkélkedhet, ami segít felderíteni a régió történelmét.

6Ammán

Jordánia fővárosa Ammán, ami egyben az ország a legnagyobb városa, kulturális és kereskedelmi központja is. Rengeteg romot találtak Ammánban a római hatalom idejéből, melyek közül a legjelentősebb a nagy Római Amfiteátrum és a Nimfák szentélye. A Citadellát is érdemes meglátogatni, hiszen olyan építményeknek ad otthon, mint Hercules Római Temploma és az Omajjád Palota. Ha a müezzin imára hívása közben a palotában tartózkodunk, csodálatos látvány nyílik a városra.

5Sivatagi Kastély
Sivatagi Kastély

Jordánia Keleti Sivatagában, Ammántól keletre található egy kastélycsalád. Ez a struktúra az Omajjádok által lett kiépítve, néhányuk védelemként szolgált, valamint egy hely a kalifák számára épült. A kastélyok hálózata révén az Omajjádok képesek voltak élni és boldogulni a könyörtelen sivatagi tájon. Egy napi vezetés során lehetőségünk van több sivatagi kastélyt is felfedezni. Így megnézhetjük a fekete sziklát, Qasr Al-Hallabat mozaikjait, Hammam as-Sarah régészeti lelőhelyeit, illetve a Qasr Amra hihetetlen freskóit.

4Holt-tenger

Bár Jordánia nagy része tenger nélküli, egy kis partvidéke mégis van. A Holt-tenger a legalacsonyabb pont a bolygón, 430 méterrel (1400 láb) a tengerszint alatt fekszik és a sótartalom is rendkívül magas. A Holt-tengernek számos történelmi és vallási köteléke is van, állítólag Jézust is ezen a helyen keresztelte meg Keresztelő Szent János. Csodálatos hely kikapcsolódáshoz is, a víz tele van ásványi anyagokkal és a magas sótartalom miatt könnyedén lebeghetünk a víz felszínén. A Holt-tenger meglátogatásának legjobb módja, ha egy luxus üdülőben szállunk meg az északkeleti végén a tengernek. Itt élvezhetjük a gyógykezeléseket, figyelhetjük a naplementét a vízen és még Jeruzsálem éjszakai fényeit is megnézhetjük.

3Dzseras
Dzseras

Sokan mikor római romokra gondolnak, Európába képzelik el azokat. Dzseras azonban a görög-római romok hihetetlen gyűjteményének ad otthont. Ha Dzserasba utazunk, olyan történelmi jellegzetességeket láthatunk, mint Hadrianus diadalíve, amely a 2. századból származik, valamint a Hippodrome, amely egyedi besorolás szerint a legkisebb valaha épült római aréna. A dzserasi látogatásunk során remek kezdés, ha megnézzük a Dzserasi Régészeti Múzeumot, amely lenyűgöző gyűjteménnyel rendelkezik, és nagyon jól bemutatja Dzseras évszázadokkal ezelőtti fejlődését és felemelkedését.

2Rum vádi

A Rum vádi egy sivatagi völgy, ami Jordánia Déli részén fekszik és lélegzetelállító panorámájáról híres. Ebben a sivatagi régióban nincsenek települések, azonban beduin és nomád törzsek egyszer-egyszer áthaladnak itt. Bár a sivatagokat általában dűnékként képzeljük el, a Rum vádi homokkő hegyekkel és magas gránit sziklákkal büszkélkedhet. A Rum vádi nevezetességei közé sorolhatóak a természeti látványosságok és a sziklaalakzatok, valamint a szikla és a homok egyedi színei is. Ilyen figyelemre méltó különlegesség például az Umm Fruth Kőhíd. A jellegzetes vöröses-narancssárga színek túlvilági színvonalat kölcsönöznek a térségnek, ami miatt számos tudományos-fantasztikus filmet (úgy, mint a Mentőexpedíciót) forgattak itt, hogy helyettesíthessék a Vörös Bolygót. Arábiai Lawrence is időzött Rum vádiban, így lehetőségünk nyílik megnézni az egykori házát és az úgy nevezett Lawrence’s Spring-et.

1Petra
Petra

Petra ősi városa, a Világ új Hét Csodájának egyike, az egyik legjobb hely, ahová ellátogathatunk Jordániában. A Vörös Város vagy Rózsa Város néven is ismert Petra a Nabátai Királyság fővárosa is volt, mielőtt a Római Birodalom részévé vált. A települést évszázadokig elfelejtette és elhagyta a Nyugati világ, de a 19. században újra felfedezték. Petrai utazás során ma lehetőségünk van ellátogatni az ősi régészeti parkba a Siq néven ismert homokkő-kanyonon keresztül. A Siq mögött található a csodálatos Kincstár, ami valójában nem volt kincstár, inkább egy templom vagy egy királyi síremlék. További jelentős romok közé tartozik a Római Színház, a Kolostor és a Homlokzatok utcája, ami a sírok homlokzatával körülvett óriási kanyon. A leglátványosabb kilátásért az Aaron hegyre kell másznunk, amely lehetőséget kínál, hogy egész Petrát és annak lenyűgöző sziklafalú építészetét lássuk felülről.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here