Horvátország partjai mentén gyönyörű szigetek sorát találjuk, melyek mindegyike nyújt valami különleges, egyedi látnivalót. Horvátország több mint ezer, különböző méretű szigettel büszkélkedhet. Az egyik leghíresebb Cres, ami a Földközi-tenger huszadik legnagyobb szigete.

10Krk

A horvát szigetek közül a gyakran „arany sziget” néven emlegetett Krk fekszik legközelebb Nyugat-Európához. A szigetet egy híd köti össze Horvátországgal. Az idelátogatók megcsodálhatják az elbűvölő sziget elképesztő környezetét. Míg a sziget északi vége szinte teljesen sivár, a déli csücske remek öblöket kínál, belsejére pedig sziklás dombok és termékeny mezők a jellemzőek. Krk szigetén népszerű programnak számít a könnyű búvárkodás, a jetskizés, a vízisízés és a siklóernyőzés.

9Rab
Rab

Rab-sziget Horvátország északi partja mentén helyezkedik el. Az ország egyik legerdősebb szigete, Rab elképesztő botanikai élettel büszkélkedhet, beleértve a nem őshonos növényeket is. A legnépszerűbb látnivalók közé tartozik a Komrcar Park, ami számos növénynek és fának ad otthont, mint például a 100 éves agávé. A szigeten található több mint 300 friss vizű forrásnak köszönhetően, Rab az Adriai-tenger egyik legzöldebb szigete. A meleg nyár és az enyhe tél miatt a szigetre az év bármely részében ellátogathatunk.

8Kornati
Kornati

A körülbelül 130 szigetből, zátonyból és kis szigetből álló Kornati-szigeteket lélegzetelállító szőlőskertek, olajfák és fügefák tarkítják. A turisták sétálgathatnak a kanyargó ösvényeken miközben a szigeteken magasodó, masszív sziklák egyikéről élvezhetik a nyílt tenger elképesztő látványát. A Kornati-szigeteken a kőkorszakban jelentek meg az emberek, de az erdőirtás és az erózió miatt mára a szigetek lakatlanok lettek. Ha a természet és a szigetélet szimpla szépségét kutatják, akkor Kornati nagyszerű választás.

7Pag
Pag

A horvát szigetek leghosszabb partjával büszkélkedhető Pag szigetén számos öböl, hegyfok és strand található. A sziget nagy részére a sziklás domborzat a jellemző, de az idelátogatók zöldellő mezőket és völgyeket is találhatnak, melyek tökéletesek a szőlőtermesztésre és az olajfaművelésre. A Novalja városához közeli Zrce strand a turisták és a helyiek körében is igen népszerű. A kalandvágyó látogatók számára, akik megtapasztalnák, hogy milyen is Pag szigetén a szabad ég alatt aludni, nagyszerű lehetőséget biztosítanak a kempingezésre kialakított helyek, melyek közül több a kis öblökben, vagy a tenger mentén található. A kis városokban számos étterem és szállás várja a látogatókat.

6Mljet
Mljet

Az erdőkkel, mezőkkel, szőlőskertekkel és apró falvakkal borított Mljet Horvátország legzöldebb szigete. Mljet nyugati végén két sós tó is található, a Veliko és a Malo Jezero. A Veliko Jezero közepén van egy apró sziget, amin egy régi bencés kolostor áll.

5Cres
Cres

Az Adriai-tenger egyik legnagyobb szigete, a dimbes-dombos Cres-re jellemzőek a kavicsos strandok és öblök. Cres egyik legnevezetesebb látnivalója a Vrana, friss vizű tó. Ez a rendkívül különleges természeti jelenség tulajdonképpen Kelet-Európa legmélyebb friss vizű tava. A szigeten népszerű programnak számítanak a vízi sportok, a könnyű búvárkodás és a túrázás.

4Brac
Brac

Brac hatalmas szigete Split partja mentén helyezkedik el. A hullámzó dombjaival, elszigetelt öbleivel, tiszta vizeivel, valamint a fenyő- és fügefáival Brac igen népszerű turista úti cél. A látogatók számtalan látnivalót csodálhatnak meg a szigeten, beleértve a déli végén található Sárkány barlangját, a Škrip nevű falu múzeumát, és a híres, Bol melletti Zlati Rat strandot. Ezek mellett, a térség legmagasabb hegye, a Vidova Gora szintén egy olyan hely a szigeten, melyhez mindenképp megéri ellátogatni. Brac népszerű programjai közé tartozik a windsurf, a kitesurf és a búvárkodás. Sokan kedvelik a privát öblöket és a kavicsos strandokat.

3Korcula
Korcula

Korculát egy szűk csatorna választja el az ország többi részétől. Korcula a legnépesebb sziget Horvátországban. A sziget fővárosának a neve is Korcula. A „Kis Dubrovnik” becenévre hallgató, ókori város az egyik legszebb horvát város, ami a hihetetlenül különleges építészetéről ismert. Az egyik fő látnivaló Marco Polo állítólagos szülőháza. Korcula legszebb épülete a gótikus-reneszánsz stílusú St. Marco katedrális, melynek építését a 15. században fejezték be.

2Vis

A rendkívül szép, ugyanakkor távoli Vis sziget híres a szőlőtermészettel kapcsolatos hosszú történelméről, tehát a borszakértőknek mindenképp el kell legalább egyszer látogatniuk a csodás kis szigetre. Az elszigetelt Vis megtartotta az 1950-es évekre jellemző életstílust és báját, így nem meglepő, hogy tömegével vonzza azokat a turistákat, akik kíváncsiak rá, hogy milyen is volt a Földközi-tenger egykor. A gyönyörű, kristálytiszta víz, a lélegzetelállító elszigetelt strandok és a történelmi látnivalók valósággal elvarázsolták az idelátogatókat. A természet szerelmesei imádni fogják a remek állapotban megőrzött természeti és ökológiai látnivalókat.

1Hvar
Hvar

A szelíden hullámzó dombok, a látványos strandok, a buja szőlőkertek és az élénk éjszakai élet teszik Hvar szigetét tökéletes kirándulóhellyé. A gyönyörű sziget középkori utcáin sétálgatva lenyűgöző erődítményeket találhatunk, melyek a sziget ókori történelmére adnak tanúbizonyságot. Hvar városa talán a sziget legelképesztőbb városa, de Starigrad a legrégebbi. De ezeken kívül, Jelsa-ba és a partot tarkító, apró falvakba is érdemes ellátogatni. A kalandvágyók felpattanhatnak egy a Pakleni szigetcsoporthoz tartó vízi taxira vagy felsétálhatnak a déli sziklákra, ahol egy helyi pincészetben el is fogyaszthatnak egy ízletes ebédet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here