A hegymászás, mint sport, 1760-ban született meg, amikor a fiatal genfi tudós, Horace-Benedict de Saussure pénzdíjat ajánlott annak, aki először éri el a Mount Blanc csúcsát, Európa legmagasabb pontját. De már jóval ezelőtt is hegyet másztak az emberek csupán a kihívás kedvéért. Vagy “csak mert ott van”, ahogy George Mallory, az angol hegymászó mondta, amikor arról kérdezték, miért akarja megmászni a Mount Everestet. Ő néhány hónappal később, úton a csúcs felé, eltűnt.
Az alábbi listán szerepelő hegyek közül néhány még mindig nagy kihívást jelent a képzett hegymászóknak. Néhányat viszont gyalog vagy felvonóval is könnyen be lehet járni. Az azonban mindegyikben közös, hogy már messziről is csodás látványt nyújtanak.

Megjegyzés: a vulkanikus hegyeket ez a lista nem tartalmazza.

11Kinabalu-hegy
Kinabalu-hegyflickr/Eric in SF

4095 m magas csúcsával a Kinabalu-hegy Borneo legmagasabb hegye. Világszerte ismert élővilágának csodálatos sokszínűségéről. Több mint 600 páfrányfaj, 326 madárfaj és 100 emlős faj él a Kinabalu-hegyen és annak vidékén. A hegy csúcsára egy jó kondícióban lévő ember könnyedén feljuthat, még hegymászó felszerelés sem kell hozzá, bár a hegymászóknak minden esetben vezetőhöz kell csatlakozniuk.

10Amfiteátrum-hegy, Drakensberg
Amfiteátrum-hegy, Drakensbergflickr/laurieciao

A 3482 m-es Drakensberg a legmagasabb hegyvonulat Dél-Afrikában. Neve a hollandoktól ered és azt jelenti, sárkányok hegye. Az Amfiteátrum egyike Észak-Drakensberg földrajzi érdekességinek és széles körben úgy tartják, ez az egyik legszebb sziklafal a világon. Az Amfiteátrum-hegy több mint 2 km hosszú és meredek sziklái összesen kb. 1200 m-es hosszúságban emelkednek a vidék fölé.

9Huang-hegy

A Huang-hegy egy hegyvonulat Kína keleti felén, mely Huangshan (Sárga-hegy) néven is ismert. A terület híres naplementéjéről, panorámájáról, sajátos alakú gránit csúcsairól és a leereszkedő felhők látványáról. A Huang-hegy népszerű témája a hagyományos kínai festészetnek és irodalomnak, valamint a modern fotóművészetnek is. Legmagasabb pontja a Lotus-csúcs, mely 1864 m magas. Az ókorban több mint 60.000 kőlépcső vezetett fel a hegy oldalán. Ma már felvonók viszik a turistákat a hegy lábától egészen a csúcsig.

8Aoraki/Mount Cook
Aoraki/Mount Cookflickr/Valley_Guy

Az Aoraki vagy Mount Cook Új-Zéland legmagasabb hegye, eléri a 3754 m-es magasságot. Aoraki a maori nyelv ngai tahu dialektusában azt jelenti, Felhőkarcoló. A hegy az azonos nevű nemzeti parkban található 27 másik heggyel együtt, melyeknek csúcsa 3000 m felett van. Népszerű úticél, kedvelt terepe a hegymászóknak. Kihívást jelentő, meredek hegy, ahol nem ritkák az erős viharok és a sűrű hóesés. A hegyet először 1894-ben sikerült megmászni három új-zélandinak az északi gerincen keresztül.

7Monte Fitz Roy
Monte Fitz Royflickr/betoscopio

A Monte Fitz Roy egy 3375 m magas hegy Argentína és Chile határán. Átlagos magassága ellenére a hegy már nagy hírnevet szerzett magának, mert kifejezetten nehéz megmászni a sima gránit oldalai miatt és fárasztó technikai mászást igényel. Emellett az időjárás is nagyon mostoha és veszélyes. A hegy mégis nagyon sok turistát és fotóst vonz, köszönhetően túlvilági alakjának. Először a két francia alpinista, Lionel Terray és Guido Magnone mászta meg 1952-ben.

