Azok a szigetek, ahol nem lehet autóval közlekedni, tökéletes úticélok az autómentes nyaraláshoz, a zavartalan kikapcsolódáshoz. Közlekedési dugók, parkolódíjak vagy szabad parkolóhelyek utáni keresgélés nélkül a szigeteket gyalog vagy kerékpárral lehet felfedezni. De abban a világban, ahol több mint 500 millió autó fut az utakon, nem könnyű autómentes szigeteket találni. Az alábbi listára csendes és legalább egy kis népességgel, valamint néhány létesítménnyel rendelkező szigeteket gyűjtöttünk össze.

10Little Corn-sziget
Little Corn-szigetflickr/Sean94112

A Little Corn-sziget a Corn-szigetek közül a kisebb, mely kb. 70 km-re keletre fekszik Nicaragua karibi partjaitól. A szigetet a britek gyarmatosították, legtöbb őslakójának több közös kulturális vonása van más angol nyelvű karibi szigettel, mint Nicaraguaval. Utak és motoros járművek nélkül a sziget felfedezésének egyetlen módja a gyaloglás. A környező korallzátonyok miatt népszerű a búvárok körében.

9Rottnest-sziget
Rottnest-szigetwikipedia/Mark

A Rottnest-sziget Nyugat-Ausztrália partjainál, Perth közelében található. A szigetet kb. 30.000 évvel ezelőtt az aboriginálok lakták, míg a tengerszint emelkedésével a sziget különvált a szárazföldtől. Amikor a hollandok felfedezték a 17. században, a sziget már lakatlan volt. Ma az egyik legnépszerűbb úticél. Kiváló hely úszáshoz, búvárkodáshoz, halászathoz, szörfözéshez és a 11 km hosszú sziget körül kerékpározni is érdemes. Autóval nem lehet bemenni, bár néhány turista buszt beengednek. Ha ide látogatunk, érdemes olyan időpontban érkezni, amikor elkerülhetjük az iskolát elhagyó végzősök tömegeit, akik előszeretettel rohanják meg a Rottnest-szigetet.

8Kadavu

Kadavu a negyedik legnagyobb sziget Fijin és kb. 10.000 lakója van. Számos természeti látnivalóval büszkélkedhet, mint a korallzátonyos öblök, mangrove erdők, hegyvidéki dzsungelek, vízesések, melyek gazdag élővilágának adnak otthont, köztük a kadavui pézsma papagájnak. Az érintetlen természeti környezet miatt nagyon népszerű, mindentől távoli úticél. Kadavu-szigeten nagyon kevés út van, a közlekedést a taxicsónakok és a kompok bonyolítják.

7Hydra
Hydraflickr/StefanosP

Hydra egyike a Szaróni-szigeteknek Görögországban, melyet egy keskeny tengerfolyosó választ el a Peloponnészosztól. A sziget méltán az egyik legnépszerűbb célpontja az Athénból induló egynapos kirándulásoknak. Hydra kikötője festői látványt nyújt a fehérre meszelt házakkal, melyek a hegyoldalon sorakoznak az azúrszínű tenger felett. A városközpont elég kicsi, így gyalog, kerékpárral vagy akár szamárháton is könnyen be lehet járni, a sziget többi részéhez pedig vízitaxik szállítják a turistákat.

6Lamu-sziget
Lamu-szigetflickr/Cessna 206

Lamu a Lamu-szigetcsoport része és egyike a legnépszerűbb látnivalóknak a vadasparkok mellett. Lamu óvárosa a sziget legfontosabb települése, egyike a legrégebbi és legjobban megőrzött swahili településeknek Kelet-Afrikában. Korall kőből és mangrove fából épült házai, belső udvarai, verandái és díszesen faragott fa ajtói a város legjellegzetesebb elemei. A szigeten nincsenek utak, csak ösvények és sikátorok, ezért csak nagyon kevés motoros jármű közlekedik itt. A helyiek gyalog, csónakkal vagy szamárháton közlekednek és szállítják az árukat.

5Caye Caulker

Caze Caulker egy kis korallsziget a Karib-tengerben, amit kisrepülővel vagy gyors vízitaxival lehet elérni. Az elmúlt években a sziget Beliz egyik legkedveltebb célpontja lett a hátizsákos, alacsony árakat és zavartalan pihenést kereső turisták körében. A közlekedés leggyakoribb módja a szigeten a gyaloglás. Az utakat karbantartják, így a szigeten akár 20 perc alatt át lehet sétálni. Kerékpárokat és golfkocsikat is lehet bérelni.

4Perhentian-szigetek

Nem messze a thaiföldi határtól fekszenek a Perhentian-szigetek, melyek Malájzia legolcsóbb úticéljai. Két fő szigete Perhentian Besar (Nagy Perhentian) és Perhentian Kecil (Kis Perhentian). Mindkét sziget pálmafás, fehér homokos strandokkal és türkizkék tengerrel várja a turistákat. A búvárkodás és az úszás legkedveltebb kikapcsolódási lehetőségek errefelé. A legtöbb strandon a víz sekély és benne papagájhalak, ráják és tintahalak hemzsegnek. A gyaloglás mellett a másik közlekedési módot a vízitaxik jelentik.

3La Digue

La Digue egyike a Seychelles-szigeteknek. Kb. 2000 ember él itt, akik többnyire a nyugati parti faluban, La Passe-ban laknak, ahonnan komppal lehet elérni Praslin és Mahé szigetét. Sokan választják a kerékpárt a sziget felfedezéséhez. Kerékpártúrák indulnak a világ egyik legszebb strandjához, L’Anse Source D’Argent-hoz.

2Gili-szigetek
Gili-szigetekflickr/yeowatzup

Lombok legnépszerűbb úticéljai a három szigetből – Gili Trawangan, Gili Meno és Gili Air – álló a Gili-szigetek. A szigetek nagyon békések, számtalan kis tengerparti kávézóban még mindig reggae-t játszanak, nincsenek autók vagy motorok, amik zavarnák a csendet. Kerékpárokat lehet és érdemes kölcsönözni, mivel a legtöbb ösvény kiváló a biciklizéshez, legalábbis Gili Trawangan szigetén. A szigetek nagyon aprók, könnyen át lehet sétálni rajtuk. A Gili-szigetek nevében a gili már önmagában is azt jelenti, hogy kis sziget, Lombok partjainál számos olyan sziget van, melyeknek nevében szintén szerepel a Gili szó.

1Ko Phi Phi

Ko Phi Phi egy kis szigetcsoport Krabi tartományban, Thaiföld déli részén. Ko Phi Phi Don a legnagyobb sziget és az egyetlen, amelynek állandó lakosai vannak, míg a kisebb Ko Phi Phi Leh strandjai és a búvárkodás miatt nagyon népszerű. A szigeten nincsenek autók, se motorok, leginkább gyalog lehet közlekedni. Lehet csónakokat is bérelni, amikkel azok a strandok is elérhetők, melyekhez gyalog nem lehet eljutni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here