Melyik a legnagyobb templom a világon? Hogy megválaszolhassuk ezt a kérdést, előbb azt kell tisztázni, mi a templom. Nagyjából úgy definiálhatjuk, hogy egy vallási célokra szánt építmény, de nem minden vallás használja a templom szót. A nyugati kereszténységben a hagyományos templomokban gyakran használják a kápolna vagy a székesegyház kifejezést is. Ezzel ellentétben a keleti kereszténységben a templom szó sokkal általánosabb.
Azt is el kell döntenünk, hogy milyen méretet veszünk alapul az összehasonlításhoz. A Guinness Rekordok Könyve szerint az Akshardham templom a legnagyobb hindu templom a világon, de ez vitatott, hiszen legalább három templom van Indiában, melyekről szintén azt állították, hogy a legnagyobbak. Ezek a templomok gyakran egy nagyobb komplexum részét képezik, így a méretük még kevésbé egyértelmű. Listánkon magának a templomnak a méretét vesszük alapul, hogy megtaláljuk a világ legnagyobb templomát.

10Baalbek
Baalbekflickr/upyernoz

Baalbek, másnéven Heliopolisz egy látványos régészeti terület Libanon észak-keleti részén. Az i.e. 1. századtól kezdve két évszázadon át a rómaiak három templomot építettek itt Jupiter, Bacchus és Vénusz számára. Jupiter templomát szánták a Római Birodalom legnagyobb templomának, 54 masszív gránit oszlopának mindegyike 21 m magas. Ezekből a gigantikus oszlopokból napjainkban mindössze 6 áll, de így is lenyűgöző látványt nyújtanak. A legjobb állapotban Bacchus temploma maradt fenn, melyet 150-ben építettek. A templom 69 m hosszú és 36 m széles. Falait 42 korinthosz oszlop díszíti, melyekből 19 maradt meg eredeti álló helyzetében, ezek 19 m magasak.

9Megváltó Krisztus székesegyház
Megváltó Krisztus székesegyházflickr/akk_rus

A Megváltó Krisztus székesegyház egyik e a legimpozánsabb és legellentmondásosabb épületeknek Moszkvában. Eredetileg Napóleon veresége után építették, de a munkálatok 1839-ig nem indultak el. 1931-ben Sztálin parancsára darabokra robbantották, hogy helyet csináljanak a Szovjet Palotának, ami sohasem épült fel. 1990-ben az orosz ortodox egyház engedélyt kapott a székesegyház újjáépítésére. Az építkezést 2000-ben fejezték be, az új katedrális megőrizte eredeti arculatát, de modern anyagok felhasználásával építették. 105 m-es magasságával ez a világ legmagasabb ortodox temploma.

8Szent Száva temploma
Szent Száva templomaflickr/Jorge-11

A belgrádi Szent Száva templom a legnagyobb ortodox templomépület a világon. A szerb ortodox egyház alapítójának szentelték. A templom építése 1985-ben kezdődött és 2004-re nagy részét befejezték. A belső dekorációk még mindig nem készültek el teljesen. Angolul általában katedrálisnak nevezik mérete és jelentőség miatt, de ez nem az érsek székhelye és technikailag nem katedrális. Szerbül hram, vagyis templom a neve. A templom 91 m hosszú és 81 m széles. 70 m magas, a kupoláján lévő aranyozott kereszt plusz 12 m. Alapterülete a földszinten 3.500 m2.

7Tikal (IV. templom)
Tikal (IV. templom)flickr/Jungle_Boy

Tikal volt a legnagyobb maja város 200-900 között 100.000, illetve 200.000 fős lakosságával. Tikalban 6 nagyon nagy, lépcsős piramis áll. A legnagyobb a Templom-piramis IV., mely 72 m magas és 720 körül fejezték be. A Templom IV. a legnagyobb templom a maja területeken és mivel még mindig áll, a legmagasabb pre-kolumbiai építmény Amerikában, bár a Nap Piramisa Teotihuacanban eredetileg magasabb lehetett, akárcsak a dzsungel borította El Mirador piramis.

