A tengeri sziklaoszlopok lenyűgöző függőleges sziklaformációk a tengerbe, melyeket a víz és a szél alakított. Kialakulások általában úgy kezdődött, hogy a tenger repedéseket hozott létre a földnyelvben, ami később beomlott, így jöttek létre a szabadon álló kőoszlopok. Végül ugyanaz a folyamat, ami megteremtette ezeket a sziklaképződéményeket, vezet az összeomlásukhoz is.

10Old Harry Rocks (Öreg Harry sziklák)

Az Öreg Harry sziklák két mészkőoszlopból állnak Anglia déli részén, Dorset partjainál. A sziklák jelzik a Jura Kori Partok keleti végét. Ezek a sziklák elsősorban mészkőből képződtek, bennük néhány tűzkővel. A tengeri kőoszlopok folyamatosan erodálódnak a tenger miatt, így folyton változik a formájuk is. A 18. században az emberek még a partról át tudtak sétálni az Öreg Harry-re, mely a szárazföldtől távolabb fekszik.

9Lange Anna
Lange Annaflickr/sosni

Lange Anna egy híres jelképe a kis német szigetnek, Heligolandnak az Északi-tengerben. A sziget jóval nagyobb volt, de a hullámok lassan elmozdították köveit a tengerszint feletti magasságból. A hullámok gyönyörű formációkat hoztak létre, barlangokat, szűk félszigeteket boltívekkel a közepükön. Amikor egy ilyen boltív összeomlik, létrejön egy kőoszlop. Egy boltív összeomlásával született meg a 47 m magas oszlop is 1868-ban. Tavasszal a sziklákat vízimadarak lepik el, akik költeni jönnek ide.

8Vitorla szikla

A Parus szikla (vagy Vitorla szikla) egy nagy homokkő oszlop a Fekete-tenger partján, Oroszországban. A szikla arányai figyelemreméltók. Míg a kőoszlop egy kicsit több, mint 1 m vastag, addig magassága 25 m, hossza kb. 20 m. Mivel a szikla alakja egy hajó vitorlájára emékeztet leginkább, erről kapta becenevét. A felszín felett a sziklán van egy lyuk, melyet feltehetően egy találat okozott a kaukázusi háborúban.

7Kicker szikla
Kicker sziklaflickr/Julian Rotela Rosow

A Kicker szikla, másnéven Alvó Oroszlán vagy León Dormido egy sziklaképződmény és népszerű búvárhely a San Cristobal-sziget nyugati felén, mely a Galapagos szigetcsoport legkeletebbi tagja. A szikla egy lávakúp maradványa, mely két részre szakadt és nagy számban vonzza a kalapácsfejű és a galapagos cápákat. A Kicker szikla tengeri madarak gazdag kolóniáinak otthona.

6Bako tengeri kőoszlop
Bako tengeri kőoszlopflickr/duke88

A Bako Nemzeti Park Sarawak-ban, Malájzia keleti államában található, Borneo szigetén. A homokkő többmillió éves eróziója formálta a partvonal meredek szikláit és a homokos öböl látványos formációit. A Bako Nemzeti Park legismertebb jelképe Pandan Kecil strand előtt álló kőoszlop, mely egy kobrafejre emlékeztet, ami előtör a vízből. A park otthont ad a fokozottan veszélyeztetett ormányos majmoknak is.

5Haystack szikla

A Haystack szikla egy 72 m magas kőoszlop Oregon államban, Cannon Beach-en. A sziklán számtalan madár él, köztük sirályok és kormoránok. Népszerű úticél és apály idején gyalog is könnyen megközelíthető. Minden évben sok turista esik csapdába, amikor jön a dagály és a szikla nagy része víz alá kerül.

4Ko Tapu

Ko Tapu (Köröm-sziget) egy 20 m magas tengeri kőoszlop a Phang Nga-öbölben, Thaiföldön. Ko Tapu lett a legnagyobb látnivaló, mióta 1974-ben feltűnt a James Bond: Az Aranypisztolyos férfi című filmben. Ezért gyakran hívják James Bond-szigetnek is. 1997-ben James Bond visszatért ide a Holnap markában című részben.

3Risin og Kellingin
Risin og Kellinginflickr/arne.list

Risin og Kellingin két tengeri sziklaoszlop a Faroe-szigetekhez tartozó Eysturoy-sziget északi partainál. Neveik azt jelentik, az Óriás és a Boszorkány és egy régi legendához fűződnek. Az óriás, 71 m magas kőoszlop távolabb van a parttól, míg a 68 m magas boszorkány közelebb található. A geológusok szerint a ma még két lábon álló Kellingin valamikor a következő évtizedekben belezuhan majd a tengerbe, megadva magát a téli viharoknak.

2Old Man of Hoy
Old Man of Hoyflickr/Roger B.

Az Old Man of Hoy egy 137 m magas, vörös homokkőből képződött tengeri kőoszlop Hoy-sziget nyugati partjainál, az Orkney-szigeteknél, Skóciában. Az 1600-1750 között rajzolt térképeken a terület még a kőoszlop nélkül látható, tehát az Old Man valószínűleg kevesebb, mint 400 éves. Lehet, hogy nem is lesz sokkal öregebb, hiszen már vannak a közelgő összeomlására utaló jelek. A kőoszlop népszerű a hegymászók körében, először 1966-ban mászták meg.

1A Tizenkét Apostol
A Tizenkét Apostolflickr/M Kuhn

A Tizenkét Apostol több nagy mészkő oszlop, melyeket az eső, a szél és a háborgó tenger okozta erózió formált. A lenyűgöző Nagy Óceán út partjai mentén található Victoriaban, Ausztráliában. Bibliai neve ellenére csak nyolc apostol látható itt a tizenkettőből. A legutóbb egy 50 m magas oszlop omlott össze 2005-ben. A Tizenkét Apostol alatt fészkelő pingvineket is lehet látni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here