Thaiföld okkal Délkelet-Ázsia legnépszerűbb turista úti célja. Az idelátogatók mindent megtalálnak, amire egy kellemes, vagy épp izgalmas nyaraláshoz elengedhetetlen: kristály kék vizű strandok, sűrű dzsungel, finom ételek, olcsó, tengerparti bungalók és a világ néhány legjobb luxus szállodája várja a turistákat. Mindenki talál valamit a saját érdeklődésének és pénztárcájának megfelelően.
Thaiföld az egyetlen olyan délkelet-ázsiai ország, melyet soha nem gyarmatosítottak, így tele van hihetetlen kulturális és történelmi helyekkel is, az idelátogatók például több százéves romokat is megcsodálhatnak. A megnövekedett turista forgalom ellenére, Thaiföld képes volt megtartani egyedi kultúráját és történelmét, ahol a gondtalan emberek a mosolyukról híresek.
Az egyetlen probléma, ami egy thaiföldi utazás tervezése során felmerülhet, hogy le kell szűkíteni a látnivalók listáját, ehhez kínálunk egy kis segítséget:

25Erawan-vízesés
Erawan-vízesés

Kancsanaburi városától csupán egy rövid kirándulásra található az Erawan-vízesés, a Thaiföld nyugati részén fekvő Erawan Nemzeti Park legfőbb látványossága. A vízesés a hindu mitológiából ismert, háromfejű fehér elefánt után kapta a nevét. A hétemeletes magasságból lezúduló vízesés állítólag erre az elefántra hasonlít. Gyakran ugrálnak makákók a vízesés körül, néha pedig varánuszok is feltűnnek. A park egész évben nyitva áll a látogatók előtt, fontos azonban, hogy akik nem kedvelik a tömeget, ne hétvégén látogassanak el a csodás nemzeti parkba, akkor ugyanis elég zsúfolt.

24Ao Nang
Ao Nang

Hivatalosan Ao Phra Nang, vagyis a „Hercegnő-öböl” Krabi legnépszerűbb tengerparti városa. Eredetileg, az olcsó utazásokat kereső, hátizsákos turisták egyik kedvenc helye volt, ám manapság egyre inkább megjelennek azok a látogatók is, akik magasabb árfekvésű, magasabb igényeket kielégítő nyaralásra vágynak. Ao Nang ugyan nem annyira látványos, mint Rai Leh, de számtalan olcsó szállás, több jó étterem, könnyű közlekedés és számos utazási iroda várja a turistákat, akik Krabi tartományát szeretnék felfedezni.

23Úszó piacok Bangkok közelében
Úszó piacok Bangkok közelébenflickr/Colin Tsoi

Emberek tömege látogat el a fővároson kívül eső úszó piacra, hogy megismerjék, hogyan is vásároltak Bangkokban, mielőtt minden kanálist feltöltöttek volna. Manapság ugyan az úszó piacok már inkább turista látnivalóként és közösségi találkozó helyként funkcionálnak, mintsem a helyi farmgazdaságok lételemeként, mégis, a mai napig igazán vibráló hangulatot árasztanak, tele finomabbnál finomabb ételekkel. A külföldi turisták körében a legnépszerűbb úszó piac a Damnoen Saduak, míg a thai emberek inkább az Amphawa nevű úszó piacot kedvelik.

22Hua Hin strand
Hua Hin strand

A Hua Hin-t eredetileg az 1920-as években alakították ki, ahova egykor VII. Rama király” menekült” mindennapi gondjai elől, s később, hosszú ideig ez volt a bangkoki lakosok kedvenc tengerpartja, ahova hétvégenként utaztak. Manapság, a 8 kilométer hosszú strand a turisták körében is éppoly népszerű. Hua Hin a Klai Kangwon Palota mellett húzódik végig, amely a mai napig a thai királyság használatában áll. Ha ez nem lenne elég, itt található a legtöbb golfpálya egész Thaiföldön.

21Prasat Hin Phimai
Prasat Hin Phimai

A Prasat Hin Phimai büszkélkedhet Thaiföld néhány leglenyűgözőbb khmer romjával. Stílusban hasonlóak, bár jóval kisebbek, mint az Angkor városában található romok. A templomokat a 11 és 12. században építették, akkoriban ugyanis a térség a khmer birodalom része volt. Ugyan mahaján-buddhista templomként épült, több hindu istenséget ábrázoló faragás is felfedezhető bennük.

