A miniatűr városok a világ leghíresebb épületeinek kicsinyített másolatai. Úgy érezhetjük magunkat, mint Gulliver Lilliputban. Egy nap alatt megnézhetjük az Eiffel-tornyot, mellette a Colosseumot vagy akár egy egész metropoliszt. A világ kicsiben.

10Tiltott Kertek
Tiltott Kertekflickr/Maitri

Texas-ban, Houston közelében található a Tiltott Kert, egy szabadtéri múzeum, mely Kína legfontosabb történelmi helyeit mutatja be. A múzeum nevét a két legnagyobb nevezetességéről kapta: Az 1:20 méretarányos Tiltott Városról, ahol többszáz palota és emberalakzat látható és a kis útról, amin végigsétálva bejárható az egész múzeum. Az egyik kiállítás bemutatja az Agyaghadsereget, melyet Kína első császárának sírjában találtak. A 6000 fős hadsereg és a szekerek az eredetiek egyharmad arányú másolatai.

9Miniatürk
Miniatürkflickr/Basak B.

Az Isztambulban található Miniatürk a legnagyobb miniatűr park a világon. A parkban 150 történelmi műemlék kicsinyített mását láthatjuk Isztambulból, Anatóliában és az egykori Ottomán Birodalom tartományaiból, 1:25 méretarányban. Az Ókori Világ Hét Csodája közül kettő, az ephesos-i Artemisz temploma és a halikarnasszoszi mauzóleum szintén látható.

8Ablak a Világra
Ablak a Világraflickr/dcmaster

Az Ablak a Világra Kínában, Shenzhen városának nyugati részén található. Kb. 130 híres látnivaló reprodukciója látható itt szerte a világból, nagyjából 48 hektáros területen. A 108 m magas Eiffel-torony uralja a látképet. Megtalálhatók itt a Gízai Piramisok és a Tai Mahal is.

7France Miniature
France Miniaturewikipedia/Agateller

A France Miniature egy szabadtéri park Franciaországban, ahol kb. 160 francia műemlék és nevezetesség 1:30 méretarányban kicsinyített mását állítják ki. Az egyes darabokat az egymáshoz viszonyított valós elhelyezkedésük alapján rendezték el. A kiállított darabok közül néhány mozog is, mint a TGV-vasút, a hajók és a vitorlások. A park télen zárva tart.

6Shanghai Kiállító Központ

Egy modern, ötemeletes épületben található a Shanghai Várostervezési Kiállító Központ, mely Shanghai város tervezését és fejlődését jeleníti meg. A kiállítás központi része a hatalmas, méretarányos modellje a város 2020-ra tervezett arculatának. A műanyag modellek olyan elemeket ábrázolnak, amiket még nem építettek meg és ezekből rengeteg van. A látogatók végigsétálhatnak a miniatűr város mellett, de akár fentről is megtekinthetik a látképét.

5Tobu Világ Tér
Tobu Világ Térflickr/Starfires

A Tobu Világ Tér Japánban több mint száz, 1:25 arányban kicsinyített másolatát tartalmazza a híres épületeknek, kiegészítve 140.000, 1:25 méretarányú emberalakokkal. Több mint 5 éven át építették a miniatűr parkot. A műemlékek között látható a Szabadság-szobor, a GÍzai Piramisok, a Buckingham Palota és a Szent Péter székesegyház is. Ez év április 24-én a tokiói Égig Érő Fa méretarányos másolatával egészült ki a park. 1:25 arányban kicsinyítve ez a modell még így is több mint 26 m magas.

4Madurodam
Madurodamflickr/Steve B Chamberlain

A legkisebb város Hollandiában Madurodam, mely 1:25 arányban kicsinyített mása egy holland városnak. Megtalálhatók itt a hagyományos holland épületek és az ország jelképei. Épületek, piacok, csatornák, szélmalmok, a Schiphol Repülőtér, a rotterdami kikötő, a Dóm tér, a Delta-művek – a legapróbb részletekig élethű másolatai az eredetieknek. Művies város helyett Madurodam tele van élettel. A szélmalmok forognak, a reptéren gépek landolnak, a vonatok átszelik a parkot, a csónakok a csatornákat.

3Római Civilizáció Múzeuma

A Római Civilizáció Múzeuma (Museo della Civilta Romana) Róma modern városrészében, az EUR-ban található. A miniatűr város a fasiszta diktátor, Benito Mussolini agyszüleménye. Egyike Róma legérdekesebb múzeumainak, mégis sokan elmulasztják, mivel viszonylag távol esik a többi nevezetességtől. A múzeum otthont ad az ókori Róma méretarányos másának, melyet Italo Gismondi tervezett. A 20×20 m-es terepen láthatók Róma 4. századi, I. Konstantin császár uralkodásának idejéből származó épületei is. A miniatűr város 1:250 méretarányos másolatait 36 éven keresztül készítették. Egy emelvényről, felülről lehet megtekinteni. A miniatűr a Gladiátor című film néhány jelenetében is feltűnik.

2Legoland Billund
Legoland Billundflickr/LeeLeFever

Az eredeti Lego gyár mellett található Legoland Billund, mely Koppenhága után Dánia leghíresebb látnivalója. Legoland Billund szívében van Miniland, a mini Lego város tele nevezetességekkel. Láthatunk itt mozgó Lego elemeket is, hidakat, csónakokat, vonatokat, melyek még valóságosabbá teszik Minilandet. Nagyon részletgazdagon alakították ki Minilandet, minden pontosan ott van, ahol lennie kell.

1Queens Művészeti Múzeum
Queens Művészeti Múzeumflickr/bankbryan

A Queens Művészetek Múzeumában New York városának lenyűgöző panorámáját láthatjuk, egy méretarányos mását a városnak, melyet az 1964-es Világkiállításra készítettek. A 867,2 m2-es modell a város öt kerületének minden egyes épületét tartalmazza, ami 1992 előtt épült. Az összesen 895.000 darabos modellt egy 100 fős csapat három éven keresztül építette. 1992-ben a készítők több mint 60.000 elemet átalakítottak, hogy a miniatűr várost korszerűsítsék. 2009 márciusában a múzeum bejelentette a szándékát, hogy újra frissíteni szeretné a modellt. A World Trade Center ikertornyait akkor helyezik vissza, amikor a One World Trade Center a valóságban is teljesen elkészül.

1 hozzászólás

  1. Csodálatosan szépek,de meg említhetnék a „Mini Magyarország” Kisbéri állandó kiállítást is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here