A történelem során a városfalak az ellenségtől való védelmet szolgálták. Már a nagyon korai időktől kezdve egészen az újkorig szinte minden városnak szüksége volt rájuk. A fallal körülvett városokba csak a városkapukon keresztül lehetett belépni, melyek gyakran zárva volt az éjszakai kijárási tilalom miatt. Napjainkban a jó állapotban fennmaradt falak az egész világról csábítják a turistákat, akik rendre rácsodálkoznak ezekre a középkori, erődített városokra.

12York
Yorkflickr/ajharris

York egy ősi város Anglia északi részén. A várost még a rómaiak alapították, majd átvették az angolok, elfoglalták a vikingek és végül beolvadt az Angol Királyságba 954-ben. Észak-Európa legnagyobb gótikus katedrálisával büszkélkedhet. A római kortól kezdve a várost falak védték. A megmaradt falak többsége, melyek körbefogják a középkori városmag egészét, a 12-14. századból származnak.

11Harar
Hararflickr/Giustino

Harar egy ősi, fallal körülvett város Etiópia keleti részén. Harar évszázadokon át fontos kereskedelmi központ volt, utak kötötték össze az afrikai és az arab területekkel. 82 mecsetje közül három a 10. századból származik, emellett 102 szentélye is, van aminek köszönhetőn az iszlám egyik legfontosabb városa. Harar a középkori muszlim állam, az Adal Szultánság alá tartozott. A 16. században a várost fallal vették körbe, melynek öt kapuja volt. A fal, melyet Jugolnak hívtak, még mindig érintetlen és a város jelképe lett.

10Taroudant

Taroudant egy lenyűgöző és autentikus berber város a Souss-völgy szívében, Marokkó legjobb állapotban fennmaradt városfalaival. Gyakran nevezik Marrakesh Nagymamájának is, mivel ez egy lelassult kisváros, amely mintha kicsinyített mása lenne a fallal körülvett Marrakesh-nek. A falakat a 16. században építették a Saadi-dinasztia idején. Ma ez egy vásárváros, két főtere mellett nyitott piac működik.

9Toledo

Toledo egy gyakran elfeledett gyöngyszem, egykori fővárosa a Spanyol Birodalomnak. Toledo története a római időkre nyúlik vissza. A római megszállást a vízigótok, majd a muszlimok uralma követte, végül 1085-ben foglalták vissza a várost. Ez volt a spanyol birodalom fővárosa egészen az 1500-as évekig, amikor a királyi bíróságot Madridba költöztették. A várost három oldalról a Tajo-folyó fonja körbe, a negyedik oldalon két középkori városfal áll.

8Pingyao
Pingyaoflickr/mararie

Pingyao egy kis kínai város, mely jó állapotban megmaradt városfalairól híres. A hatalmas fal, melyen hat főkapu és 72 őrtorony található, körbezárja az óvárost, mely építészetileg kissé megváltozott az elmúlt 300 évben. 2004-ben a déli falak egy része leomlott, de helyreállították. A városfal többi része azonban teljesen ép, ezért Pingyao egyike a legjobb állapotban fennmaradt városfalakkal körülvett településnek a világon.

7Obidos
Obidosflickr/paula moya

Obidos városa egy dombon áll és megerősített városfal veszi körbe. A 8. században a mórok emeltek erődöt a dombtetőn. Tőlük az első portugál király, Henrik Alfonz foglalta el 1148-ban. Óbidos várát és a falakat a 14. században építették újjá mészkőből és márványból. A falu is tovább terjeszkedett, immár a városfalakon túlra. Az utcák, terek, a falak és a vár középkori arculata festőivé és az egyik legnépszerűbb turista nevezetességgé tette a várost Portugáliában.

6Xi’an

Xian egyike Kína legősibb városainak, történelme több mint 3100 éves múltra tekint vissza. A város 1000 éven át 13 dinasztia fővárosa volt és összesen 73 császár uralkodott itt. Xian a keleti végállomása a Selyemútnak és otthona az Agyaghadseregnek. A jó állapotban megőrzött városfal, melyet a 14. században felújították a korai Ming-dinasztia idején, az egész várost körbefogja. Egyike a világ legnagyobb városfalainak, olyan széles, hogy keresztben öt kerékpár is elfér rajta.

5Itchan Kala
Itchan Kalaflickr/thiery49

Itchan Kala egy fallal erődített belső városmag Üzbegisztánban, Khiva városában. Az óváros számos történelmi műemléket és házat megőrzött, melyek elsősorban a 18-19. századból származnak. A leglátványosabb Itchan Kala a napszítta téglafalaival és négy kapujával a négyszögletes erőd oldalában. A városfalakat többször lerombolták, de mindig újjáépítették őket.

4Avila
Avilaflickr/rivavila

Nyugat-Spanyolországban található a középkori Ávila városa, mely egy valóságos vadonból hirtelen kiemelkedő, sziklás domb lapos tetején áll. Ávila hatalmas, jó állapotú városfallal rendelkezik, mely körülveszi az egész óvárost. A falakon 9 kapu és 88 őrtorony van, tetejükön gólya fészkekkel. A városfalak a 11-12. században épültek.

3Carcassonne

A francia város, Carcassonne a világon az egyik legtökéletesebb állapotban fennmaradt és egyben Európa legnagyobb városfalaival büszkélkedhet. Az erődítmény két külső fala és tornyai hosszú időn át épültek. Egy része a római időkből származik és vörös téglái, terrakotta cserepei miatt jelentősen különbözik a középkori falaktól. A tornyok egyike adott otthont a 13. században a katolikus inkvizíciónak és mai napig az Inkvizíciós Torony néven ismerik. Az 1991-ben készült Robin Hood: A tolvajok fejedelme című film egyes jeleneteit Carcassonne-ban és annak környékén forgatták.

2Jeruzsálem
Jeruzsálemflickr/hoyasmeg

Jeruzsálem három vallás szent városa, a judaizmusé, a kereszténységé és az iszlámé, emellett Izrael állam modern fővárosa és az ország legnagyobb városa. Lenyűgöző és különleges hely, ahol az első századi emlékek a 21. század vívmányai mellett találhatók és ahol festői, régi városrészek bújnak meg a csillogó toronyházak és a luxus apartmanok között.
Jeruzsálem városfalai a 19. századig az egész várost körbevették, ma a falakon belül található részt nevezik óvárosnak, mely négy negyedre tagolódik: az örmény, keresztény, zsidó és muszlim negyedekre. Jeruzsálemet már az ősidők óta fal védte a támadások ellen. A 16. században, az ottomán uralom alatt az ősi falak romjain teljesen újjáépítették a városfalakat. Az építkezés 1535-1538-ig tartott és ezeket a falakat láthatjuk ma is.

1Dubrovnik
Dubrovnikwikipedia/Wikipedia

Dubrovnik egy fallal körülvett város az Adriai-tenger partján, Horvátország legdélebbi részén. Beceneve az Adria Gyöngye, a város az egyik legfelkapottabb turista célpont a Földközi-tenger térségében. A fallal körülvett város a tengeri kereskedelemnek köszönhetőn épült ki. A középkorban egy volt az egyetlen rivális városállam az Adria vidékén Velencével szemben, a 15-16. században pedig látványos fejlődésen ment keresztül. A világhírű városfalak az óvárost fonják körbe. Nagy részét a 12-17. században építették, napjainkig nagyon jó állapotban maradtak fenn.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here