20Khao Yai Nemzeti Park

Thaiföld harmadik legnagyobb nemzeti parkja, a Khao Yai Nemzeti Park az ország keleti részén, a Nakhon Ratchasima nevű tartományban található. Vadvilága hihetetlen színes, olyan állatoknak nyújt otthont, mint az ázsiai elefántok és a fekete medvék. A parkban figyelő tornyok, túra útvonalak, szálláshelyek, kis kunyhók és kempinghelyek várják a látogatókat. Sőt, még dinoszaurusz lábnyomokat is felfedezhetnek az ideérkezők.

19Mu Ko Ang Thong
Mu Ko Ang Thong

A Thai-öbölben található, népszerű nemzeti park neve, az Ang Thong jelentése: „egy tál arany”. A park 42 szigete annyira közel van egymáshoz, hogy könnyedén „átugorhatunk” egyikről a másikra . A nemzeti park központja a Ko Wua Talap nevű szigeten van. A turisták itt akár gyönyörű, hangulatos, kis kunyhókban tölthetik az éjszakát, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a környező szigetekre és bizarr sziklaformációkra. Az idelátogatók felfedezhetik a sziget fehérhomokos strandjait és könnyű búvárkodhatnak a sekély, korallkertek körül.

18Szukhothaj Történelmi Park
Szukhothaj Történelmi Park

A Thaiföld északi részén található Szukhothaj Történelmi Parkban Szukhothaj romjait csodálhatják meg a látogatók, amely a 13-14. századi, ugyanilyen nevű királyság fővárosa volt. A város neve durva fordításban a következőképpen hangzik magyarul: „a boldogság hajnala”. A fallal körülvett park közel 200 romszerkezettel büszkélkedhet, beleértbe a 26 templomot és a királyi palotát. A romok felfedezése mellett, a látogatók a Szukhothaj kultúrát is megismerhetik a Ramkhamhaeng Nemzeti Múzeumban.

17Ko Nang Yuan
Ko Nang Yuanwikipedia/Isderion

Ko Nang Yuan egy aprócska sziget a Ko Tao nevű szigethez közel, ahonnan a turisták gyakran „ugranak” át Ko Nang Yuan-ra egy egynapos kirándulás keretében, így a gyönyörű strandjai gyakran túlzsúfoltak. A gyönyörű sziget és a kristály tiszta víz tökéletes lehetőséget nyújt a búvárkodáshoz. Azoknak az utazóknak, akik úgy szeretnének a szigetre látogatni, hogy nem ott szállnak meg, körülbelül 100 baht kell fizetniük.

16Wat Arun
Wat Arun

A hihetetlen, pompás díszítésű templom neve magyarul „a hajnal temploma”, ami teljesen érthető, hiszen Aruna, egy Hindu isten tiszteletére épült, akit általában a felkelő nap sugaraival ábrázolnak. A Bangkok Yai negyedben, a Csaophraja-folyó nyugati partján található Wat Arun jellegzetes templomtornyát színes tengeri kagyló és porcelán mintákkal díszítették.

15Csiangmaj éjszakai bazárja

A Csiangmaj városában megrendezett éjszakai bazár több városrészen át terül el a járdák mentén, különböző épületekben sőt még templomok előtti területeken is. Az árusok kézműve s munkákat, műtermékeket, ruhákat és importált termékeket kínálnak. Először, a kínai kereskedőké volt a piac, majd úgy nőtt a piac is, ahogy a kereskedelmi épületeket építették, így később, már nem csak egy csoport ember uralta a piacot. Sőt, manapság a rengeteg árus közül a legtöbben thai emberek.

14Ko Lipe

Az Andamán-tengeren, a Satun tartomány partjaitól nem messze található Koh Lipe, egy apró sziget a malajziai határhoz közel. A sziget annyira kicsi, hogy körülbelül egy óra alatt gyalog is körbejárhatjuk. Mérete ellenére, Koh Lipe négy nagyszerű stranddal is büszkélkedhet, melyek vizében a világ halfajainak 25%-a megtalálható. A sziget korallzátonyai remek látványt nyújtanak a könnyű búvárok és búvárok számára is. Az idelátogatók pedig a különböző méretű kunyhókban szállhatnak meg.

13Chatuchak hétvégi piaca

A helyiek által JJ Piacként ismert Chatuchak hétvégi piaca Bangkokban, a legnagyobb ilyen típusú piac egész Thaiföldön. Néhány azonban úgy vélik, hogy ez a világ legnagyobb hétvégi piaca! A több mint 8000 bódéból az antik dolgoktól kezdve, a ruhákon át, a bútorokig bármit vásárolhatnak az idelátogatók. A hihetetlen nagy népszerűségnek örvendő piac hétvégenként több mint 200.000 embert vonz. A piacon kívül számos étterem is várja finomabbnál finomabb ételekkel a vásárlásban megéhezett turistákat. Sőt, a vásárlókat különböző táncos és élő zenés előadásokkal is szórakoztatják.

