1990 őszén, két barátnak, Par Grandlund-nak és Yngve Bergqvist-nek az az ötlete támadt, hogy építsenek egy igazi, eszkimó stílusú iglut, de nagyobbat, mint az előtt bármelyik. Az első iglut a svédországi Jukkasjarvi kisvárosban építették, s akkoriban csak egy egyszerű művészeti galériaként szolgált, ahova főleg a kíváncsi helyiek látogattak el. A soha nem ugyanolyan dizájnú iglu méretét évente növelik. A 90-es évek végére pedig már jégszobákkal is ellátták, ami nagyszerű lehetőség azok számára, akik kicsit hosszabb ideig maradnának vagy inspirációt keresnének és tovább csodálnák a lenyűgöző épületet és az azt körülvevő tájat. Jukkasjarvi jéghotelét a mai napig újraépítik minden évben, már manapság már több északi országban is megjelentek a különleges jéghotelek, ahol megszállhatnak a kalandvágyó utazók néhány csendes, hűsítő éjszakára.
Fontos, hogy ezek nem olyan helyek, ahova belépve csak úgy adnak egy szobát. A legtöbb jéghotelben egy évvel előtte le kell foglalnunk szállásunkat.

10Snow Village Hotel Kittila
Snow Village Hotel Kittila

A sarkkör felett magasodó Snow Village szobáiban jégből kifaragott bútorok, valamint néhány jeges és havas dekoráció várja a látogatókat. Az IceBar-ban eltölthetünk egy kellemes vacsorát, sőt az iglu diszkóban esténként szórakozhatunk is. De az is nagyszerű programnak ígérkezik, ha csak a térség körüli, fenséges szobrokat csodáljuk meg. A hotel szervezett programokat is kínál, melyeken részt vehetünk, például jéghorgászaton, kutyaszán és motoros szán túrákon, vagy rénszarvas szafarikon.

9Hoshino Resort Tomamu The Tower
Hoshino Resort Tomamu The Tower

A Japánban található Alpha Resort Tomamu saját jég faluval rendelkezik. Itt a látogatók megszállhatnak egy hotelben, ahol szó szerint minden jégből készült, az étkezőtől kezdve, a hálószobán át, a fürdőszobáig. Sőt, még a vacsorát is jégtányérokon szolgálják fel. Mindez egyáltalán nem kerül kevés pénzbe, hiszen egy este körülbelül 50.000 yen, ami közel 130.000 Ft, ennek ellenére a jégszoba két és félszer olyan népszerű, mint az üdülőközpont más szobáihoz képest.

8Snow Village Canada
Snow Village Canada

A Szent Ilona-szigeten található Snow Village Canada körülbelül 5 kilométerre fekszik Montreal városközpontjától. A hotel minden évben más-más várost reprodukál jégből és hóból, az épületek esténként különböző színekben pompáznak. A vendégek pihenhetnek az egyik forró kádban vagy elkortyolgathatnak egy finom, jégpohárban felszolgált italt a The Kube Ice Bar-ban. A Snow Village szobáit és igluit teljes egészében jégből alakították ki. Az ágyak jégből, egy fa keretből és egy matracból állnak. A termo hálózsák éjszakánként is melegen tart.

7Igloo Village Kakslauttanen
Igloo Village Kakslauttanen

A finn Lapföldön található Északi-sarkkör büszkélkedhet az egyik legjobb jéghotellel, az Igloo Village Kakslauttanen-nel, ami üveg és hó iglukban kínál szálláshelyeket, sőt az idelátogatók a világ legnagyobb füstszaunáját is kipróbálhatják. Az Igloo Village-ben négy étterem várja az éhes turistákat, melyek közül kettőt hagyományos lapp kunyhókban alakítottak ki. Mindegyik étterem tipikus, lapp specialitásokat szolgál fel, mint a rénszarvast és a faszénen sült lazacot. A vendégek vidám, téli szafarikon vehetnek részt az itt tartózkodásuk alatt, akár rénszarvas vagy huskyk által húzott szánon, akár motoros szánon, sőt még hó rallyzhatnak is.

