A kupola egy félgömb alakú szerkezet, általában mennyezet vagy tető. A történelem során számos kultúra számos különböző anyagból épített kupolákat. Az ókori Közel-Keleten a kupolákat sírdomboknak építették. Az inuit eszkimók a Sarkvidéken az iglujukat tömörített hótéglákból építették általában kupola formájúra.
A kupolák építészeti jelentősége az ókori rómaiaknak köszönhetően nőtt meg, mikor nagyszabású kőművesmunkával hatalmas kupolákat kezdtek építeni. Az első nagyobb kupolát a Szasszanida Birodalomban, Perzsiában építették, majd Európában a reneszánsz és a barokk idején váltak egyre népszerűbb és ekkor épültek a világ leghíresebb kupolái.

14Egyesült Államok, Capitolium
Egyesült Államok, Capitoliumflickr/ucumari

A Capitolium-domb tetején Washingtonban található a Capitolium, mely az Egyesült Államok Kongresszusának székhelye. A Kongresszus első ülését 1800. november 17-én tartották a Capitoliumban, bár ekkor az épület még nem volt teljesen befejezett. A Capitolium vaskupolája nem az első kupolája az épületnek, hanem a második. Az eredetit eltávolították, miután a Capitoliumot az 1850-es években kibővítették a növekvő számú államok és jogalkotók miatt. A bővítés során a Capitolium hossza több mint duplájára nőtt, ami mellett eltörpült volna az eredeti fakeretes kupola.

13Szent Pál katedrális
Szent Pál katedrálisflickr/foshie

A 17. században épült Szent Pál katedrális egyike London leghíresebb és legjelentősebb látnivalóinak. A katedrálist a tűzoltók hősies munkája mentette meg a pusztulástól, mikor bombatámadás érte e II. világháború idején. Impozáns, 108 m magas kupoláját a római Szent Péter bazilika ihlette. A magas külső kupola lenyűgöző látványt, a nyújt, a két kisebb belső kupola pedig biztosítja az egyensúlyt.

12Nagy Sztúpa, Sanchi

A Sanchiban található Nagy Sztúpa a legrégebbi kőépítmény Indiában és eredetileg Nagy Asóka parancsára építették az i.e. 3. században. Magja egy egyszerű tégla kupola volt, melyet feltehetően Buddha emlékére építettek. A sztúpát egy évszázaddal később kibővítették néhány kőlappal és ezzel majdnem megkétszerezték eredeti méreteit. A kupola a közepénél lapos volt, rajta egy négyzetes korláton három napellenző volt kifeszítve.

11Édenkert (Éden-terv)
Édenkert (Éden-terv)flickr/sharkbait

A Cornwallban található Édenkert a világ legnagyobb zöldháza. A 2001-es megnyitásig 2,5 évet vett igénybe a megépítése. Az Éden terv fő eleme a két nagy kupola, melyekben a világ minden tájáról származó növényeket termesztenek. Az első kupola alatt trópusi környezetet, a másodikban mediterrán klímát alakítottak ki. A kupolák többszáz öt- és hatszögletű sejtből állnak, melyeket acélkeretek tartanak.

10Lotfollah Mecset

A Lotfollah Mecset (vagy Sheikh Loft Allah Mecset) a 16. század elején épült Isfahanban, Iránban és egyike a persze építészet remekműveinek. A mecsetet magáncélra építtette a királyi udvar, míg a Shah Mecsetet a közösségnek szánták. Ennek tudható be a mecset kis mérete és hogy nincs egyetlen minaretje sem. Történelme során a Lotfollah Mecsetet gyakran nevezték Kupolás Mecsetnek is gyönyörű kupolája miatt.

9Reichstag
Reichstagflickr/Gertrud K.

A Reichstag 1894-re készült el, hogy az újonnan egységesült Német-római Birodalom számára nagyobb parlamenti épületet biztosítson. Építésze Paul Wallot volt, aki szerette volna, ha a Reichstag egy reneszánsz palotára hasonlít. 1933-ban az épületet a holland kommunisták támadása során a tűz súlyosan megrongálta. Németország újraegyesülése után a német parlament, a Bundestag székhelye lett. A Reichstag nagy átépítéseken és helyreállításokon ment át, nem utolsósorban pedig egy látványos üvegkupolával egészítették ki, melyet az angol építész, Norman Foster tervezett. A kupolából lélegzetelállító, 360 fokos panoráma nyílik Berlinre.

