A gejzírek és meleg vizű források úgy keletkeznek, hogy a talajvíz a geotermikus erők hatására felmelegszik és a felszínre tör. Ezeknek köszönhetők a forró vízkitörések, az élénk színek és a különös formák. A meleg vizű források szerelmeseinek a legnagyobb örömet nem pusztán a látvány adja, hanem a bennük való fürdőzés gyógyhatásai is. Találd ki, a listán szereplő leghíresebb gejzírek és meleg vizű források közül melyiket lehet megnézni és melyikben lehet fürdeni is!

12Beppu
Beppuflickr/Pet_r

Beppu egyike Japán leghíresebb meleg vizű forrás köré épült üdülőhelyeinek, a világon a legnagyobb mennyiségű meleg vízzel (eltekintve az amerikai Yellowstone-tól) és egész Japánban itt található a legtöbb meleg vizű forrás. A Beppu 9 látványos meleg vizű forrást tartalmaz, melyeket gyakran úgy neveznek, “Beppu kilenc pokla” és inkább nézni érdemes őket, mintsem fürdeni bennük. A legfotogénebb a kilenc forrás közül a “Véres Tó Pokol”, melyben egy forró, vörös vízű tó található.

11Rincón de la Vieja
Rincón de la Vieja

Rincón de la Vieja egy aktív vulkán Costa Rica észak-nyugati részén. Neve azt jelenti, Az Öregasszony Sarka, egy helyi lány legendájára utalva, akinek szerelmét apja beledobta a kráterbe. Az utolsó komoly kitörés 1983-ban volt. Számos meleg vizű forrás, fortyogó iszap látható a vulkán oldalában. Az iszap ásványi anyagokat tartalmaz és gyógyhatásait kozmetikai termékekhez használják fel.

10Gejzírek völgye
Gejzírek völgyeflickr/robnunn

A Kamcsatka-félszigten, Oroszország távol-keleti részén fekszik a Gejzírek völgye, amely a második legnagyobb gejzírmező a világon. A Gejzírek völgyét 1941-ben fedezte fel a helyi tudós, Tatyana Ustinova. Azóta a Kamcsatka-félsziget népszerű látnivalója lett. A Gejzírek völgyében 2007-ben egy földcsuszamlás a gejzírek felét maga alá temette. Ennek ellenére a völgy még mindig él és számos érdeklődőt, turistát és tudóst vonz.

9El Tatio
El Tatioflickr/Kimbo 79

El Tatio egy híres gejzírmező az Andokban, Chile északi részén, kb. 4300 m-es magasságban. A klimatikus viszonyok és a magaslati fekvés miatt a gejzírmező egyike a Föld legszélsőségesebb vidékeinek. Több mint 80 működő gejzírrel az El Tatio a legnagyobb gejzírmező a déli féltekén és a harmadik legnagyobb világon. A jeges, hideg időjárás ellenére számos turista jön el ide, hogy megmártózzon a meleg vizű forrásokban.

8Rotorua

Rotorua a Rotorua-tó partján található, Új-Zélandban. Az ország termál mennyországaként vált ismertté. Számos gejzír és meleg vizű forrás van a városban és annak környékén. Ezek közül több parkokban és védett területeken található. A gőzkitörések, a meleg víz és az iszap néha új helyeken törnek fel. Wai-O-Tapu közelében számos híres meleg vizű forrás van, melyek szivárványos színükről híresek, mint a Lady Knox Gejzír.

7Huanglong

A Kína középső részén található Huanglong (Sárga Sárkány-hegy) színes medencéiről híres, melyeket a kalcit lerakódások alakítottak ki, emellett gazdag erdei élővilága, hófödte csúcsai, meleg vizű forrásai és vízesései és hozzájárulnak vonzerejéhez. Huanglong számos veszélyeztetett faj otthona, pl. az óriáspandáé. A Pearl Boiling-tó egy meleg, gyógyhatású, ásványi forrás, melynek hőmérséklete 21 fok, Huanglong déli részén található. Szeptember és október a legideálisabb időpontok ahhoz, hogy felkeressük a teraszos mészkő tavakat, mert ilyenkor kék, sárga, fehér és zöld színben pompáznak.

