Nagy szobrokat már ősidőktől fogva építenek. Az ősi egyiptomiak által épített Nagy Szfinx 20 m magas és napjainkban is az egyik legnagyobb szobor a világon. Az elmúlt 30 évben a világon egyre nagyobb és magasabb szobrokat építenek. Ez a lista a világ jelenleg legnagyobb szobrait veszi sorra.

7Rodina Mat (102 méter)

A Kijevben álló Rodina Mat szobor egy szimbólum alapján készült, melyet a II. világháborúban a szovjet nép mozgósítására készítettek. A titán szobor 1981-re készült el, 62 m magasan áll egy múzeumi épület tetején, így teljes magassága eléri a 102 m-t, súlya pedig 560 tonna.

6Yan és Huang császár szobra (105 méter)
Yan és Huang császár szobra

Yan és Huang császár szobrát egy hegybe vésték bele, a munkálatok 20 éven át tartottak és 2007-ben fejeződtek be. A szobor 106 m magas és a két legkorábbi kínai császár, Yan Di és Huang Di fejét ábrázolja. A kínai “Rushmore-hegy” a Sárga-folyó vidékén, Zhengzhou közelében található.

5Guan Yin szobor (108 méter)
Guan Yin szoborflickr/yuan2003

A bodhisattva Guan Yin 108 m magas szobra a kínai Hainan-sziget déli partjainál áll. A szobornak három oldala van, az egyik a szárazföld felé néz, a másik kettő pedig a Dél-Kínai tengerre. A szobor építése 6 évet vett igénybe és 2005-ben fejeződött be.

4Cristo-Rei (110 méter)

A rio de janeiroi Megváltó Krisztus szobor mintájára készült a Cristo-Rei szentély, melyet 1959-ben avattak fel, 10 évig tartó munkálatok után. A szobor nagyjából azonos méretű a rioival, 28 m magas, de egy 82 m magas, kaput formázó építményen áll, teljes magassága ezzel együtt 110 m. A szobor alapjában egy kilátó található, csodás panorámával Lisszabon városára.

3Ushiku Daibutsu (120 méter)
Ushiku Daibutsuflickr/tsukubajin

Az Ushiku Daibutsu Japánban, Ushiku városában áll. Építését 1995-ben fejezték be, a szobor a harmadik legnagyobb a világon 120 m-es magasságával, amibe beletartozik a 10 m magas alap és a 10 m magas lótusz dobogó is. A Buddha szobor látogatói lifttel juthatnak fel a dobogóra, ahol kilátó található. A bronz bevonatú Amitabha Buddha Ushiku Arcadia néven is ismert.

2Laykyun Setkyar (130 méter)

A Laykyun Setkyar a világ második legmagasabb szobra a maga 130 m-ével, amelybe beletartozik a 13,5 m magas trón is. A P Kaung-dombok tetején épült, Monywa város közelében, Myanmar központjában. Lábainál található a legnagyobb fekvő Buddha szobor. A Laykyun Stkyar építése 2008-ban fejeződött be, a fekvő Buddha 1991-ben készült el.

1Tavaszi templom Buddha (153 méter)
Tavaszi templom Buddhawikipedia/Wikipedia

A Tavaszi templom Buddha a legnagyobb szobor a világon. Teljes magassága 153 méter, beleértve a 20 m magas lótusz trónt és a 25 m magas épületet. A Tavaszi templom Buddha építését már azután tervezték, hogy az afganisztáni tálibok felrobbantották a Bamiyan Buddhákat. A Vairocana Buddhát ábrázoló szobor 2008-ban készült el.
A Tavaszi templom Buddha összehasonlítva a Szabadság-szoborral, a Hív a Szülőföld Anya szoborral és a Megváltó Krisztus szoborral.
A Tavaszi templom Buddha összehasonlítva

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here