6Balea Ice Hotel
Balea Ice Hotel

Románia egyetlen jéghotelje, a Balea Ice Hotel a tengerszint felett 2000 méterrel található. A hotelt minden évben új dizájnnal építik újra a közeli Bilea-tó jégtömbjeit használva. Minden szobában van jégágy kényelmes matraccal, ágyneművel és puha szőrmével. Éjszakára meleg hálózsákot is kapnak a vendégek. A csupán felvonóval megközelíthető Balea Ice Hotelben egy étterem várja nemzetközi ételeivel az éhes látogatókat.

5Snow Hotel
Snow Hotel

A teljesen jégből és hóból megalkotott Snow Hotel a finnországi Snow Castle of Kemini, vagyis a hó kastély része, ami a világ legnagyobb hó erődítménye. 1996 óta építik újra telente, a különleges jég hotel minden évben új dizájnt kap. A változó alak ellenére, a hó kastélynak van néhány maradandó eleme is: egy kápolna, egy étterem és egy hotel. A hotel átlaghőmérséklete -5 C°, így nem meglepő, hogy minden ágyat báránybőrrel és hálózsákkal borítanak be. Néhány szobát gyönyörű jégfaragványok díszítenek.

4Kirkenes Snowhotel
Kirkenes Snowhotel

A Kirkenes Snowhotel először 2006-ban nyílt meg, és azóta minden évben várja a lenyűgöző élményekre vágyó vendégeket Norvégia egyik legszebb környékén. Az orosz határhoz közeli, Kirkenes nevű sarki városban található hotelt minden télen újraépítik, és december 20. körül nyitják meg. Magát az épületet kizárólag jégből és hóból építik meg, de az egészséges és kényelmes alvás érdekében normális ágyak és matracok várják a vendégeket. A Snowhotel mellett van egy fűtött szolgáltató épület és egy egzotikus, szintén fűtött étterem.

3Hotel de Glace
Hotel de Glace

A Quebec városától 5 kilométerre északra, a Laurentian-hegység első lejtőjén található a Hotel de Glace. Észak-Amerika első jéghotelje 2001-ben nyílt meg, s azóta több mint egy millió ember látogatott el ide a világ összes pontjáról. A Hotel de Glace minden évben január elején nyit ki, így három hónapig várja vendégeit, mielőtt áprilisban lerombolják. Csupán a fürdőszobák fűtöttek, melyek egy külön épületben találhatóak. A hotelben még egy kápolna is van, ahol esküvőket tartanak.

2Alta Igloo Hotel
Alta Igloo Hotel

Norvégia egyik jéghotelét, az Alta Igloo Hotelt minden évben, teljes egészében hóból és jégből építik újra, s igazán különleges élményt nyújt a látogatók számára az ország messzi, északi részén. Minden szobában szarvasbőr párnák és ultra meleg hálózsákok vannak, de mivel az állandó hőmérséklet 4 és -7 C° között van, így a vendégeket biztatják, hogy hozzák magukkal saját termo aláöltözetüket. A hotelben van továbbá egy szauna és két szabadtéri, forró medence is, ahol a vendégek felmelegedhetnek és élvezhetik a nyugodt pihenést. Motoros szán szafarira is van lehetőség, mely során felfedezhetik a környéket.

1Icehotel
Icehotel

Svédország északi részén, a Jukkasjärvi nevű faluban található az Icehotel, a világ első jéghotelje. Az 1990-es nyitás óta, a hotelt minden évben újjáépítik, és decembertől áprilisig várja vendégeit. Az egész hotel hóból és a befagyott Torne-tó jégtömbjeiből áll. Még a bár poharai is jégből készültek. Az Icehotel-lel foglalkozó dokumentumfilmek időről időre láthatóak a Discovery Channel-en és a National Geographic-on.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here