Az öböl fogalmát legegyszerűbben úgy definiálhatnánk, hogy egy olyan víztest, melyet három oldalról szárazföld vesz körbe. Vízük általában nyugodtabb, mint a környező tengeré, ezért ideálisak hajók kikötésére, mivel védve vannak az időjárás viszontagságaitól. Ha elég szélesek és mélyek, az öblök természetes kikötők is lehetnek, melyek gyakran stratégiai és gazdasági szempontból is fontos szerepet töltenek be. A világ számos nagyvárosának természetes kikötője van. Ezen a 10-es listán a világ legszebb öbleit és híres partvonalait mutatjuk be.

10Fundy-öböl
Fundy-öbölflickr/arch2452

A Fundy-öböl Kanada atlanti partjainál híres magas árapály tartományáról. Az öböl különleges alakja miatt a víz legmagasabb és legalacsonyabb szintje között 16 m eltérés is lehet. Az egyik legjobb hely megfigyelni az árapály változását a Hopewell-szikláknál van, melyek toronyszerű homokkő képződmények, tetejüket fák borítják. A sziklák lábát naponta kétszer önti el a víz és a talajszint csak apály idején látható.

9Paradicsom-öböl

A Paradicsom-öböl egyike annak a két helynek az Antarktiszon, ahol a tengerjáró hajók megállnak (a másik a Neko kikötő). Következésképpen ez az Antarktisz egyik leglátogatottabb területe. Az öblöt jeges hegyek és sziklák veszik körbe. Lehetőség van a jéghegyek között kirándulást tenni felfújható csónakokkal, felkeresni a chilei kutatóállomást és fotózni a pingvineket.

8Szigetek öble

A Szigetek öble Új-Zéland egyik legnépszerűbb látnivalója. A festői tájat 144 sziget tarkítja, sok eldugott öböllel és homokos stranddal. Ez a gyönyörű öböl gazdag tengeri élővilág otthona, élnek itt bálnák, pingvinek, delfinek és nagy marlinok. Nem meglepő, hogy kedvelt helye a vitorlásoknak, a világkörüli hajóutaknak és világ minden tájáról érkező horgászoknak. Az öbölnek történelmi jelentősége is van, ez volt Új-Zéland első területe, ahol európaiak telepedtek le.

7Kotori öböl

A Kotori öböl Montenegro dél-nyugati részén található az Adriai-tengeren. Egyike Európa legszebb öbleinek és gyakran tévesen fjordnak nevezik, de ez valójában egy víz alatti kanyon. A Kotori öböl idilli partjain számos strand, üdülőhely és Risan, Perast és Kotor festői városai találhatók.

6Phang Nga-öböl
Phang Nga-öbölflickr/Zimmelino

Phuket szigetétől 95 km-re található a Phang Nga-öböl, mely Thaiföld egyik leglátványosabb vidéke. Gyönyörű barlangokat, vízi barlangokat és mészkő szigeteket láthatunk itt, melyek közül néhány eléri a 300 m-es magasságot. Az öböl leghíresebb szigete egy tű alakú mészkő szikla, mely feltűnt a James Bond: Az aranypisztolyos férfi című filmben is. A Phang Nga-öböl felfedezésének legkedveltebb módja a tengeri kajakozás, valamint ez az egyetlen lehetőség arra, hogy belülről is megnézzük a tengeri barlangokat.

5Viktória kikötő
Viktória kikötőflickr/Image Zen

A Viktória kikötő Hong Kong legfontosabb látnivalója és egyike a legmélyebb konténerkikötőknek a világon. Az öbölből hihetetlen kilátás nyílik egyik oldalon Hong Kong sziget felhőkarcolóira, a másik oldalon a Tsim Sha Tsui partvonalra. A Viktória kikötő a világ egyik legforgalmasabb kikötője, több száz komp, dzsunka és motorcsónak fordul meg a partjainál. Az egyik legjobb mód megnézni a kikötőt, ha a Star komppal utazunk.

4Jackson kikötő
Jackson kikötőflickr/Str1ke

A Jackson kikötő Sydney, a világ egyik legélénkebb és legszebb városának természetes kikötője. Többszáz öblével, barlangjával és vízi útjával a kikötő jelentősen hozzájárul Sydney szépségéhez. A kikötőben találjuk a város két legismertebb jelképét, a Sydney Operaházat és a Sydney Kikötőhidat.

3San Francisco-öböl
San Francisco-öbölflickr/ah zut

A San Francisco-öböl a kaliforniai partoknál található. Az öböl körüli vidék, közismert nevén az Öböl Terület az amerikai Nyugat második legnagyobb városi területe kb. 8 millió lakóval. San Francisco az Öböl Terület pénzügyi központja, míg San José a legnépesebb városa. Az öbölben több sziget is található, köztük Alcatraz kis szigete, melyen 1963-ig börtön működött. A Golden Gate, amely megnyitja az öblöt a Csendes-óceán felé, a híres Golden Gate-híddal válik teljessé.

2Guanabara-öböl
Guanabara-öbölflickr/exfordy

A Guanabara-öböl egy gyönyörű öböl Brazília dél-keleti partjainál. Az öblöt trópusi esőerdők, strandok, furcsa alakú sziklák és a Serra do Marl magas hegyei veszik körbe, szomszédságában pedig Rio de Janeiro fekszik. Az öblöt 1502. január 1-jén fedezte fel Gaspar de Lemos portugál felfedező, aki Rio de Janeironak (Januári Folyó) nevezte el, mivel azt hitte, hogy ez egy hatalmas folyó. A Guanabara név a tupi-guarani nyelvből ered.

1Ha Long-öböl

A Ha Long-öböl Vietnám északi részén egy kb. 120 km hosszú partvonal és szó szerinti fordításban azt jelenti, “A Leszálló Sárkány-öble”. Az öböl Vietnám egyik legnépszerűbb látnivalója több ezer mészkő szigetével, melyeket sűrű dzsungel borít. Több sziget üreges, tele barlangokkal, míg más szigeteken tavak és “lebegő” halászfalvak vannak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here