A világon rengeteg lakatlan sziget létezik. Az ezen a listán szereplő szigetek egykor szintén lakatlanok voltak, de azután annyira erősen városiasodtak, hogy végül a sziget egésze beépült, létrejöttek a szigetvárosok.

10Lindau
Lindauwikipedia/Böhringer

Lindau történelmi városa az osztrák, német és svájci határ találkozásánál fekszik a Konstanzi-tó (Bodensee) keleti részén. A kb. 30.000 lakosú várost egy híd és vasút kapcsolja össze a szárazfölddel. Tele középkori és favázas épületekkel a szigetváros nagyon népszerű látnivaló.

9Santa Cruz del Islote
Santa Cruz del Islotephoto/ToluCaribe.com

Kolumbia karibi partjainál található Santa Cruz del Islote, mely nem hivatalaosan a világ legnépesebb szigete. 1 hektáros területén 90 ház áll, melyben 1200 ember él. A szigetlakók egy közeli szigeten temetkeznek, mivel temetőnek már nem jutott hely. Focizni csak a szomszédos Mucura-szigeten lehet, mert Santa Cruz egyetlen tere nagyjából feleakkora csupán, mint egy teniszpálya.

8Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori (Halászok szigete) a legészakabbi a Borromeo-szigetek három tagja között, melyek a Lago Maggiore-ben fekszenek. 50 fős népességével ez az egyetlen közülük, mely egész évben lakott. Egy szűk utca fut végig a szigeten, amihez macskaköves sikátorok kapcsolódnak, valamint egy sétány, amire körbe vezet a szigeten. A sétányt általában elönti a víz, a vele szemben álló házakat ennek megfelelően építették meg. Míg a halászat hagyománya ma is él a faluban, a sziget festői szépsége egyre több turistát vonz, így a helyieknek az idegenforgalomból is mind több bevételük származik.

7Mexcaltitan
Mexcaltitanflickr/adam79

Mexacltitán egy kis mesterséges szigetváros Mexikó csendes-óceáni partjainál. A város alacsonyan fekszik a mocsárban, a mangrovékkal szegélyezett csatornával körülvéve. A júniustól októberig tartó esős évszakban a víz elárasztja az utcákat és csak csónakkal lehet közlekedni. Egyes kutatók szerint Mexcaltitán nem más, mint a legendás Aztlán, az aztékok őshazája. Az itt élők elsősorban rákászattal foglalkoznak, a garnélák a parton szárítkoznak és az egész városban szanaszét szaladgálnak.

6Trogir
Trogir

Split városához közel található Trogir, mely az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori város Európában. Apró középkori utcák szelik át a varázslatos szigetvárost, ahol eldugott kis éttermek és szemet gyönyörködtető galériák várják a turistákat. Széles tengerparti sétány kanyarog a város körül, mely a vitorlásokkal teli kikötőhöz vezet. Trogirban a gótikus és a román építészet keveredése határozza meg a városképet. Olyan épületekkel büszkélkedhet, mint a velencei Szent Lőrinc székesegyház, a városháza és egy középkori erőd.

5Nesebar

Gyakran nevezik a Fekete-tenger Gyöngyének Nesebar szigetvárost, mely több mint 3000 éves történelme során nyerte el mai arculatát. A város legrégebbi részei a szigeten találhatók, melyet egy mesterséges, keskeny töltés köt össze a szárazfölddel és ez a bizonyíték arra, hogy számos különböző civilizáció élt itt az idők során. Sokan úgy vélik Nesebar városában van a legtöbb egy főre jutó templom. A város a keleti ortodox építészet gazdag örökségével büszkélkedhet.

4Flores

Flores a Petén Itzá-tóban található, melyet egy móló köt össze a szárazfölddel, ahol az ikervárosok, Santa Elena és San Benito vannak. Flores szigete volt az utolsó független maja állam, mely a spanyol hódítók birtokába került. Városuk, Noh Petén (szó szerint Város-sziget) 1697-ben pusztult el, amikor a spanyolok csónakokon érkezve támadták meg.
A turisták általában a közelben található Tikal híres maja romjai miatt látogatnak el ide. De maga a szigetváros is nagyszerű látnivaló, tele gyarmati stílusú, piros tetős épületekkel, keskeny, macskaköves utcákkal, történelmi templomokkal, rengeteg hotellel és étteremmel. Az utazók hamar rájönnek, hogy ez a város nem csupán átutazóhely, hanem önmagában is értékes.

3Malé
Maléflickr/m o d e

Malé a Maldív-szigetek fővárosa és egyben legnépesebb települése. Több mint 100.000 ember él az apró szigeten. Mivel nincsenek környező területek, minden infrastruktúra magában a városban kapott helyet. A vizet a talajvízből nyerik, az áramot dízel generátorok szolgáltatják. A szilárd hulladékot a közeli szigetekre szállítják, ahol lagúnákat töltenek fel vele. A nagyobb repülőtér sziget a közelben szintén így épült.

2Manhattan
Manhattanflickr/meironke

Manhattan egyike New York öt városrészének és az emberek többségének elsőként ez ugrik be New York városáról. Manhattan nem más, mint egy szigetváros, ahol New York legfontosabb látnivalóit találjuk. A Manhattan elnevezés a Lenape néptől származik, akik az európaiak megjelenése előtt éltek itt. A szó jelentése “sok hegy szigete”. 1625-ben a hollandok Manhattan szigetén építették fel az erődjüket, amit New York város születésének tartanak. Ma Manhattan egyike a legsűrűbben lakott szigetvárosoknak a világon, 2008-ban 1.634.795 ember élt a sziget 59.47 km2-es területén.

1Velence
Velencephoto: ellimac

A csatornáiról híres Velence egy 117 szigetből álló szigetcsoporton épült fel, melyeket összesen 455 híd köt össze. Az óvárosában a csatornák töltik be az utak funkcióját, a közlekedés szinte kizárólag vízen és gyalog történik.
A szigetváros lassan süllyed, az őszi és téli időszakban a Piazza San Marco, a város legalacsonyabban fekvő pontja teljesen víz alá kerül.Az elmúlt 1000 évben kb. 7 cm-t süllyedt minden évszázadban, de a jelentések szerint csupán az elmúlt században 24 cm-t süllyedt a város. Ennek valószínűleg köze van az Adria vízszintjének emelkedéséhez, mellyel párhuzamosan Velence alapjai folyamatosan süllyednek. Az egyik javasolt megoldás magasabbra emelni a várost a tengerszint fölé úgy, hogy a szigetváros alatti talajba vizet pumpálnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here