12Khao Sok Nemzeti Park
Khao Sok Nemzeti Park

Thaiföld legnagyobb kiterjedésű, érintetlen erdőségének otthont adó Kao Sok Nemzeti Park egy „kötelező” programok azok számára, akik kicsit jobban elmélyülnének Thaiföld természetes szépségeibe. Az ősi esőerdő maradványai az egész parkon át húzódnak, amit egy hatalmas, drámai mészkő hegység oszt ketté. Ebben a gyönyörű parkban a világ állatfajainak 5%-a megtalálható, ezen kívül túraútvonalak hálózatai, magasba szárnyaló vízesések és csodás tavak várják a látogatókat.

11Phanom Rung

A Thaiföld északi részén, egy kialudt vulkán tetején ülő Phanom Rung egy a kiváló építészetéről híres, hindu templom. A Nang Rong nevű faluhoz közeli templomot a khmer emberek építették a 10. és 13. század között. A homokkőből és vörös agyagból készült Phanom Rung építésének célja az volt, hogy a Kajlás-hegyet ábrázolja, ami Shiva istennő szent otthona volt.

10Similan szigetek
Similan szigetek

A Similan szigeteket kilenc fő gránitsziget, illetve két messzebb található sziget alkotja. Ez a lenyűgöző szigetcsoport az ország egyik legnépszerűbb úti célja a búvárkodni vágyók körében. Thaiföld déli részén, a Phang Nga tartomány partjainál fekvő szigeteket körülvevő víz bámulatos korallzátonyokkal és különleges, víz alatti sziklaformációkkal büszkélkedhet. A tapasztalt búvárok leginkább az East of Eden, vagyis az Édentől Keletre és az Elephant Head Rock, az Elefántfej Szikla nevű pontokat élvezik.

9Full Moon Party Haad Rin tengerparti városában

A Full Moon Party, magyarul a telihold parti egy egész estés buli, melyet a Koh Phangan szigeten található Haad Rin tengerparti városban rendeznek meg. Az 1985-ös, rögtönzött buliból, melyen még csak 20-30 ember vett részt, mára már egy hihetetlen eseménnyé nőtte ki magát, ami minden egyes hónapban körülbelül 20.000-30.000 fős tömegeket vonz. Ha épp nem a Full Moon Party idején látogat el a szigetre, pánikra semmi ok, hiszen más bulikat is rendeznek, például a Half Moon (Félhold), Black Moon (Fekete Hold) vagy Shiva Moon nevű partikat.

8Thaiföld-Burma-vasútvonal

Thaiföld egyik leglátványosabb és legnépszerűbb vasútvonala a kétórás Thaiföld-Burma Halál Vasútvonal, ami Kanchanaburi-ból indul Nam Tok városába. Ugyan a látvány is fantasztikus, ami az út során elénk tárul, mégis a vasútvonal történelme az, ami igazán különlegessé teszi. A II. világháború alatt a japánok azért építették a vasútvonalat, hogy összekössék Rangunt Bangkokkal. Hadifoglyokat és ázsiai munkásokat toboroztak a rémisztő és halálos építéshez. Manapság, az eredeti vasútvonal csupán egy része működőképes.

7Ajutthaja Történelmi Emlékpark
Ajutthaja Történelmi Emlékpark

Ajutthaja Történelmi Emlékparkja egy igazán népszerű turista látnivaló, itt találhatóak ugyanis az 1350 körül megalapított Sziám második fővárosának romjai. Az 1700-as évek elejére Ajutthaja a világ egyik legnagyobb városa lett az összesen 1 milliós lakosságával. 1767-ben a burmai hadsereg lerombolta a várost, ez pedig a királyság összeomlását eredményezte. Szerencsére, az 1960-as évek végén elkezdték felújítását, így megmaradt az egykor vibráló város hangulata és dicső fénye. A látogatók megcsodálhatják az építészeti stílusok eklektikus elrendezését, melyek az árkok, utak és kanálisok hálózatszerű rendszerének a középén találhatóak.

