A világ legérdekesebb tájai a legsivatagosabb, legszárazabb területek. A csodálatos homokdűne mezőktől és a hatalmas kiterjedésű, napsugarakat visszaverő sóvidékektől kezdve az óriási sziklaképződményekig. Mivel sivatagok borítják a Föld közel egyharmadát, ez a lista csupán egy apró válogatás a világ lenyűgöző sivatagi tájképeiből.

10Valle de la Luna

A Valle de la Luna Chileben, az Atacama-siavatagban található. Ez a lélegzetelállító sivatagi táj a szél többévszázados munkája során jött létre ezen a homokos és sziklás vidéken. A nagy homokdűnék és sziklaképződmények a Hold felszínére hasonlítanak, innen kapta a vidék a nevét is, ami lefordítva annyit tesz: A Hold Völgye. A táj különleges színét a sóképződmények fényvisszaverő tulajdonsága okozza, ami a Valle de la Luna szikrázó kék, zöld, sárga és vörös színét adja.

9Pinnacles sivatag
Pinnacles sivatagflickr/robertpaulyoung

A Pinaccles sivatag a Nambung Nemzeti Parkban található, Ausztrália nyugati részén. A szokatlan, ujjszerű mészkő képződmények a hatalmas homokdűnék között különös, misztikus látványt nyújtanak. A nap mozgásával ezek az alakzatok kísérteties árnyékot vetnek a sivatagra. Augusztustól októberig a vadvirágok fokozzák a táj szépségét.

8McMurdo száraz völgyei

Partvidékén 200 milliméteres éves csapadékmennyiségével, belső vidékein pedig még kevesebbel az Antarktiszt tartják a világ legnagyobb sivatagának. A legextrémebb sivatagi régió a McMurdo száraz völgy. Bár a völgyek a jéggel borított kontinens belsejében vannak, évezredek óta jégmentesek. A leáramló, éles szél 320 km/h-s sebességgel süvít végig, így képes felszárítani az összes nedvességet. Ennek következtében a McMurdo száraz völgyeket a Marshoz leginkább hasonlító földi tájnak tartják.

7Halál-völgy

A Nevada és Kalifornia területére is átnyúló Halál-völgy változatos és impozáns látképet nyújt. Észak-Amerika legalacsonyabban fekvő, legszárazabb és legforróbb helye ez, ahol már 56 fokot is mértek. A hófödte hegycsúcsokat és a színes homokdűnéket is magában foglaló Halál-völgyéhez az Egyesült Államok semmilyen más vidéke nem hasonlítható. Legérdekesebb részei a Zabriskie Point és a Racetrack Playa misztikus, mozgó kövei.

6Sínai-sivatag
Sínai-sivatagflickr/Unitopia

Egyiptom és Izrael határán terül el a Sínai-sivatag, mely elsősorban vallástörténeti eseményei és páratlan szépsége miatt kedvelt úticél. A masszív hegyek éles kontrasztban állnak az aranyszínű homokkal és a kék éggel, melyek együtt gyönyörű látványt nyújtanak. A Sínai-sivatag nyúlványai összekapcsolódnak a Vörös-tenger strandjaival, melynek búvárkodáshoz tökéletes vizei világszerte ismertek.

5Erg Chebbi
Erg Chebbiflickr/amerune

A Szaharában található Erg Chebbi homokdűnék Marokkó leghíresebb látnivalói közé tartoznak. A lenyűgöző dűnék magassága a 150 m-es magasságot is eléri, az árnyékukban is parányinak érezhetjük magunkat. Ide a túrákat általában a dűnék mentén fekvő Merzouga faluból indítják. A tevegelés a túrázás legnépszerűbb, bár nem a legkényelmesebb módja errefelé.

4Sossusvlei

Namíbia látnivalói közül a legnépszerűbb a Namíb-sivatagban található Sossusvlei, a hatalmas, agyagos medence, melyet óriási vörös homokdűnék vesznek körbe. A sivatagon a Tsauchab-folyó fut keresztül, vize ritkán kiárad és öntözi az agyagos talajon megélő, gyér növényzetet. Napkeltekor és napnyugtakor a homokdűnék színe percről percre változik, kifogyhatatlan témát szolgáltatva a fotósoknak. A heves sivatagi szél folyamatosan alakítja a dűnék formáját és méretét, örök változásban tartva a tájat.

3Nazca-sivatag
Nazca-sivatagflickr/miss mass

A Nazca-sivatag egy sávot foglal el a Csendes-óceán északi partvonalán, egy magas, száraz fennsíkon. A híres Nazca-vonalak a két város, Nazca és Palpa között találhatók, készítésüknek idejé i.e. 200 és i.sz. 700 közé teszik. Az ábrák az egészen egyszerű vonalaktól a stilizált pókokig, majmokig, halakig, lámákig, gyíkokig és emberi alakokig nagyon változatosak. A vonalak olyan hosszúak és az ábrák olyan hatalmasak, hogy az 1920-as években a perui légitársaság Limából Arequipa felé tartó gépéről fedezték fel őket. A Nazca-sivatag száraz, szélcsendes, egysíkú időjárása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a figurák napjainkig fennmaradjanak.

2Wadi Rum
Wadi Rumflickr/zerega

A Wadi Rum-völgy csodálatos élővilággal és figyelemreméltó sziklaalakzatokkal büszkélkedhet. Jordánia egyik leghíresebb látnivalója, a turisták teve- vagy lóháton járhatják be a káprázatos sivatagot és a csillagos ég alatt táborozhatnak. A kalandorok próbára tehetik sziklamászó képességüket a hatalmas hegyoldalakon, mint a Jabal Rum, ami Jordánia második legmagasabb csúcsa.

1Salar de Uyuni
Salar de Uyuniflickr/Libertinus

A bolíviai Andokban található Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője. A száraz évszakban egy végtelennek tűnő tájat hoz létre a só, de a legszebb arcát a vidék az esős évszakban mutatja, amikor az egészet víz borítja. Az ég kékjének visszatükröződésétől a táj még szürreálisabb, bár sok turista kifejezetten a só borította vidékre kíváncsi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here