Megjelölni, hogy melyik a világ 10 legszebb strandja, szinte lehetetlen. De ez nem tántorít el minket. A tenger és a nap szerelmeseinek összeállítottunk egy listát a világ leglenyűgözőbb strandjairól.

10Navagio strand
Navagio strandflickr/dkilim

A Navagio strand egy elszigetelt, homokos öböl Zakynthos szigetén, melyet csak csónakkal lehet megközelíteni. Ez egyike Görögország szimbolikus strandjainak, mely gyakran szerepel a képeslapokon. A Navagio strand látnivalói közé tartozik egy hajóroncs is található, ami valószínűleg egy embercsempészé volt és természetesen a csupasz mészkősziklák, a fehér homokos part és a tiszta kék víz. Nem csoda, hogy ez a látványos strand turisták ezreit vonzza minden évben.

9The Baths

A The Baths Virgin Gorda déli csücskén található, mely a harmadik legnagyobb a Brit Virgin-szigetek között. Hatalmas gránit sziklák fekszenek a tengerparton, látványos alagutakat és barlangokat képezve, melyek a tenger felől nyitottak és dagálykor elárasztja őket a víz. A homokos strandokat trópusi pálmák szegélyezik, fokozva a táj szépségét.

8Tapuaetai

Tapuaetai (Egy Láb-sziget) egy kis sziget az Aitutaki korallgyűrűn, a Cook-szigeteken. Lenyűgöző látványt nyújt az Aitutaki lagúna és ha nincs dagály, Tapuaetaitól szép utat lehet megtenni akár gyalog is, a homokdűnéken sétálva. A strand elnyerte az Ausztrália Legjobb Strandja díjat a Világutazó versenyen Sydney-ben, 2008 júniusában.

7Zlatni Rat
Zlatni Ratflickr/Emich

Zlatni Rat (Aranyfok) Európa leghíresebb strandjai között szerepel és egyike Horvátország lenépszerűbb látnivalóinak. Bol városának közelében, Brac-sziget déli partjainál található Zlatni Rat, melye egy szűk, fehérkavicsos strand. A strand hihetetlen alakját a dagály, az áramlatok és a szél formálja. 2009-ben a Lonely Planet a világ 10 legjobb strandja közé sorolta.

6Olüdeniz

Ölüdeniz egy kis falu Törökország dél-nyugati partjainál, az Égei-tengernél. Félreeső, homokos öble Ölüdeniz torkolatánál fekszik egy kék lagúnában. A strand híres a víz színéről, ami a türkiz ezerféle árnyalatában pompázik, ennek köszönhetően ez az egyik legtöbbet fotózott partszakasza a mediterrán térségnek. Ölüdeniz csodás panorámája miatt az egyik legkedveltebb helye a siklóernyősöknek.

5Trunk-öböl
Trunk-öbölflickr/zeandroid

A Trunk-öböl egy Nemzeti Parkhoz tartozó strand az Amerikai Virgin-szigetekhez tartozó Szent János-szigeten. A Natioanl Geographic Társaság a világ egyik legszebb strandjának ismerte el, mely tömegével vonzza a luxushajón érkező turistákat. A strandon zuhanyzó és pihenő, snack bár, vízimentő szoglálja a nyaralók kényelmét. Leghíresebb látnivalója a víz alatti ösvény, ami a búvárokat vezeti körbe a korallok között.

4Maya-öböl
Maya-öbölflickr/chilsta

A Maya-öböl egy sekély öböl, melyet meredek mészkő sziklák koszorúznak Koh Phi Phi Leh-szigeten, mely a Phi Phi-szigetek második legnagyobb tagja. Az öbölnek lenyűgöző víz alatti élővilága van, nagyon népszerű a búvárok körében. A Maya-öböl azután lett világhírű, hogy 2000-ben itt forgatták A Part című filmet és sok turista csak azért jön, hogy lássa a forgatás helyszínét.

3Whitehaven Beach (Fehérmennyország strand)
Whitehaven Beach (Fehérmennyország strand)flickr/Vandelizer

Whitehaven Beach a Whitsunday-szigeteken található, a szigetcsoport legnagyobb tagja. A strand majdnem 6 km hosszú és nagyon finom fehér homok borítja, mely 98%-os tisztaságú szilícium-dioxid. A homok annyira finomszemcséjű, hogy a Hubble űrteleszkóp lencséinek készítéséhez használják. A Whiteheaven Beach északi felén található a Hill Inlet, egy gyönyörű öböl, ahol a dagály összemossa a homokot és a tengert, gyönyörű színkompozíciókat alkotva.

2Tulum

Tulum a Yucatán-félsziget keleti partjainál található. Egykor a maja város, Coba legfontosabb kikötője volt. Tulum kb. 1200 körül épült, amikor a maja civilizáció már hanyatlani kezdett, ezért itt nem találjuk meg a rájuk jellemező díszes épületeket. A trópusi partok azonban Mexikó egyik legnépszerűbb strandjává teszik Tulumot, mely nemcsak a strandolók, de a művészek és fotósok paradicsoma is.

1Anse Source D’Argent

Anse Source D’Argent La Digue-szigeten fekszik, mely egyike a legkisebb Seychelles szigeteknek. A világ egyik legtöbbet fotózott strandja számos utazási magazin címlapján szerepelt már. Anse Source D’Argent nyerő kombinációja a hatalmas gránit szikláknak, a rózsaszín homokos strandoknak és a kókuszpálmáknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here