8Santa Maria del Fiore
Santa Maria del Fioreflickr/Sbaush

A gótikus stílusú templom építése 1296-1436-ig tartott. A Basilica di Santa Maria del Fiora Firenze gyönyörű katedrálisa és egyben a város szimbóluma. A bazilika egyike Olaszország legnagyobb templomainak és egészen a modern korig a világ legnagyobb kupolájával rendelkezett. Még ma is a világ valaha épített legnagyobb téglakupoláját mondhatja magáénak.

7Shah Mecset

A Shah Mecset (vagy Imam Mecset) Isfahanban, Iránban a perzsa építészet egyik remekműve. Építése 1611-ben kezdődött és szépségét elsősorban a hét színű mozaik csempéknek és a kalligrafikus feliratoknak köszönheti. A Szafavid-dinasztia kezdeményezte a reneszánsz stílus megjelenését az épületen, a Shah Mecset kupolája Isfahanban a legmagasabb volt, elérte az 53 m-t. Ennek és más perzsa kupoláknak is jellegzetességei a színes csempék, melyekkel a kupolák külsejét és belsejét is díszítették.

6Sziklakupola (Szikladóm)
Sziklakupola (Szikladóm)flickr/Jungle_Boy

A Szikladóm építése 691-ben fejeződött be, ez az egyik legelső és legismertebb darabja az iszlám építészetnek. A Templom-hegyen, a világ egyik legvitatottabb vallási helyszínén áll. A közvélekedéssel szemben a Sziklakupola nem egy mecset, hanem egy szentély, mely egy szent kő védelmére épült. A Szikladóm valószínűleg a régi város leglátványosabb épülete volt, tetején a káprázatos, már távolról is látható aranykupolával, belsejében a fénylő kerámiákkal, mozaikokkal és arab kalligráfiákkal.

5Pantheon
Pantheonflickr/TyB

A 126-ban, az összes római istenség számára épített Pantheon egyike a legjobban megőrzött római épületeknek. A templom a 7. század óta római katolikus templomként működik. A templomot egy középen nyitott körkupola, az oculus fedi. Építése után közel kétezer évvel a Pantheton kupolája még mindig a legnagyobb vasalatlan betonkupola a világon.

4Szent Péter bazilika
Szent Péter bazilikaflickr/ewewlo

A római Szent Péter bazilika építése 1506-ban kezdődött és 1615-ben fejeződött be. A bazilika építői a Patnhenon és a Firenzei Dóm alapján kerestek megoldást arra, hogyan építsék meg a keresztény világ valaha volt legnagyobb kupoláját. 1547-ben Michelangelo ennek figyelembevételével tervezte át a kupolát. A Szent Péter bazilika kupolájának teljes magassága a padlótól 136,57 m. Ez a legmagasabb kupola a világon.

3Hagia Sophia

A 6. századtól kezdve az Hagia Sophia Isztambulban Konstantinápoly katedrálisa volt, de a 15. században, mikor az oszmánok megszállták a várost, mecsetté alakították. A Hagia Sophia napjainkban múzeum. Mestermunkája a római mérnököknek a 31 m átmérőjű kupola, mellyel több mint 1000 éven keresztül az épület a világ legnagyobb fedett tere volt.

2Taj Mahal
Taj Mahalflickr/ironmanixs

Az Agra városában található Taj Mahal egy hatalmas, fehér márvány mauzóleum, melyet 1632-1653 között építettek a mughal uralkodó, Shah Jahan parancsára, az ő legkedvesebb felesége számára. Legszebb eleme a Taj Mahalnak a márvány kupola, mely a sír fölött magasodik. Magassága kb. 35 m, hossza nagyjából ugyanekkora. A híres kupola tetejét lotus mintákkal díszítették.

1Szent Bazil székesegyház

A híresen színes Szent Bazil katedrális Moszkvában 1534-1561 között épült Rettegett Iván parancsára, emlékül a tatárok két erősségének, Kazannak és Astrakhannak az elfoglalására. Az épülethez hasonló kialakítású nincs még egy az orosz építészetben. A Szent Bazil katedrálisnak 9 hagymakupolája van, ez a kupolatípus az oroszországi templomok fő jellegzetességévé vált.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here