Belecsobbanni az óceánba egy fárasztó munkanap után a legtöbbek számára csak elérhetetlen álom. Néhányan azzal érvelnek, hogy a türkiz tenger és a gyönyörű homokos strandok nem éppen a szomszédban vannak. Munka után kiautózni a városból pedig nem a legjobb ötlet a gazdasági válság idején. De van néhány hely, ahol mindkettőt együtt találod: a városi nyüzsgést és a legszebb strandokat. Ez a Top 10-es lista tartalmazza azokat a híres városokat, melyek a világ legszebb városi strandjaival büszkélkedhetnek.

10Jumeirah strand
Jumeirah strandflickr/Qiao-Da-Ye

A Jumeirah strand egyike Dubai legnépszerűbb strandjainak, melyet feltehetően a homokból kiemelkedő Burj Al Arab 7 csillagos hotelről és a Jumeirah Beach Hotelről ismernek a legtöbben. A másik látnivaló itt az Arab-öböl meleg, türkiz színű vize és fehér homokos partja. Sajnos a gyors iramú terjeszkedés és a rossz tervezés miatt Dubai partjait a tisztítatlan szennyvíz annyira beszennyezte az utóbbi hónapokban, hogy az orvosok már egészségügyi kockázatra figyelmeztetnek. Ez arra késztette Dubait, hogy használja a nemzetközi jelzést, a Kék Zászlót, ami a jövőben azt hirdeti a fürdőzőknek, hogy a strand környezetbarát.

9Barceloneta

A Barceloneta Barcelona fő városi strandja. Közel van a központhoz, könnyen elérhető tömegközlekedéssel és itt találhatók a város legjobb haléttermei. Az 1100 m-es homokos strand mentén végigfutó sétány népszerű a kocogók és a kerékpárosok körében. Nem meglepő, hogy a strand és környéke általában tele van, főként a nyári hónapokban, amikor a tengerparti bárok (chiringuitos) kinyitnak és a strandot gyorsan megtöltik a helyiek és a turisták.

8Clifton strand
Clifton strandflickr/RobW_

Fokvárosban van a világ néhány legszebb strandja. Az Atlanti-óceán nyugati partján, a várostól csupán 10 percnyire található Clifton strand a legfelkapottabb köztük. A Clifton tulajdonképpen négy strandból áll, melyeket gránit sziklák választanak el egymástól. Mindegyik strandon szinte teljesen fehér homok és gyönyörű naplementék várják a strandolókat. Bár a víz gyönyörű kék és nagyon vonzó, mégis mindig nagyon hűvös, átlagos hőmérséklete 12-16 fok között van, ezért csak a legforróbb nyári napokon elviselhető.

7Bondi strand
Bondi strandflickr/penreyes

A Bondi a Sydney városközpontjához legközelebb eső strand, ami már szinonímájává vált a sydney-i strandolásnak és éppoly népszerű az ausztrálok, mint a turisták körében. A strand körülbelül egy kilométer hosszú, számos üzlet, kávézó, étterem és bár található a parti sétány mentén. A víz alatt háló védi a fürdőzőket a cápáktól azóta, hogy nemrég egy szörfös kezét tépte ki egy cápa a Bondi strandon. Ez volt az első cápatámadás itt az elmúlt 80 évben.

6Repulse-öböl strandja

A Repulse-öböl Hongkong legnépszerűbb városi strandja a Hongkong-sziget déli részén. A védett medencében fekvő öböl hosszú, széles, homokos strandja nyugodt vízével és csendes hullámaival szöges ellentéte a Hongkong üzleti negyedére jellemző eszeveszett pörgésnek. A strand közelében található egy hagyományos kínai stílusú park Kwun Yum és Tin Hau istennők hatalmas szobraival, melyek több mint 10 m magasak. A Repulse-öböl az egyik legdrágább lakóterülete a városnak a lélegzetelállító panoráma és a lenyűgöző környék miatt.

5Venice Beach
Venice Beachflickr/cam i am

A Venice Beach egyike azoknak a helyeknek, amiket muszáj felkeresni, ha Los Angeles-ben járunk. A homokos, három mérföld hosszú strand itt csupán az egyik látnivaló. A nyári hónapok alatt és hétvégente az Ocean Front Walk sétány megtelik utcai előadóművészekkel és emberekkel akik teszik, amihez éppen kedvük van, kerékpároznak, görkoriznak, úsznak, napoznak vagy nézik a többi embert. A Muscle Beach (Izom strand) egy különleges terület, ahol a megszállott testépítők nyilvános bemutató keretében emelgetik a súlyokat. Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger az 1970-es években törzsvendég volt itt.

4Ipanema
Ipanemaflickr/photog63

Az Ipanema a híres bossa nova dal, az Ipanemai Lány után vált ismertté. Ez Rio de Janeiro gyönyörű városi strandja, hosszú kilómétereken át puha, fehér homokkal és a nyugati oldalán két lenyűgöző heggyel, melyek a Dois Irmaos, vagyis a Két Testvér nevet viselik. Általában, de különösen hétvégente és ünnepek idején nagy a tömeg itt, amikor sok helyi ugrik le ide Ipanema külvárosából. De ha már unod a strandot, mindig átmehetsz az Avenida Atlanticaba, ahol előkelő üzletek, éttermek és a pezsgő éjszakai élet vár.

3South Beach
South Beachflickr/(le)doo

A Miami Vice előtt a South Beach (Déli strand) az a hely volt, ahol a bűnözők miatt a lakók nem szívesen mentek ki az utcára éjszakánként és a hotelek is üresen álltak. Az 1980-as évek végén a sorozat népszerűsége indította el a South Beach aranykorát, ekkor költöztek be a divatipar legnevesebb képviselői a környékre. Ma a Déli strand a legnépszerűbb és leggazdagabb része Miami Beach-nek. A környék híres felkapott klubjairól és vad éjszakai életéről, akárcsak az art deco stílusról.

2Waikiki Beach

A honolului Waikiki strand valószínűleg az első, ami az embereknek Hawaiiról eszükbe jut. A Gyémántfej vulkán varázslatos látképével és az általában meleg időjárással, a felhőtlen égbolttal ez az egyik legnépszerűbb úticél a világon. Ebből következik, hogy messze a legtöbb felsőkategóriás hotel is itt, a 2,5 km hosszú strandon található. Waikiki tökéletes hely ahhoz, hogy megtanulj szörfözni, mivel a hullámai viszonylag szelídek, csak arra vigyázz, nehogy összeütközz a többi kezdővel.

1Copacabana

Rio de Janeiro központjában található a Copacabana, a világ egyik leghíresebb városi strandja. A vidék a hegyek, a tenger és a Cukorsüveg-hegy csodás panorámáját nyújtja az Atlanti-óceán partján. A Copacabana kb. 4 km hosszú, tele hotelekkel, üzletekkel, bárokkal, éttermekkel és nightclubokkal a sétánya mentén. Mivel itt éjjel-nappal történik valami, a helynek non-stop party hangulata van. Az emberek csak nézelődnek vagy fociznak, röplabdáznak, esznek-isznak vagy csak relaxálnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here