A világ legnagyobb országa, Oroszország utazási élmények széles skáláját kínálja, túrázhatunk a jégsapkás hegyek lejtőin vagy végigsétálhatunk a Föld legidősebb tavának partján. Az ország fantasztikus városaiban számos történelmi és kulturális látnivalói is található. A moszkvai Kreml felfedezése vagy vándorlás Mongólia sztyeppéin – egy biztos, Oroszország olyan kalandokat ígér, melyeket nem fogunk egyhamar elfelejteni. A legfontosabb látnivalók inspirációt adhatnak, hogy merre érdemes elindulni egy felejthetetlen oroszországi utazáshoz.

10Transzszibériai Vasút

A világ leghosszabb vasútvonalának része a Transzszibériai Vasút, mely Moszkvától Oroszország Kínával és Észak-Koreával határos városáig, Vladivostokig halad. A vasútvonal, melynek építése III. Sándor cár uralkodása alatt vette kezdetét 1891-ben és fia, II. Miklós cár alatt fejeződött be 1916-ban, a cárok útja néven is ismert. A legtöbb utazó a vonatot egész éjszakás utazásokhoz veszi igénybe. A vonaton első-, másod- és harmadosztályú hálókocsik üzemelnek, némelyikhez saját fürdő és zuhanyzó is tartozik.

9Elbrusz-hegy
Elbrusz-hegyflickr/Hombit

Az Elbrusz-hegy Dél-Oroszországban a Kaukázusi-hegységben található. 5642 m-es magasságával az Elbrusz a Hét Csúcs egyike, vagyis a bolygó hét kontinensének legmagasabb csúcsai közé tartozik, ezért nagyon kedvelt a tapasztalat és a kezdő hegymászók körében is. Mivel a hegy egy vulkánból jött létre, alvó vulkánnak tekintik, ahol nem észleltek kitöréseket. A látogatók egy felvonó segítségével juthatnak fel a 3800 m-es csúcsig.

8Gejzírek völgye
Gejzírek völgyeflickr/robnunn

A Kamcsatka-félszigten, Oroszország távol-keleti részén fekszik a Gejzírek völgye, amely a második legnagyobb gejzírmező a világon. A Gejzírek völgyét 1941-ben fedezte fel a helyi tudós, Tatyana Ustinova. Azóta a Kamcsatka-félsziget népszerű látnivalója lett, nemcsak rengeteg turista, de számos tudós is ellátogat ide.

7Kizhi-sziget
Kizhi-szigetflickr/Adam Sloan

Oroszország Finnországgal és a Fehér-tengerrel határos, észak-nyugati régiójában, Karéliában található a Kizhi-sziget, mely leginkább egy lenyűgöző szabadtéri múzeumhoz hasonlítható. A karéliaiak már a 13. század óta élnek a területen a keleti és a nyugati kultúra határán. A múzeum gyűjteményében található a 120 láb magas A Megváltó Színeváltozása templom, melyet 22 kupolája tett híressé. Az egyéb látnivalók között tucatnyi faház, szélmalom, kápolna és istálló található. A paraszti kultúrát kézműves bemutatók és népi együttesek ismertetik meg a látogatókkal.

6Szent Szófia katedrális, Novgorod
Szent Szófia katedrális, Novgorodflickr/sosni

Oroszország legrégebbi városában, Novgorodban található a Szent Szófia katedrális a Kreml területén belül. A 125 láb magas, öt látványos kupolával díszített katedrális a legrégebbi templomi épület Oroszországban. A Szent Szófia katedrálisban számos vallási tárgy látható, mint a Jel Istenének Anyja, az ikon, melyet a legenda szerint Novgorod 1169-es ostromakor mentettek meg. A katedrális három híres, díszes kapuja a 12. században készült.

5Bajkál-tó
Bajkál-tóflickr/ru_0serg

A Transzszibériai vasúton utazók közül sokan állnak meg a Bajkál-tónál, a Föld legmélyebb és legrégebbi tavánál. A Bajkál-tó tartalmazza a világ édesvíziének kb. 20%-át. A Szibériában fekvő, 25 millió éves tavat hegyvonulatok övezik. A Bajkál-tavat, mint a világ egyik legtisztább tavát tartják számon. Szibéria Gyöngye, a Bajkál-tó számos üdülőhelynek ad otthon, kedvelt nyaralási célpont.

4Suzdal

Suzdal egykor számos orosz fejedelemség fővárosa volt, ma egyik tagja Oroszország Arany Gyűrűjének, vagyis azoknak az ősi városoknak, melyeket szabadtéri múzeumként őriztek meg Oroszország történelmi múltjának emlékeiként. Akik Oroszország legszebb építészeti műemlékei iránt érdeklődnek, azok számára a hagymakupolás kreml, a katedrálisok és kolostorok Suzdalban felejthetetlen élményeket tartogatnak. Az 1024-ig visszanyúló történelemmel büszkélkedő város olyan, mint egy szabadtéri múzeum, amely visszarepíti a turistákat a múltba.

3Moszkvai Kreml

A Kreml kihagyhatatlan látnivalója a moszkvai városnézésnek. A nemzet legfontosabb kormányhivatalainak székhelye a fallal körülvett építmény, melyben négy, 15-16. századi katedrális, valamint különböző fontos múzeumok is találhatók. A 250 hektáros terület magában foglalja a Fegyvertárat, tele a múlt uralkodói kincseivel és a Gyémántgyűjteményt, ahol többek közt megnézhetjük a Nagy Katalin által adományozott, 190-karátos gyémántot is.

2Ermitázs Múzeum

A Szentpéterváron taláható, 1764-ben, Nagy Katalin által alapított Ermitázs Múzeum Oroszország hatalmas múzeuma, ahol a kultúrát és a művészeteket bemutató, több mint 3 millió darabos gyűjtemény látható, melyek a világ különböző pontjairól származnak. A gyűjtemény hat épületből álló komplexumban kapott helyet, többek közt a Téli Palotában, az orosz uralkodók egykori rezidenciáján.

1Szent Bazil székesegyház

A Moszkva szívében található, 1554-1561 között épült Szent Bazil katedrális Oroszország legfontosabb látnivalóinak egyike. Nem annyira az épület belsejében található műalkotások, mintsem a székesegyház jellegzetes építészeti stílusa vonzza a látogatókat. Úgy tervezték, hogy alakja egy máglya lángjához hasonlítson, ez az építészeti megoldás pedig nemcsak a korszakban, de azóta is egyedülálló. Az egész világon nincs a Szent Bazil katedrálishoz hasonló szerkezetű épület.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here