Van jónéhány építészeti bravúr a világon – nemcsak a gyönyörű épületek, de egész városok, melyeket hatalmas sziklák tetejére építenek vagy vájnak bele a hegyoldalba. Ezek a városok első pillantásra is lélegzetelállítók. Ugyanezt érezhetjük, amikor ezekből a városokból szemléljük a tájat, lenézünk az óceánra vagy a távoli világra. Listánkban a világ legérdekesebb sziklavárosainak néhány tökéletes példája szerepel.

10Castellfollit de la Roca

Castellfollit de la Roca egyike Katalónia legszebb falvainak Spanyolországban. Egy bazaltsziklára épült, két folyó között. Épületeinek többsége a szikla legszélén áll, azt a látszatot keltve, mintha bármelyik pillanatban lezuhanhatnának. Az egész falu kevesebb, mint 3,8 km2. A falu legrégebbi részei, a szűk utcák és a sötét sarkok a középkorból származnak. A házakat vulkanikus sziklából építették.

9Rocamadour

Rocamadour egy apró falu, melyet az Alzou-folyó torkolata feletti magas sziklákra építettek Franciaország dél-nyugati részén. Rocamadour épületei egymás fölött sorakoznak a hegyoldalban. Alul a lakóházak, a felsőbb részein pedig a templomok állnak. A falu története a 12. századig nyúlik vissza, a háború és a francia forradalom miatt szinte teljesen elnéptelenedett. Ma népszerű turista nevezetesség, de nemcsak utazók, hanem zarándokok is jönnek ide Szent Amadour, a falu védőszentjének tiszteletére. A legenda szerint Szent Amadour szemtanúja volt Szent Péter és Szent Pál halálának Rómában, később ide utazott és remete lett.

8Bonifacio
Bonifacioflickr/polanri

Bonifacio egy város Korzika déli csücskén. A város és erődje kissé túlnyúlnak a kb. 70 m magas sziklákon. A város alatti sziklákat az óceán annyira alámosta, hogy úgy tűnik, a szikla legszélén álló épületek már szinte átlógnak a sziklák oldalán. A tenger felől közeledve a város fehéren ragyog a háborgó, sötét vizek felett.

7Acapulco
Acapulcoflickr/martintoy

Acapulco egy mexikói üdülőváros, mely az 1950-es években vált népszerűvé, amikor sok hollywoodi sztár és milliárdos ide menekül a világ elől. Még ma is felkapott üdülőhely, különösen a mexikóiak körében, de amerikai főiskolások is gyakran itt töltik a tavaszi szünetet. A látogatás Acapulcoban nem lehet teljes anélkül, hogy megnéznénk a szirtbúvárokat, amint végrehajtják lenyűgöző ugrásaikat árapály idején a La Quebrada lábainál. Az 1930-as évek óta hagyomány az ugrás, bár ma már képzett búvárok vállalkoznak csak rá.

6Mesa Verde

Colorado dél-nyugati részén található Mesa Verd, ahol a híres anasazi indiánok barlanglakásai vannak. Valószínűleg ez a legjelentősebb régészeti lelete az amerikai őslakosok kultúrájának az Egyesült Államokban. A 12. században az anasazik barlangokban kezdték kialakítani otthonaikat a kanyon szikláiban. A házak közül néhány 150 szobás volt. A leghíresebb a Szikla Palota és a Fenyőfa Ház. 1300-ra az összes anasazi elhagyta Mesa Verde területét, de a barlangjaik tökéletes állapotban maradtak meg. Az ok, amiért hirtelen mind elköltöztek, ismeretlen. Különböző elméletek léteznek az északi törzsek betöréseiről vagy a vidéket sújtó aszályokról, melyek elvándorlásra késztethették az itt lakókat.

5Bandiagara-lejtő
Bandiagara-lejtőflickr/zrim

A Bandiagara-lejtő egy homokkő szikla Mali Dogon tartományában, mely majdnem 500 m magasan emelkedik a homokos földfelszín fölé. Ezeken a sziklákon ősi barlanglakások vannak, melyeket a tellemek építettek. Ezek az emberek a lejtős sziklákba vájták barlangjaikat, így hallottaikat magasan tudták eltemetni. Tucatnyi falvat építettek végig a sziklákon. A 14. században a dogonok kiűzték a tellemeket, a vidék azóta lakatlan.

4Ronda
Rondaflickr/papalars

A sziklákra épült Ronda Malagaban, Spanyolországban található. Egy 760 m-es hegyben épült fel. A várost a Guadalevin-folyó osztja két részre, mely áthalad Ronda városán, emiatt a település az El Tajo-kanyon mindkét oldalára kiterjed. Három híd ível át a kanyon fölött, így át lehet jutni Ronda egyik feléből a másikba. A város építészetére a rómaiak és a mórok voltak hatással, akik birtokolták a vidéket. Úgy tartják, Ronda a bikaviadalok szülővárosa, Spanyolország legrégebbi bikaviadal arénája is itt található.

3Al Hajjara
Al Hajjaraphoto/

Al Hajjara egy történelmi város Jemenben, a Haraz-hegységben, Manakhah városától nyugatra. Egyike a leglátványosabb és legkönnyebben megközelíthető hegyi falvaknak Jemenben. A falu szó szerint beépült a hegybe, köveit a közeli hegyoldalból hordták ide. Al Hajjara a 12. századtól létező település. Erődített házait masszív kövekből építették, malter használata nélkül. A többi hegyi faluhoz hasonlóan magtárak és ciszternák sora tette lehetővé, hogy ellenálljon a hosszú ostromoknak.

2Positano
Positanoflickr/rmx

Positano egy kisváros az Amalfi partoknál, Companiaban és egyike Olaszország legnépszerűbb nevezetességeinek. Olyan, mintha a város házait felülről lefelé szétszórták volna a hegyoldalon. Bár a város sokat fejlődött és növekedett a középkorban, a 19. század közepére lakóinak száma a korábbiakhoz képest kevesebb, mint felére csökkent. A 20. században kezdett egy szegény halászfaluból egy nagyon kedvelt üdülőhellyé válni, ebben nagy szerepe volt John Steinbeck szerzőnek, aki megírta szépségét.

1Szantorini

Szantorini a Kükládok egyik vulkanikus szigete Görögországban. Híres lenyűgöző panorámájáról, az Oia és Fira városából legszebb naplementéjéről, fehérfalú házairól és aktív vulkánjáról. Oia a varázslatos szikla tetején épült és a víz alatti vulkánra néz. A sziget fővárosa Fira, melynek karakterét a velencei és a kükladikus építészet keveredése határozza meg. 400 m magas tengeri szikláin fehér macskaköves utcákat, üzleteket, éttermeket, hoteleket és kávézókat találunk.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Gyönyörű helyek,ezek közül Szantoriniben ,Fírában jártam és azóta is a legszebb görög szigetnek tartom,Hajóról láttuk a napfelkeltét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here