Ecuador a gazdag kulturális és történelmi látványosságok földje, s mindezeknek a háttere egy igazi természeti csoda, a buja trópusi esőerdőktől kezdve a gleccserekkel borított vulkánokig mindenfele gyönyörű tájra bukkanunk. Akár a nemzet fővárosának, Quito-nak a tökéletes templomait fedeznénk fel, akár vadvízi evezésen vennénk részt a nagy Amazon ősi mellékfolyóin, senki nem távozhat nagyszerű élmények nélkül az országból, ami a Föld egyenlítőjén csücsül.

10La Compañía, Quito

A Quito szívében található Jézus Társaságának temploma, vagyis a „La Iglesia de la Compañía de Jesús” valószínűleg a főváros leghíresebb katedrálisa. Az 1600-as években épült templomot tartják az Új Világ első barokk épületének. Az arany levelek használata a központi templomhajón egyszerűen lélegzetelállító.

9Cotopaxi

Az 5897 méter magason található Cotopaxi Ecuador második legmagasabb csúcsa. A világ néhány egyenlítői gleccsere közül az egyik éppen ezen a vulkánon, 5000 méter magason kezdődik. A hófödte hegycsúcsa Quito városából is tökéletesen látható. Cotopaxi ezen kívül, a világ egyik legmagasabb aktív vulkánja. 1738 óta több mint ötvenszer tört ki, bár jelenlegi aktivitása lekorlátozódik néhány fumarólára.

8Nariz del Diablo
Nariz del Diabloflickr/ironmanixs

A Nariz del Diablo, vagy az Ördög Orra, az Alausi és Sibambe közötti vasútvonalat jelenti. Az útvonal azért kapta ezt a nevet, mert építése több emberéletbe is került. Ez volt eddig a legelképesztőbb gépesítési projekt az Andokban. Itt utazva, a látogatók hihetetlen tájakon mennek keresztül. A vonat lassan megy fel a meredek emelkedőn egészen Alausi-ig.

7Cuyabeno Vadvédelmi Rezervátum

Az 1979-ben alapított Cuyabeno Vadvédelmi Rezervátum biztosan lenyűgözi azokat az idelátogatókat, akik kombinálni szeretnék a trópusi táj szépségét a vadvilág megismerésével. A természetvédelmi terület több mint 500 madárfajnak és 15 majomfélének ad otthont, csak úgy, mint tapíroknak, kajmánoknak, pillangóknak és óriáskígyóknak, plusz más állatoknak és rovaroknak. Ecuador második legnagyobb nemzeti parkjának és természetvédelmi területének nyolc ökoszisztémája, melyek például vízgyűjtőterületekből és esőerdőkből állnak, a Lago Agrio-tól közelíthetők meg.

6Tena
Tenaflickr/Drriss

Ecuador Amazonas esőerdők területén található Tena a turisták számára tökéletes kiindulópont egy dzsungel kalandhoz. Misszionáriusok alapították meg a várost, melynek túlélését a fahéj ipar tette lehetővé. A Tena-folyó csatlakozik a Masahualli-folyóhoz, majd később a Napo-folyóhoz, az Amazonas egyik mellékfolyójához. A kalandvágyók szerint Tena a világ egyik legjobb helye, ha vadvízi evezést vagy kajakozást tervezünk.

5Montanita

Ecuador déli partjai több látványos partvonallal és világhírű stranddal büszkélkedhet, mint például a népszerű Montanita. Montanita városa egy alvó halászfalu volt egészen addig, míg a nemzetközi szörf közösség fel nem fedezte a térség kivételes szörfözési lehetőségeit. Montanita a pezsgő éjszakai életéről is híres, éjszakai klubok, bárok és kávézók várják a szórakozni vágyó helyieket és turistákat.

4Catedral Nueva, Cuenca
Catedral Nueva, Cuenca

Ecuador harmadik legnagyobb gyarmati városa, Cuenca az egész évben mérsékelt éghajlatáról híres. Cuenca Új Katedrálisa, vagyis a Catedral Nueva a város legfontosabb látnivalója. A templom építését az 1800-as évek végén kezdték el, s majdnem egy évszázadig tartott. A homlokzatát alabástromból és márványból faragták ki. A Catedral Nueva a három óriási kupolájáról híres, mindegyiket a Csehszlovákiából beimportált kék csempével vonták be.

3Otavalo piac

Ha Ecuadorba utazunk, a móka része, hogy az Otavalo nevű kis város piacán megcsodáljuk és megvásároljuk a helyi művészek által kifaragott kézimunkákat, ruhákat és más műtárgyakat. A város az őslakosok, vagyis az „Otavalos-ként” ismert emberek kézimunkájáról híres világszerte. A Plaza de Ponchos nevű téren, minden szombaton, ékszereket, fa és kő faragványokat, valamint szőtt ruhadarabokat árulnak.

2San Francisco templom, Quito
San Francisco templom, Quito

A Quito Óvárosában található Iglesia y Monesterio de San Francisco több mesterművel is büszkélkedhet, mint például Legarda szárnyas Szűz Mária szobrával. A templom építését 1550-ben kezdték ott, ahol egykor Atahualpa, inka uralkodó palotája állt. A templom komplexum hatalmas, majdnem két háztömb területét foglalja el, sőt még egy múzeum is tartozik hozzá. A templomot és az azt körülvevő Óvárost Latin-Amerika egyik legfontosabb kulturális központjának és Ecuador egyik fő turista látványosságának tartják.

1Galápagos-szigetek

A Galápagos-szigetek egy vulkanikus szigetekből álló, Ecuadorhoz tartozó szigetcsoport a Csendes-óceán keleti részén. A szigetek elég távoliak és elszigeteltek, Ecuadortól körülbelül 1000 kilométerre fekszenek. A Galápagos-szigeteket világszerte ismert az egyedi ökoszisztémája miatt, ami Charles Darwin természetes szelekció elméletét is inspirálta. A szigeteknél óriásteknősöket, oroszlánfókákat, pingvineket, tengeri leguánokat és különböző madárfajokat is megcsodálhatunk. A turisták belépését szigorúan korlátozzák, hogy megvédjék a természetes élőhelyet, valamint a látogatóknak csatlakoznia kell egy nemzeti park által igazolt idegenvezetőhöz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here