Mélyen Venezuela dzsungelében állnak a lapos tetejű hegyek elkülönült szigetei, a tepuik. A lapos tetejű hegyeket a Föld legkorábbi geológiai képződményeinek tartják, melyek valamikor 2 milliárd évvel ezelőtt keletkeztek. Mivel teljesen elkülönülnek a talajtól, ezek az esőerdő feletti szigetek számos különleges növény- és állatfajjal rendelkeznek, melyek sehol máshol a világon nem találhatók meg. Lapos tetejű hegyek a világ más részein is vannak, ahol mesa, tuya, butte, amba vagy egyszerűen lapos tetejű hegy a nevük.

10Conner-hegy
Conner-hegyflickr/F.d.W.

A Conner-hegy egy lapos tetejű, patkó alakú hegy. Gyakran összekeverik az Uluruval, mivel az Uluru és Kata Tjuta felé vezető útról jól látható, ha Alice Springs-ből közelítjük meg. Az itt élő aboriginálok a hegyet Artilla-nak nevezik és úgy hiszik, itt él a jégember, aki a hideg időt “csinálja”.

9Brown Bluff
Brown Bluffflickr/cdent

Az Antarktisz déli csücskén található a jégsipkás, lapos tetejű Brown Bluff, mely 745 m magas, különleges vöröses barnás színű, vulkáni eredetű hegy. A Brown Bluff partjainál ezernyi Adélie- és szamárpingvin él.

8Asgard-hegy
Asgard-hegywikipedia/Ansgar Walk

Az Asgard kétcsúcsú hegy, két lapos tetejű, hengeres sziklatoronnyal, melyeket egy szakadék választ el egymástól. Az Auyuittuq Nemzeti Parkban található Baffin-szigeten és valószínűleg a Baffin-hegység legnagyobb nevezetessége. A hegyfokot Asgard, az norvég mitológia szerint az istenek birodalma után nevezték el. 1976-ban Rick Sylvester kaszkadőr innen ugrott le a James Bond film, A kém, aki engem szeretett kezdő jelenetében, bár a filmben úgy állították be, mintha az ausztriai Alpok szerepelne.

7Kukenan
Kukenanflickr/Ewen K

A Kukenan egy 2680 m magas és kb. 3 km hosszú tepui. A híres tepui, a Roraima-hegy közelében található. Kukenan hegyét nagyon nehéz megmászni, ezért kevésbé népszerű, mint a Roraima. A tepui déli végén található Cuquenan-vízesés a második legmagasabb vízesés a világon.

6Heroubreio
Heroubreioflickr/Ludovic Hirlimann

Az Izlandi-felföldön található Heroubreio egy lapos tetejű, meredek oldalú vulkán, melyet egy vastag gleccserből kitörő láva alakított ki. A lapos tetejű hegyeknek ezt a fajtáját tuyanak nevezik. A hegy meredek és instabil oldala miatt csak 1908-ban jutottak fel először a tetejére annak ellenére, hogy létezéséről már évszázadokkal korábban tudtak.

5Debre Damo
Debre Damowikipedia/Ondrej Zvácek

A Debre Damo Etiópia északi részén található lapostetejű hegy, melynek tetején egy 6. századi kolostor áll. A kolostor, melyet csak köteleken keresztül lehet elérni, kéziratgyűjteményéről híres és arról, hogy ez a legkorábbi templomi épület Etiópiában, ami még ma is őrzi eredeti megjelenését. A hagyomány szerint a kolostort szíriai szerzetes alapították a 6. században.

4Canyonlands (Kanyonföld)
Canyonlands (Kanyonföld)flickr/Redeo

A Kanyonföld Utah keleti részén egy nemzeti park színes tájjal, számtalan kanyonnal és lapostetejű heggyel a Colorado- és a Green-River partján.A folyók több részre osztják a parkot. A Sziget az Égen nevű részén is található egy lapostetejű hegy, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező vidékre.

3Auyantepui
Auyantepuiphoto: ronbrinkmann

Auyantepui a pemonok nyelvén azt jelenti, az Ördög Hegye. Ez a leglátogatottabb tepui Venezuelában. A világ legmagasabb vízesése, az Angyal-vízesés az Auyantepui csúcsához közeli szikláról zuhan alá. A vízesést a pilóta Jimmie Angel után nevezték el, aki 1933-ban véletlenül fedezte fel a vízesést. 1937-ben kis repülőgépével visszatért és balesetet szenvedett az Auyantepui csúcsán. Őt és legénységét 11 napon át hozták le a hegyről.

2Roraima-hegy

A Roraima-hegy a legmagasabb és leghíresebb tepui Venezuelában. Mivel ez a hegy teljesen elszigetelt a talajmenti erdőktől, a Roraima növényfajainak közel egyharmada csak itt él. A Roraima-hegy 1912-ben vált ismertté, amikor Sir Arthur Conan Doyle megírta az Elveszett Világ című regényét. Ebben egy Roraima-szerű hegy szerepel, amelyen egy expedíció során őskori növényeket és dinoszauruszokat találnak, melyek évmilliók óta változatlan formában élnek izoláltan a hegy tetején.

1Tábla-hegy
Tábla-hegyflickr/RobW_

A Cape Town városára néző Tábla-hegy a leghíresebb lapostetejű hegy a világon. Legnagyobb látnivalója az a sík szakasza, mely kb. 3 km hosszan húzódik és meredek sziklák veszik körbe. A Tábla-hegy legmagasabb pontja 1086 m a tengerszint felett. A turisták felvonó segítségével juthatnak fel a hegy csúcsára, hogy északra Fokváros, nyugaton és délen az atlanti partok panorámájában gyönyörködhessenek. António de Saldanha volt az első európai a Tábla-öbölben. Megmászta a hatalmas hegyet 1503-ban és elnevezte Tábla-hegynek.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here