6Haukadaluri gejzírek
Haukadaluri gejzírekflickr/Olis Olois

Haukadalur egy völgy, ahol Izland legnagyobb és leghíresebb gejzírjei törnek fel, köztük a Geysir és a Strokkur. A Geysir az európaiak által legrégebb óta ismert gejzír, melyből maga a gejzír elnevezés is ered. A Geysir kitörése 70 m magasra is felcsap. A kitörések azonban elég ritkák és az utóbbi években szinte teljesen elmaradtak. De a Geysir jelenleg naponta kb. háromszor tör ki. A Strokkur, mely kevesebb, mint 50 m-re található a Geysirtől, legalább minden 10 percben kitör.

5Pamukkale

Pammukkale, melynek jelentése “gyapotkastély”, egy valószerűtlennek tűnő táj Törökország nyugati részén, mely fehér teraszairól vált híressé. A mészkő teraszokon és az üledékes kőzeteken lerakódott víz nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik és forró vizű források táplálják. Az emberek már évezredek óta fürdenek ezekben a természetes medencékben. Hierapolist, az ókori görög várost Pergamon királyai a forró vizű források tetejére építtették fel. A fürdők, templomok és egyéb görög épületek romjai szintén láthatók itt.

4Jigokudani Majom Park
Jigokudani Majom Parkphoto: Photo by Yosemite

A Jigokudani Majom Park egy híres, meleg vizű forrásokkal teli terület Japánban, Nagano közelében. A Jigokudani (Pokol völgye) elnevezés a gőznek és a buborékos, fortyogó víznek köszönhető, mely feltör a jeges talajból, körbeveszi a meredek sziklákat és a rettentően hideg és komor erdőket. A vidéken híresen nagy számban élnek a vad hómajmok, melyek télen mennek a parkba, mikor mindent hó borít. A majmok a sziklákról és az erdőkből ereszkednek le az onsen (források) meleg vizeibe, esténként pedig visszatérnek a biztonságot nyújtó erdőkbe.

3Dallol

Dallol egy vulkanikus kráter Etiópiában, a Danakil-földön. Egy vulkanikus kitörés során képződött 1926-ban és számos hasonló kráter található a közelében, a sós síkságon. A távolabbi területek az 1960-1966 közötti felmérések alapján 34 fokkal a legmagasabb évi átlaghőmérsékletű területek a bolygón. Dallol hasonló a Yellowstone Park híres meleg vizű forrásaihoz, de jóval nagyobb kiterjedésűnek tűnik.

2Kék Lagúna
Kék Lagúnaflickr/Bods

A Kék Lagúna egy geotermikus fürdő egy lávamezőn, a Keflavik Nemzetközi Repülőtér és Reykjavik között, Izland dél-nyugati részén. A lagúna a közeli geotermikus erőmű mellékterméke. A túlhevült víz előtör a talajból a lávamező közelében és áthalad a turbinákon, amik elektromos áramot állítanak elő. Ezután a meleg víz áthalad egy hőcserélőn, hogy biztosítsa a hőt a városi meleg víz előállító rendszerhez, majd végül beleömlik a lagúnába. Ezek a meleg vizek gazdagok ásványi anyagokban, ezért a Kék Lagúnában való fürdőzés számos betegség ellen hatékony. A víz hőmérséklete a fürdő területén átlagosan 40 fok és egész évben fürödhető, még jeges időjárás esetén is.

1Yellowstone

A Yellowstone Nemzeti Park volt a világ első nemzeti parkja, melyet 1872-ben alapítottak az itt található nagy számú gejzír, meleg vizű forrás és más termálvidékek, valamint a hihetetlen vadvilág és a táj lenyűgöző szépségének védelmére. Yellowstone egy hatalmas forrópont felett fekszik, ahol fényes, meleg, olvadt kőzet emelkedik a felszín fölé. A parkban található a világ ismert geotermikus látnivalóinak fele, több mint 10.000 gejzír és meleg vizű forrás. Az elmúlt 17 millió évben ez a forrópont generálta az egymást követő hatalmas kitöréseket, köztük tucatnyi vagy még több szuperkitörést. A Yellostone vulkán legutolsó gigantikus kitörése kb. 640.000 évvel ezelőtt volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here