Igen, London. Fish and chips, egy csésze tea, rossz kaja, még rosszabb időjárás, Mary Poppins…London! Zajos, pezsgő és multikulturális, London 8 milliós lakosságával egyike a világ legnagyobb városainak. A világ egyik vezető városa kultúra, divat, pénzügyek, politika, kereskedelem tekintetében és emellett az egyik legkedveltebb turista célpont. A város rengeteg híres látnivalóval büszkélkedhet és könnyen bejárható. A híres londoni metró, a Tube egyike a világ legkiterjedtebb metróhálózatainak.
London legfontosabb nevezetességei:

7Trafalgar tér
Trafalgar térflickr/UGArdener

A Trafalgar tér egy hatalmas városi tér, mely Lord Horatio Nelson Napóleon ellen az 1805-ös trafalgari csatában aratott győzelmének emlékét őrzi. Központi műemléke egy magas oszlop, melynek tetején Nelson alakja áll és tekint le Londonra. Szobra körül négy hatalmas oroszlán és számos nagyobb szökőkút található. Jóval több ez egy egyszerű térnél. A Trafalgar tér a világ egyik leghíresebb tere, mely társadalmi és politikai szerepet is betölt nemcsak a turisták számára, de a helyiek életében is.

6Londoni Tower
Londoni Towerflickr/Istvan

Ma a brit koronázási ékszereket tartják a londoni Tower-ben, melyet Hódító Vilmos építtetett 1078-ban. 1100-tól kezdve börtönnek használták egészen a 20. század közepéig. Innen ered a kifejezés, hogy a Tower-be küldik, vagyis bebörtönzik. Leghíresebb foglyai Sir Thomas More, VI. Henrik király, Boleyn Anna és Catherine Howard (VIII. Henrik felesége), valamint Rudolph Hess. Napjainkban a londoni Tower az egyik legnépszerűbb turista nevezetesség a városban.

5London Eye
London Eyeflickr/Hilde Kari

A Temze partján található a London Eye, a hatalmas, 135 m magas óriáskerék, 32 üvegfalú fülkével. Fantasztikus kilátást nyújt London központjára. A kerék általában nem áll meg, hogy az utasok felszálljanak rá, mivel elég lassan forog, így menet közben is fel-le lehet szállni rá. Az Egyesült Királyságban a belépődíjas látnivalók között ez a legkeresettebb, évente több mint 3,5 millióan látogatnak el ide.

4Buckingham Palota

A Buckingham Palota II. Erzsébet királynő fő rezidenciája, bár a brit állam tulajdonában van és nem királyi magántulajdon. A Buckingham Palota udvarán történik az őrségváltás, a legfőbb turista látványosság. Május és július között minden reggel, az év többi részében minden másnap van őrségváltás. 1993 óta minden év augusztusában és szeptemberében a palota egyes szobáit megnyitják a látogatók előtt.

3British Múzeum
British Múzeumflickr/KhayaL

Az 1753-ban alapított British Múzeum Londonban történelmi és kultúrális múzeum. Gyűjteményei, melyek összesen több mint 7 millió darabból állnak, a világ legnagyobb és legátfogóbb gyűjteményei közé tartoznak. Az összes kontinensről származó tárgyak jól illusztrálják és dokumentálják az emberi kultúra történetét a kezdetektől egészen napjainkig. Megtekinthető itt a Rózsakő, melynek segítségével sikerült megfejteni a hieroglifákat, valamint az Egyiptomon kívülről származó múmiák széles gyűjteménye is.

2Tower-híd
Tower-hídflickr/raindog

A Tower-híd egy felvonóhíd és egy függőhíd kombinációja Londonban, a Temze-folyón. A londoni Tower közelében található, innen kapta nevét és napjainkra London egyik ikonikus szimbóluma lett. Építése 1886-ban kezdődött és nyolc éven át tartott. A hídhoz két torony is tartozik, melyeket felül két gyalogos átjáró köt össze, melyek teherhordóként is funkcionálnak.

1Big Ben
Big Benflickr/maistora

A 150 éves Big Ben óratorony egyike a legfőbb nevezetességeknek Londonban. A Big Ben valójában nem az óratorony neve, hanem a benne található 13 tonnás harangtoronyé, melyet Sir Benjamin Hall után neveztek el, aki először kongatta meg a harangokat. Ez a 3. legnagyobb szabadon álló óratorony a világon. Az óra népszerű látnivaló és számos filmben is feltűnt. A Támad a Mars! című filmben a Big Bent UFO-k rombolták le.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here