Svájc egy kis ország az Alpok közepén csücsülve, így akárhol is állunk elképesztő táj vesz körbe bennünket. A képeslap látványhoz a számos, gyönyörű tó is hozzátesz, melyeket főként a Heidi című film tette híressé. A tópartoktól az idilli, alpesi rétekig Svájcban szó szerint minden természeti csoda fellelhető. Lássuk a legszebb helyeket Svájcban, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.

10Interlaken
Interlakenwikipedia/Andrew Bossi

Interlaken egykor az óragyártók központjaként volt ismert, ám ma inkább turista üdülőközpontként. A turisták az 1800-as évek elején kezdtek el érdeklődni a város iránt, ahol belélegezhetik a tiszta, hegyi levegők és különféle gyógyászati kezeléseken vehetnek részt. A 19. század óta népszerűsége egyre csak nő. Interlaken-ből elképesztő kilátás nyílik három igen híres svájci hegyre is, az Eiger-re, a Jungfrau-ra és Mönch-re. Emellett sokan indulnak a városból például a települést körülölelő Berni-felvidékre is. Azok az utazók, akik valami igazán különlegesre vágynak, akár egy gyors fafaragó képzésen is részt vehetnek. Az éhes turisták pedig mindenképp próbálják ki a „raclette” nevű klasszikus svájci ételt, melyet sajtból készítenek.

9Lausanne
Lausannedreamstime/© Elenaphotos

Az olimpiára törekvő sportolók biztosan élveznének egy utazást a Genfi-tó partján fekvő második legnagyobb városba, Lausanne-ba, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak ad otthont. Lausanne továbbá a világ néhány legjobb sípályájával is büszkélkedhet. A svájci Riviéra részét képező Lausanne az olyan neves írók körében is igen népszerű volt az évszázadok során, mint Lord Byron, a Shelley testvérek és Ernest Hemingway. A Svájc francia nyelvű részén elhelyezkedő Lausanne városában egy lenyűgöző katedrális és csodás, szabadtéri piacok is találhatóak.

8Genf
Genf

Genf egy olyan város, ahol a nemzetközi hatások korlátlanul uralkodnak. A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának és az ENSZ európai központjának otthont adó Genfben található további csaknem 20 nemzetközi szervezet székhelye is. A környezetvédő utazók biztosan imádni fogják Genf „zöld” városát, melynek 20 százalékát parkok borítják, így nem meglepő, hogy sokan a „parkok városa” becenevén ismerik. A város top látnivalói közé tartozik a St. Pierre katedrális, ahol egykor John Calvin prédikált, valamint a már korábban említett ENSZ európai központja is. Genfben továbbá akár kerékpárral, akár gyalogosan felfedezhetjük a gyönyörű Genfi-tó környékét, a tavon pedig akár egy látványos hajótúrán is részt vehetünk.

7Zürich
Zürichwikipedia/MadGeographer

Svájc legnagyobb városa, Zürich rendkívül érdekes kulturális helyekkel, több mint 50 múzeummal és 100 művészeti galériával várja a látogatókat. A híres, nemzetközi svájci márkájú termékek vásárlásában elfáradt turisták részt vehetnek egy hajó túrán a Zürichi-tavon vagy épp felmászhatnak a közeli hegyekre. A pörgős éjszakai életet kedvelőknek sem kell elkeseredniük, hiszen számos elképesztő klub várja a bulizni vágyókat. A Svájci Nemzeti Múzeumot sem szabad kihagyniuk az idelátogatóknak, a Svájc kulturális történelmének szentelt múzeumnak egy mesebeli kastély ad otthont.

6Zermatt

Zermatt apró városa híres a sí- és hegymászó paradicsom, mely népszerűségét elsősorban a Matterhorn-nak, Svájc egyik legmagasabb hegycsúcsának köszönheti. A felvonók télen a síelőket viszik a várost körülvevő hegyekre, míg nyáron a túrázókat. Zermatt nagyszerű város a gyalogosok számára, hiszen gázolajjal működő járműveket tilos használni, a városban közlekedő összes jármű csak és kizárólag elektromos működtetésűek lehetnek. Szerencsére, a turistáknak mindössze 30 vagy annál is kevesebb percbe telik, hogy egyik helyről eljussanak a másikba. A városba rendkívül látványos vonatút során juthatunk el.