6Mu Ko Chang Nemzeti Park
Mu Ko Chang Nemzeti Park

A Thaiföld keleti részén található Trat tartományban elterülő, csodás nemzeti park tbb mint 50 szigetből áll, melyek közül kétségkívül Ko Chang a legnevezetesebb. Az imént említett sziget híres a meredek hegycsúcsairól, sűrű dzsungeljeiről és megnyugtató atmoszférájáról. A White Sand Beach nevű partra a világ minden részéről érkeznek turisták, hogy eltöltsenek egy fantasztikus nyaralást. A többi szigetre is jellemzőek a fehérhomokos strandok, amik nagyszerű lehetőséget biztosítanak a búvárkodáshoz. A halászattól kezdve, a finom ételeken át, a kajakozásig a Ko Chang Nemzeti Parkban mindenki megtalálja a neki megfelelő programot. Mivel ezek a szigetek még mindig csendesebbek és nyugodtabbak, mint Phuket vagy Ko Samui, jobb, ha még most ellátogatunk ide, mielőtt még rettentően felkapják a turisták ezt a nemzeti parkot is.

5Hegyi törzsek Észak-Thaiföldön
Hegyi törzsek Észak-Thaiföldön

Thaiföld északi része számos érdekes és színes etnikai kisebbségi csoportnak ad otthont, akik hegyi törzsek néven ismertek. A legtöbb ilyen hegyi törzs az elmúlt 100 évben vándoroltak át ebbe a régióba Ázsia belsejéből, s megtartották hagyományos életstílusukat. A turistáknak lehetőségük nyílik arra is, hogy részt vegyenek egy túrán, mely során ellátogathatnak az egyik ilyen faluba, ahol a törzs tagjai boldogan fogadják őket.

4Railay
Railay

Az Andamán-tenger partján, Krabi tartományban található Rai Leh néven is ismert Railay népszerű úti cél a sziklamászók körében. A csupán hajóval megközelíthető tengerparti rész számos izgalmasabbnál izgalmasabb látnivalóval büszkélkedhet. A több mint 700 sziklamászó útvonalával rengeteg kihívásokra vágyó embert vonz. Azok számára, pedig, akik nem kedvelik ennyire ezt az extrém sportot, Railay több lenyűgöző stranddal és barlanggal is rendelkezik. Railay a szállások tekintetében is igen sokszínű, hiszen az olcsóbb, hátizsákos kirándulók és sziklamászók körében népszerű kunyhóktól kezdve a híres Rayavadee ürülőközpontig bármit megtalálunk.

3Nagy Palota
Nagy Palota

Bangkok nyüzsgő városának talán leghíresebb turista látványossága a Nagy Palota, ami 1782 óta szolgált a sziámi királyok, később pedig Thaiföld uralkodóinak rezidenciájaként. A Csao Phraja folyó partján található, fallal körülvett komplexum impozáns pavilonokkal, termekkel, és egyéb lenyűgöző épületekkel büszkélkedhet, közöttük pedig hatalmas, füvesített, kerteket és fenséges udvarokat hintettek el. Az épületkomplexum nyújtotta számos látványosság közül a legnevezetesebb a Wat Phra Kaew, vagyis a Smaragd Buddha temploma.

2Phangnga-öböl
Phangnga-öböl

A Phuket szigetétől 95 kilométerre található Phangnga-öböl Thaiföld egyik top turista látnivalója. Az ország egyik leglátványosabb területén gyönyörű barlangok, vízi barlangok és mészkő szigetek várják a látogatókat. Az öböl szigetei közül a leghíresebb kétségtelenül a Ko Ping Kan, közismertebb nevén a James Bond-sziget, ami onnan kapta a nevét, hogy itt játszódik „Az aranypisztolyos férfi” című James Bond film. Sokan tengeri kajakkal érkeznek a Phangnga-öbölbe, mivel ez az egyetlen módja, hogy betekintést nyerjenek a barlangokba is.

1Phi Phi szigetek

Phi Phi egy lenyűgöző szigetcsoport Krabi tartományban, nem messze Phuket szigetétől. Az úgy nevezett Ko Phi Phi Don az egyetlen sziget a csoportban, amelynek állandó lakosai vannak. A kisebb Ko Phi Phi Leh pedig a 2000-ben bemutatott „A part” című film forgatási helyszíneként ismert. A turisták kedvelik a szigeteket, mivel itt valóban kiélvezhetik a tengerpartok nyújtotta tökéletes nyaralás élményét, könnyű búvárkodhatnak, búvárkodhatnak vagy épp kajakozhatnak, de a kevésbé aktív nyaralásokat kedvelők a parton fekve csupán élvezhetik a perzselő napsütést. A turisták tömege miatt a Phi Phi szigetek egyre inkább elveszíti vonzerejét, ettől függetlenül, még mindig, nem csak Thaiföld, de a világ egyik legcsodálatosabb helyének számít.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here