A sziklaképződményeket az elemek hozzák létre, mint a hőmérséklet, a szél, az eső és az erózió. Amit a természet képes alkotni ezekkel az eszközökkel, az egyszerre észvesztő és lélegzetelállító. Ezek a hihetetlen természetes sziklaképződmények lassan, több millió év alatt jöttek létre a legkeményebb anyagokból. Még szerencse, hogy a természet nagyon türelmes művész.
Az alábbi listában a világ legkülönlegesebb természetes sziklaképződményeit tekintjük át.

10Tsingy de Bemaraha
Tsingy de Bemarahaflickr/Doganowscy

Madagaszkár nyugati partjainak közelében található a Tsingy de Bemaraha természetvédelmi terület, egy karsztos táj, melyet hegyes mészkőcsúcsok tarkítanak, ezeket hívják tsingy-nek. A látványos kanyont a Manambolo-folyó szeli keresztül változatos tájat hozva létre. A nemzeti park érintetlen erdői, tavai és mangrove mocsarai ritka és veszélyeztetett makik és madarak otthonai.

9Shilin kőerdő
Shilin kőerdőflickr/terralance

A kínai shilin szó azt jelenti, kőerdő, mely karsztos képződmények sorozata Kína déli részén. A kövek kiállnak a földből, hasonlóan, mint a barlangokban a cseppkőoszlopok. Ezek a kövek 270 millió évesek lehetnek. A terület egykor egy óceán feneke volt és a hullámzó víz formálta ezeket a varázslatos csúcsokat. A kőerdő évente több mint 2 millió látogatót vonz.

8Fehér Sivatag
Fehér Sivatagflickr/* hiro008

45 km-re északra a Farafra oázistól terül el Egyiptom hatalmas nyugati sivataga, a Fehér Sivatag, melyet furcsa alakú mészkő képződmények díszítenek. A sárgásbarna sziklák éles kontrasztban állnak a környező sivataggal, mely leginkább a sarkvidéki tájra emlékeztet. A puha mészkő az elemeknek kiszolgáltatva hihetetlen alakzatokat ölt. Mályvacukor, teve és gomba alakú sziklaképződményeket is felfedezhetünk itt. A képzelet vadul szárnyalhat ezen az isten háta mögötti helyen.

7Bryce kanyon Nemzeti Park
Bryce kanyon Nemzeti Parkflickr/mandj98

Nevével ellentétben a Bryce kanyon Nemzeti Park tulajdonképpen nem egy kanyon, hanem inkább óriási amfiteátrumok sorozata, tele színes csúcsokkal. A természetes sziklaképződményeket a víz és a szél eróziója formálta mészkőből. A vörös, narancs és fehér színek folyamatosan változó látképet nyújtanak. A csúcsok a 61 m-es magasságot is elérek. A Byrce kanyon a levegő kitűnő minőségéről és arról híres, hogy akár 200 mérföldnyire is el lehet látni innen.

6Bungle Bungle hegylánc
Bungle Bungle hegyláncflickr/Obliot

A Bungle Bungle Nyugat-Ausztráliában, a Purnululu Nemzeti Parkban található. A hegylánc eléri az 578 m tengerszint feletti magasságot, jellegzetes narancs és szürke csíkos, homokkő kupolákból áll. A kupolák sávjait az agyagtartalom és a homokkő rétegek különböző porozitása hozta létre. A narancsszínű sávok vasoxidot tartalmaznak, míg a szürkék cianobaktériumokat, melyek ott alakulnak ki, ahol a nedvesség felhalmozódik.

5Óriások útja

Írország északi partjainál található az Óriások útja, mely különleges sziklaképződményekből áll, köztük 50-60 millió éves bazalt oszlopokkal. Amint a vulkanikus tevékenység átnyomta a bazaltot a mészkő rétegeken, az oszlopok függőlegesen emelkedtek ki. Amint lehűltek, hatszögletű alakzatokban szilárdultak meg. Az oszlopok elérik a 12 m-t és csodálatos látványt nyújtanak, de a területen van még egy érdekes látnivaló. Sok oszlop annyira erodálódott, hogy már csak a tetejük látszik. Így olyan képződmények jöttek létre, mintha kőművesek raktak volna le macskaköveket.

4Arches Nemzeti Park
Arches Nemzeti Parkflickr/Gleb TARRO

A természet egy másik remekműve Utah államban található, az Arches Nemzeti Parkban, mely természetes boltíveiről vált ismertté. A sóágyak, melyeket a 300 millió évvel ezelőtt itt hullámzó óceán hagyott hátra, több mint 2000 boltívet hoztak létre. Ahogy a só eltolódott, a sziklák tetején a kőrétegek elkezdtek mozogni, így létrehozva a kupolás szerkezetek. Ahogy az eső és a jég megtalálta az útját a résekben, megindult az Entrada és Navajo homokkövek eróziója. Ehhez még hozzájárult a szél munkája, így alakultak ki évmilliók alatt a hihetetlen boltíves alakzatok.

3Csokoládé-hegyek
Csokoládé-hegyekflickr/WisDoc

A Csokoládé-hegyek szokatlan geológiai képződmények, melyek legalább 1268 különálló dombból állnak, elszórva a Bohol-szigetek belsejében, a Fülöp-szigeteken. A szinte szimmetrikus és egyforma méretű képződmények 30-50 m magasak és zöld fű borítja őket. A száraz évszak alatt a fű bebarnul, innen ered az elnevezése. A geológusok még nem tudtak megegyezni abban, hogy ezek az óriási vakondtúrás-szerű dombok hogyan jöttek létre. Az egyik elmélet szerint a Csokoládé-hegyek viharvert sziklaképződmények, tengeri mészkövek, melyeket egy vízzáró agyagréteg borít.

2Monument-völgy

300 m magas homokkő oszlopok alkotják a Monument-völgyet, mely Utah és Arizóna határán található. Valószínűleg ez a leghíresebb példája a klasszikus amerikai vadnyugati tájképnek, ebből kifolyólag a vidék számtalan western film háttere volt, a John Wayne főszereplésével készült Hatosfogat és a Vissza a jövőbe II. is itt készült. Ez tulajdonképpen nem is egy völgy, hanem egy széles síkság, melyet omladozó sziklaalakzatok törnek meg. Az oszlopok a korábban az egész völgyet beborító homokkő sziklák maradványai, narancs színűket vasoxid tartalmuknak köszönhetik.

1Göreme Tündérkémények

Kappadókia híres furcsa és gyönyörű szikla alakzatairól, valamint páratlan történelmi örökségéről. Egyike a legszebb helyeknek, amiket érdemes megnézni, Göreme városa, mely rengeteg tufa kúp között fekszik, ezeket nevezik tündérkéményeknek. A tündérkéményeket a szél és a víz eróziója formálta két különböző vulkáni rétegből. A vastagabb tufaréteget vékonyabb bazalt fedi, mely jobban ellenáll az eróziónak. Mivel a tufa könnyen formázható, az évszázadok során számos házat , templomot és bolthelyiséget faragtak ki a sziklákból.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here