6Jetavanaramaya
Jetavanaramayawikipedia/MOHS Kosgodage

Anuradhapura városában, Sri Lankán áll a Jetavanaramaya, a világ legnagyobb térfogatú sztúpája. A templomot Mhasena király építtette a 3. században és 15 éven át dolgoztak rajta. Kb. 93,3 millió égetett téglát használtak fel hozzá. Amikor elkészült, 122 m-es magasságával a Jetavanaramaya a harmadik legnagyobb építmény volt a világon a gízai piramisok után. A kupola átmérője kb. 95 m.

5Sri Ranganathaswamy
Sri Ranganathaswamyflickr/sowri

Ranganatha (Visnu fekvő alakja) tiszteletére szentelt Sri Ranganathaswamy templom Siringamban egy fontos szentély, mely minden évben zarándokok és turisták millióit vonzza. 6,31,000 m2-es területével az egyik legnagyobb templom a világon. Tény, hogy a legnagyobb működő hindu templom komplexum a világon. A templom legkorábbi részei a 10. században épültek. 21 tornya van, melyek közt a Rajagopuram a legmagasabb Dél-Indiában. 73 m magas, a 17. században épült, de csak 1987-ben fejezték be.

4Akshardham templom

A BAPS vallási szervezet a pénzt a díszítésre sem sajnálva 2005-ben fejezte be az Akshardham templom építését. Az építést Pramukh Swami Maharaj, a swaminarayan hinduizmus jelenlegi vezetője kezdeményezte és irányította. Központi műemléke 43 m magas, 96 m széles és 110 m hosszú és felülről lefelé végig faragások díszítik, táncosok, növények, állatok, zenészek és istenségek alakjaival. Teljes egészében radzsikisztáni rózsaszín homokkőből és olasz carrarai márványból készítették, sem acél, sem beton elemeket nem használtak hozzá.

3Borobudur

Az indonéz Java szigetén, 40 km-re észak-nyugatra Yogyakarta városától áll a Borobudur, a világ legnagyobb buddhista temploma. Kb. 75 éven át építették a 8-9. században a Sailendra királyság idején, mintegy kétmillió kőtégla felhasználásával. A Borobodurt három részre lehet osztani: alap, test és tető, mely az emberi test hármas tagolásáshoz hasonlítható. Az alapja 123×123 m2 és falai 4 m magasak. Teljes területe megközelítőleg 2500 m2. A testet 5 négyzet alakú platform alkotja, melyek mindegyike csökkenő magasságú. Tetejét egy monumentális sztúpa alkotja, közepén egy kupolával. A kupola magassága 35 m a földszinttől számítva.

2Karnak (Nagy Oszlopcsarnok)
Karnak (Nagy Oszlopcsarnok)flickr/juanma36

Bár eléggé romos, kevés hely van Egyiptomban, ami lenyűgözőbb lenne, mint Karnak. Ez a legnagyobb ókori templom komplexum a világon és az egyiptomi építészet több generációját is nyomon követhetjük rajta. Karnak több templomot foglal magában. Egyike a leghíresebb karnaki építményeknek a Nagy Oszlopcsarnok, melynek területe 5000 m2. A 134 masszív oszlop 16 sort alkot, ezek tartották a tetőt, ami mára már leomlott. 24 m-es magasságával a két középső sor magasabb, mint a többi.

1Angkorvat templom

Angkorvat (Városi Templom) egy hatalmas templom komplexum Kambodzsában, mely a Khmer Birodalom fővárosainak csodálatos emlékeit őrzi a 9-15. századból. Ezek között található a híres Angkorvat templom, a világ legnagyobb temploma. Az Angkor templom egy kiemelkedő teraszon áll a város felett. Ezt három téglalap alakú galéria alkotja, melyek felnyúlnak a középső toronyig, minden szint magasabb az előzőnél. Az Angkorvat külső galériája 187×215 m-es. A következő két galéria egymáshoz kapcsolódik. A második szint 100×115 m-es. A belső galéria 60×60 m2. A középső szentély feletti torony 65 m magas.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here