5Jungfrau régió

A Jungrfau régió az egyik legelképesztőbb hely Svájcban, úgy nyáron mint télen. Egy vagy két évszázaddal ezelőtt, ezt az alpesi térséget csak a keményfából faragott kalandozók látogatták, akik síelni vagy túrázni érkeztek a hegyekbe. Ma már azonban, a kiterjesztett vasúthálózatnak és a jól kialakított gyalog- és kerékpárutaknak köszönhetően a térség már sokkal többféle utazó számára elérhetővé vált. A Jungfrau régió néhány festői városból tevődik össze: Grindelwald, Murren, Lauterbrunnen és Wengen, valamint három lenyűgöző hegyből: Eiger, Mönch és Jungfrau. Svájc egyik leglátványosabb vasútvonala, a Jungfraubahn, mely során a látogatók egy varázslatos úton vehetnek részt, mely a Kleine Sceidegg hegytől indul, keresztülhalad az Eiger-en és a Mönch-en, a végállomás pedig a Jungfraujoch.

4Lugano

Lugano okkal kapta a „svájci Monte Carlo” becenevet, ugyanis egyre népszerűbb a hírességek körében. Lugano az ország olasz nyelvű részén helyezkedik el a Luganói-tó partján. A 9. században alapított városban igazán forró a nyár. A város számos svájci örökségi hellyel büszkélkedhet, mint például három katedrálissal, két könyvtárral és számtalan múzeummal. A városban továbbá pénzügyi intézmények is találhatóak. A klasszikus zenét kedvelők pedig részt vehetnek az évenként megrendezett Lugano Fesztiválon.

3A Genfi-tó
A Genfi-tó

Európa egyik legnagyobb tava, a Genfi-tó, melyen a Rhône folyón is átfolyik a francia-svájci határnál. Genf városán kívül a Genfi-tó területén található helyek vagy a svájci Vaud kantonban, vagy a francia Haute-Savoie nevű megyében helyezkednek el. A tó környékének földrajza igen változatos, hiszen északon a Jura-hegység, középen egy kissé dombos síkság, míg délnyugatok az Alpok teszi igazán különlegessé a térséget. A fő látnivalók a tó körül található elegáns városok. Az idelátogatók síelhetnek és túrázhatnak a tavat körülölelő hegységekben.

2Luzern
Luzernflickr/dicau58

A Svájc német nyelvű részén elhelyezkedő Luzern egy város, ahol konkrétan minden megtalálható: a városi élettől kezdve, a tavon át a hegységekig. A világ egyik legszebb városának tartott Luzernben a leghíresebb látnivaló a 14. századi Kapellbrücke (fahíd víztoronnyal), ami állítólag a legtöbbet fényképezett emlékmű Svájcban. Az éhes látogatók semmiképp se hagyják ki a Luzerner Chügelipastete helyi specialitást, ami egy felfújt tészta borjúhúsos és gombás szósszal.

1Bern
Berndreamstime/© TSertel

Bern egy festői középkori város a 12. századtól kezdődő, rendkívül érdekes történelemmel, bár a város csupán a 16. században lett a Svájci Államszövetség része. Bern leghíresebb látnivalója a Zytglogge, egy ókori óratorony, melyet mozgó figurák díszítenek. Egyéb népszerű helynek számít az óvárosban magasodó Munster, egy gótikus katedrális és a városháza, Bern szimbóluma a medve. A shoppingolás kedvelői biztosan élvezni fogják az óvárost, amely több kilométernyi árkáddal büszkélkedhet, ez pedig Európa leghosszabb fedett bevásárló területévé teszi.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az egyik legszebb ország Európába, csodaszép hegyek, tavak és kisvárosok.
    A minőség magas iskolája, minden téren, legyen az egy kis étterem vagy egy hegyi ösvény.
    Itt az oxigént szinte harapni lehet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here