Egyiptom híres az ókori civilizációjáról és a világ néhány legismertebb emlékművéről, itt találhatóak például a Gízai piramisok, a Nagy szfinx és Luxor ókori templomai is, melyeket nem kevesebb, mint ezer évvel ez előtt építettek. Bár a legtöbb turista továbbra is a Nílus menti emlékművek miatt látogat el Egyiptomba, az ország számos búvárkodási lehetőség is nyújt a Vörös-tenger partjai mentén. Egyiptomban, az előbbi látnivalókon és programokon kívül, a turisták részt vehetnek egy izgalmas tevegelésen Sínai-hegységben, a távoli oázisokhoz szervezett túrákon vagy ellátogathatnak a Keleti-sivatag kopt kolostoraihoz.

10Ibn Túlún-mecset
Ibn Túlún-mecset

Kairó egyik legrégebbi mecsetét, az Ibn Túlún-mecsetet Kr.u. 876 és 879 között építették Ahmad ibn Ţūlūn, az Abasszidák helytartójának megbízásából. A mecsetet egy udvar köré építettek, melyet fedett csarnokgalériák öveznek mind a négy oldalról. A minaretet, aminek külső csigalépcsője a híres Szamarrai minaretéra hasonlít, valószínűleg néhány évszázaddal később építették. A közismert „A kém, aki szeretett engem” című James Bond filmet is az Ibn Túlún-mecsetben vették fel.

9Dahab
Dahab

Dahab Sarm es-Sejktől körülbelül 85 kilométerre található északra az Agaba-öböl partján, a Sínai-hegység déli csúcsához közel. Dahab egykor egy elszigetelt, tengerparti falu volt, ám az 1980-as években hippi törzshellyé vált, s „alternatív üdülőhely” lett belőle, ahol az olcsó szállások keverednek a könnyed életstílussal. A szörfvitorlázási, könnyű búvárkodási és búvárkodási lehetőségek, valamint a teve- és dzsip túrák varázsolják Dahab városát az egyik legnépszerűbb úti céllá a Vörös-tenger partvidékén.

8Szíva-oázis
Szíva-oázisflickr/tronics

A Líbiai-sivatagban található Szíva-oázis Egyiptom egyik legelszigeteltebb települése, ahol körülbelül 23.000 ember él, többségük a berber nép tagja. Szíva egy régi karavánút mentén fekszik. Az oázis rendkívül fontos volt a kereskedelmi út számára, ugyanis a természetes források és a pálmafák nyújtotta árnyék kellemes pihenést biztosítottak az utazók számára a hosszú, sivatagi út során. A római birodalom összeomlásával Szíva is elkezdett hanyatlani. Az elmúlt évtizedekben a turizmus vált a bevételek legfontosabb forrásává. Sok figyelmet fordítottak az olyan hotelek építésére, melyek a helyi alapanyagokat használják fel és hűek a helyi stílusokhoz is.

7Egyiptomi Múzeum

A legalább 120.000 ókori egyiptomi antik darabnak otthont adó Egyiptomi Múzeum Kairó egyik top látnivalója. A két szintből álló múzeum földszintjén az idelátogatók megtekinthetik az ókori egyiptomi emberek által használt papiruszok és pénzérmék hatalmas gyűjteményét. Az első szinten pedig az Ókori-Egyiptom utolsó két dinasztiájából származó műtermékeket és a Királyok völgyében talált tárgyi leleteket csodálhatják meg. A múzeum fő látnivalói közé tartoznak a Tutanhamon sírjában talált tárgyak, az úgy nevezett Királyi Múmia Szoba pedig nem kevesebb, mint 27, a fáraói korszakból fennmaradt, királyi múmiát tartalmaz.

6Abu Szimbel-i templomok
Abu Szimbel-i templomok

Abu Szimbel egy régészeti hely, ahol két hatalmas, sziklába vájt templom is található Egyiptom déli részén a Nasszer-tó nyugati partján. Az ikertemplomokat eredetileg a hegyoldalból faragták ki Nagy Ramszesz uralkodása alatt a Kr.e. 13. században a fáraó és felesége, Nofertari számára. A komplexumot az 1960-as években teljes egészében áthelyezték, amikor is az Asszuáni-gát építésének tervei fenyegették mindkét templom létezését, s tartottak tőle, hogy elsüllyednek a Nasszar-tóban. Az áthelyezés ellenére, Abu Szimbel Egyiptom egyik top turista látványossága maradt.