6Kailash-hegy
Kailash-hegyflickr/reurinkjan

A Tibetben található Kailash-hegy öt vallás szent helye: a hinduizmusé, a buddhizmusé, a dzsinizmusé, az ayyavazhi és a bön vallásé. A hinduizmus szerint ez volt Siva lakóhelye. Minden évben ezrek vándorolnak el a Kailash-hegyhez, követve a sokezer éves múltra visszatekintő hagyományokat. Úgy hiszik, gyalog körbejárni a hegyet szerencsét hoz. A hegyhez kapcsolódó hiedelmek miatt a hegymászók nem nagyon keresik fel Kailasht, még arról sincs feljegyzés, hogy valaha bárki megmászta volna a 6638 m magas hegyet. Ez a legjelentősebb csúcs a világon, ami még egyetlen mászási kísérletet sem látott.

5Banff hegyei
Banff hegyeiflickr/Leto A.

A Banff Nemzeti Park Kanada legrégebbi nemzeti parkja, melyet 1885-ben alapítottak a Sziklás-hegységben és egyike Észak-Amerika leglátogatottabb parkjainak. Banff hegyei különböző alakzatokat mutatnak, melyeket a lerakódások, a szikla rétegek és azok szerkezete határoz meg. A 3618 m magas Assiniboine-hegyet glaciális erózió formálta és alakította ki éles csúcsát. Észak-Amerika Matterhornjának is szokás nevezni. A Tíz Csúcs Völgyének hegyei a kristálytiszta Moraine-tó mellett festői látványt nyújtanak.

4K2
K2flickr/reurinkjan

8611 m-es csúcsával a K2 a Föld második legmagasabb hegye a Mount Everest után. A hegy a Karakoram-hegyvonulat része, mely Kína és Pakisztán határán található. A K2 a Kegyetlen Hegy néven is ismert, mivel nagyon nehéz rá feljutni, itt a legnagyobb a halálozási arány azok között, akik megpróbálkoztak a meghódításával. A K2 természeti környezet éppoly figyelemreméltó, mint 3000 m-es magassága, amivel a jeges völgy fölé emelkedik. A legkülönlegsebb az a tény, hogy a hegy egy szabályosan emelkedő piramis, mely minden irányban meredeken zuhan lefelé. Egy olasz expedíció jutott fel a K2 csúcsára 1954. július 31-én.

3Tábla-hegy
Tábla-hegyflickr/RobW_

A Tábla-hegy egy lapostetejű hegy, mely Fokvárosra néz Dél-Afrikában. Legnagyobb látnivalója az a sík szakasza, mely kb. 3 km hosszan húzódik és meredek sziklák veszik körbe. A Tábla-hegy legmagasabb pontja 1086 m a tengerszint felett. A turisták felvonó segítségével juthatnak fel a hegy csúcsára, hogy északra Fokváros, a Tábla-öböl és a Robben-sziget, nyugaton és délen az atlanti partok panorámájában gyönyörködhessenek. António de Saldanha volt az első európai, a Tábla-öbölben. A hatalmas hegyet 1503-ban mászta meg és nevezte el Tábla-hegynek.

2Matterhorn

A Matterhorn egy híres hegy és ikonikus szimbóluma a svájci Alpoknak. A hegy neve a német Matte szóból ered, melynek jelentése mező és a Horn szóból, ami csúcsot jelent. A 4478 m magas hegy Svájc és Olaszország között fekszik és egyike az Alpok legmagasabb csúcsainak. Ezenkívül az Alpok egyik leghalálosabb csúcsa is. A legelső megmászásától, 1865-től kezdve 1995-ig 500 alpinista lelte itt halálát. A Matterhorn oldala meredek és csak kisebb foltokban, havas, jeges, a rendszeres lavinák a havat a hegy lábainál halmozzák fel.

1Mount Everest
Mount Everestflickr/Joe Hastings

8.848 m-rel a Mount Everest a Föld legmagasabb hegye. Nepál és Tibet határán található. A világ legmagasabb hegye rengeteg amatőr és képzett hegymászót csábít, akik jelentős összegeket fizetnek a képzett vezetőknek a sikeres mászás érdekében. Bár más 8000 m-es hegyet, pl. a K2-t sokkal nehezebb megmászni, a Mount Everest számos veszélyt rejt magában, mint a magaslati betegség, az időjárás és a szél. Az emberek holttesteit, akik mászás közben haltak meg, általában ott hagyják, ezért egyáltalán nem szokatlan csontvázakat látni a hegymászó ösvények közelében. 1953. május 29-én Sherpa Tnezing Norgay Sherpa és az új-zélandi Edmund Percival Hillary voltak az elsők, akik meghódították az Everest csúcsát.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here