A hatalmas bevásárlóközpontokban szinte bármi elképzelhetőt megvehetünk. A világ legnagyobb bevásárlóközpontjait összefoglaló listánkat a terület nagysága alapján állítottuk össze. Azoknak az üzleteknek, éttermeknek vagy szórakoztató létesítményeknek az alapterületét vesszük figyelembe, melyeken jövedelemszerzési tevékenység folyik. Az utóbbi időben hatalmas építési hullám indult el Ázsiában, ahol olcsó a telek és a munkadíj, így itt találhatók a legnagyobb bevásárlóközpontok. A listán szereplő bevásárlóközpontok közül csupán kettő található Ázsián kívül.

10Siam Paragon (300.000 m2)

A Siam Paragon Bangkokban egyike Thaiföld legnagyobb bevásárlóközpontjainak. Csak a közeli CentralWorld nagyobb nála. Számos különleges üzlet, étterem és multiplex mozi mellett itt található a Siam Ocean World akvárium, a Thai Művészeti Galéria és egy opera koncertterem. Van egy karaoke központja és bowling pályája is.

9Berjaya Times Square (320.000 m2)
Berjaya Times Squareflickr/Dave_B_

Kuala Lumpurban található a Berjaya Times Square, mely egy ikertornyos komplexum, benne egy bevásárlóközponttal és két ötcsillagos hotellel. 700.000 m2-es alapterületével jelenleg ez a világ ötödik legnagyobb épülete. A bevásárlóközpontban több mint 1000 üzlet, 65 étterem számos szórakoztató létesítmény található, többek közt Ázsia legnagyobb fedett vidámparkja, a Cosmo’s World és Malájzia első és egyetlen IMAX 2D & 3D mozija az épület 10. emeletén.

8Cevahir Isztambul (322.000 m2)
Cevahir Isztambulflickr/elif ayse

Törökországban, Isztambul európai felében található a Cevahir Bevásárló- és Szórakoztató Központ, mleyet 2005-ben nyitottak meg. Ez Európa legnagyobb bevásárlóközpontja. 343 üzlet, 34 gyorsétterem és 14 exkluzív étterem található itt. Egyéb létesítmények között egy nagyszínpad, 12 mozi, egy bowling terem, egy kis hullámvasút és számos más szórakozási lehetőség várja a betérőket.

7SM Megamall (334.000 m2)
SM Megamallflickr/vanou

Az 1991-ben megnyílt SM Megamall Manila városában egyike a Fülöp-szigetek legnagyobb bevásárlóközpontjainak. Naponta mintegy 800.000 ember fordul meg itt, maximális befogadóképessége 4 millió fő. A bevásárlóközpontnak két fő épülete van, az A-épületben mozik, bowling pálya, gyorséttermek és Játékbirodalom találhatók. A B-épületben alakították ki az üzleteket. Egy híd köti össze a két épületet. Az SM Megamall jelenleg átalakítás és bővítés alatt áll. Ha befejeződnek a munkálatot, valószínűleg ez lesz a Fülöp-szigetek legnagyobb bevásárlóközpontja.

6West Edmonton Mall (350.000 m2)
West Edmonton Mallflickr/kenandaliya

A kanadai Albertában, Edmontonban található West Edmonton Mall 1981-2004 között, valamint jelenleg is a legnagyobb bevásárlóközpont Amerikában. 800 üzlet mellett a bevásárlóközpontban található a világ legnagyobb fedett szórakoztató parkja és a világ legnagyobb fedett víziparkja és a Jégpalota (kicsinyített mása egy NHL méretű jégpályának, ezért nem a legnagyobb a világon). Ezenkívül 18 lyukú minigolf pálya, mozi és bowlingpálya is van a bevásárlóközpontban.

5Dubai Bevásárlóközpont (350.000 m2)
Dubai Bevásárlóközpontflickr/Chu

A Dubai Bevásárlóközpont a Burj Khalifa komplexum része, mely a valaha ember által épített legmagasabb építmény. 1.115.000 m2-es területével (több mint 50 focipálya) a Dubai Bevásárlóközpont teljes alapterületét tekintve a legnagyobb bevásárlóközpont a világon, de az ugyanilyen méretű West Edmonton Mall-ban több a bérelhető üzlethelyiség. A bevásárlóközpontban 1200 üzlet, többek közt a világ legnagyobb édességboltja, egy jégpálya, egy SEGA játék központ (benne 3D bowling játékkal), egy ötcsillagos hotel, 22 mozi és 120 étterem és kávézó található. Szintén a bevásárlóközpontban van a világ egyik legnagyobb akváriuma.

4SM Mall of Asia (390.000 m2)

Az SM Mall of Asia bevásárlóközpont a Fülöp-szigeteken, Manilában található, 2006-ban nyitották meg. Négy épületből áll, melyeket gyalogos átjárók kötnek össze. 20 üléses villamos viszi az üzletekhez a vásárlókat. Egyike a bevásárlóközpont nevezetességeinek az IMAX mozi a világ egyik legnagyobb 3D-s mozivászna. A bevásárlóközpontban található egy olimpiai méretű jégkorcsolya pálya is. Itt szabadon lehet korcsolyázni, de korcsolya és jéghoki versenyeket is rendeznek.

3CentralWorld (429.000 m2)

Az 1990-ben megnyílt nyolcemeletes CentralWorld Bangkokban Thaiföld legnagyobb bevásárlóközpontja. Önmagát a középkategóriás bevásárlóközpontok közé sorolja, szemben a felsőkategóriás Siam Paragonnal. Ez év május 19-én a CentralWorld egyike volt azon épületeknek, melyeket a kormány ellen tüntetők felgyújtottak. A tüzet két nap alatt sikerült eloltani és a Zen áruház teljesen megsemmisült. Több hónapos újjáépítés után szeptember 28-án a bevásárlóközpont üzleteinek 80%-a újra kinyitott.

2Golden Resources Mall (Arany Forrás bevásárlóközpont) (557.000 m2)
Golden Resources Mallflickr/star5112

A Mall of America épületénél másfélszer nagyobb Golden Resources Mall Kínában a világ legnagyobb bevásárlóközpontja volt 2004-2005-ig. Bár a tervezők naponta 50.000 látogatóval számoltak, a 2004-es adatok szerint számuk ettől jóval elmaradt, óránként mindössze húsz ember tért be a bevásárlóközpontba. Ennek egyik oka az volt, hogy a legtöbb bolt olyan árakon kínálta termékeit, melyek messze felülmúlták az átlag kínaiak lehetőségeit. A másik probléma az volt, hogy a külföldiek csak nehezen tudták megközelíteni a Golden Resources bevásárlóközpontot, mivel az kívül esik Peking belvárosán.

1Új Dél-Kína Bevásárlóközpont (600.000 m2)

Az Új Dél-Kína Bevásárlóközpont Dongguanban, Kínában mind az alapterületet, mint a bérelhető üzletek területét tekintve a világ legnagyobb bevásárlóközpontja. A komplexum hét zónája nemzetközi városok és jelképes helyek mintájára készült, így megtaláljuk itt a párizsi Diadalívet és velence csatornáit is gondolákkal. Található itt egy beltéri-kültéri hullámvasút is. Ami viszont nincs, azok maguk a vásárlók. 2005-ös megnyitása óta a bevásárlóközpont a vásárlók hiányától szenved. Az egyetlen forgalmas része a bejárat közelében lévő gyorséttermek környéke. Becenevén a világ legnagyobb “kísértet bevásárlóközpontjának” is hívják.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here