5Királyok völgye

A Luxorhoz közeli Királyok völgyében építették körülbelül 500 évig, a Kr.e. 16. századtól a Kr.e., 11. századig, a királyok és az Új Királyság előkelőségeinek sírjait. A völgyben 63 sír és kamra található, melyek között vannak egyszerű gödör méretűek, de találunk itt hatalmas sírkomplexumot is, több mint 120 kamrával. A királyi sírokat az egyiptomi mitológiából vett jelenetekkel és a korszak hiedelmeivel és temetési rituáléival kapcsolatos gondolatokkal díszítették. A híres Tutanhamon sír kivételével az összes sírt felnyitották és kirabolták.

4Hajókirándulás a Níluson

A hajókirándulás a Níluson igen népszerű módja Felső-Egyiptom felfedezésének. A Nílus már az ókorban Egyiptom elsődleges kereskedelmi útvonalává vált, így nem meglepő, hogy egy hajókirándulás alkalmával ismerhetjük meg a legjobban Egyiptom történelmét részletesen. Szinte az összes egyiptomi hajóút a Luxor-Aswan útvonalon közlekedik, ami biztonságos, látványos és Egyiptom két legfontosabb városát köti össze. A bátrabb kalandvágyók akár az úgy nevezett Felucca-n (egy kis vitorláson) is lecsoroghatnak a Níluson. A Felucca olyan vitorlás, amit már az ókortól használnak a Níluson. Ezek nem olyan kényelmesek, mint egy luxus hajó, de semmi sem érhet fel egy csendes, felárbócozott hajóval, amit évezredekkel ezelőtt terveztek.

3Vörös-tengeri zátonyok
Vörös-tengeri zátonyok

A Vörös-tenger, Egyiptom partjainál, a világ egyik legszebb búvárkodásra alkalmas helye. A Vörös-tenger vize híres a fantasztikus látási viszonyairól és a néhány legegzotikusabb tengeri látnivalóiról. A zátonyok, a hatalmas korall képződményeivel, több ezer különböző tengeri élőlénynek adnak otthont. A Vörös-tenger mindkét oldalán üdülőhelyek sorakoznak. A keleti oldalán és a Sínai-félsziget egy részén húzódik végig Sarm es-Sejk és az új-hippi hasonmása, Dahab. A Vörös-tenger nyugati partján pedig a viszonylag régi, ugyanakkor rendkívül turistabarát Hurghada és számos új üdülőváros helyezkedik el.

2Karnaki templom

Ugyan rettentően lepusztult, mégis kevés olyan lenyűgöző hely van Egyiptomban, mint Karnak. A valaha épített legnagyobb, ókori vallási hely az egyiptomi építészek több generációjának a munkáját mutatja be. A Karnaki templom tulajdonképpen három fő templomból, kisebb elkerített templomokból és számos külső templomból áll. A templomegyüttes Luxortól körülbelül 2,5 kilométerre található északra. Karnak egyik leghíresebb épülete az Oszlopterem, egy 5000 m2 területű csarnok 134 masszív oszloppal, melyeket 16 sorban helyeztek el.

1Gízai piramismező
Gízai piramismezőflickr/Tommy Wong

Egyiptom top turista látnivalói vitathatatlanul a Gízai piramisok, amik Kairó délnyugati részének közvetlen közelében találhatóak. A Gízai piramisokat három generáció uralkodása alatt építették. Az egyik piramis Hufu fáraóé, a másik az uralkodásban őt követő második fiáé, Hafré-é, a harmadik pedig Menkauré fáraóé. A gízai nagy piramis, vagy más néven a Hufu-piramis a maga döbbenetes 139 méteres magasságával Egyiptom legnagyobb piramisa, bár a közeli Hafré-piramis magasabbnak tűnik, mivel azt magasabban fekvő területre építették.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here