Provence Dél-Franciaország egyik hatalmas régiója, amit nyugatról a Rhone folyó és a Languedoc régió, míg keletről Olaszország határol. Provence a levendulák földjeként ismert. A régióban található apró falvak Franciaország legszebb települései közé sorolhatóak. Provence régi, római romjairól és középkori emlékműveiről is sokan hallottak már. Végül pedig a Földközi-tenger és a Luberon-hegység elképesztő tájvidékei sem elhanyagolhatóak.

10Uzès
Uzèsflickr/Peter

Uzès egy régi, római település, melynek jellegzetessége a Kr.e. első századból származó akvadukt, a híres Pont du Gard. A vízvezető csatorna Nimes városának a vízellátását biztosítja 50 kilométer messziről. Uzès egykor erődített város volt, ám ma mára falak csupán néhány maradványa látható. A városba érkezők azonban el tudják képzelni, hogyan is nézett ki egykor az erődített város, hiszen a falak helyét körutak vették át. A város legismertebb pontja talán a Tour Fenestrelle, egy az Uzès katedrális részét képező, kör alakú torony, mely a páros ablakairól híres. A minden szombaton megrendezett piacon, a látogatók kedvükre válogathatnak a helyiek által készített textilipari termékek között.

9Cassis
Cassis

A Marseille keleti részén elhelyezkedő Cassis a Földközi-tenger egyik apró halászkikötője. Cassis a szikláinak és a kis öbleinek köszönhetően számít Provence egyik leghíresebb helyének. Cassis ismert a fehér- és vörösborairól, ám fontos, hogy a megtévesztő nevű créme de cassis likőrt nem itt, hanem Burgundiában készítik. Cassis fehér köveit használták még a világhírű new yorki Szabadságszobor alapjaihoz is. A város elképesztő tájához főként a sziklák és a védett kis öblök járulnak hozzá. A Cap Canaille Európa egyik legmagasabb tengerparti sziklafala. A part mentén sétálgatva az idelátogató turisták saját maguk is megcsodálhatják a bámulatos, meredek sziklákat.

8Aix-en-Provence
Aix-en-Provenceflickr/sailn1

Aix-en-Provence városát ugyan a rómaiak alapították a Kr.e. 125-ben, de uralkodtak itt a vizigótok, a longobárdok, a mórok és a franciák is. Aix-en-Provence egy igazi csavar a tipikus látnivalók tekintetében, hiszen a város több ezer szökőkúttal büszkélkedhet; közülük a leghíresebb talán a 17. századi Fontaine de Quatre Dauphins, melyet három másik követ a Cours Mirabeau nevű fasorral szegélyezett, széles úton. A városi piacot hetente többször is megrendezett, de a legnagyobb és a legszínesebb kétségtelenül a szombati piac, mely során egy virágpiacon is sétálgathatunk a Place de l’Hotel de Ville mentén, az étel piac pedig a Place Richleme-nél található. A megéhezett látogatók mindenképp próbálják ki a Deux Garçons étkezdét, ahol olyan művészek és írók fogyasztották korábban ebédjüket, mint Cezanne és Hemingway.

7Roussillon
Roussillon

A színes Roussillon-t tartják Franciaország egyik leglenyűgözőbb településének. Roussillon a világ egyik legmagasabban elhelyezkedő okker lelőhelyének a szívében található. A bámulatos, vörös sziklákon kívül, az idelátogatók okkerből épült házakat is megcsodálhatnak, melyek a világossárgától a bordóig elképesztő színekben pompázik. A város utcáin barangolók szemét szó szerint kényezteti a látvány. A turisták akár egy korábbi kőfejtő bányán is keresztülsétálhatnak, ahol megismerhetik a bányászat apró rejtelmeit. Roussillon számos művészt megihletett már, mint például Jean Cocteau-t, így a galériákba is érdemes ellátogatni.

6Cannes
Cannes

Cannes a gazdagok és híresek játszótereként ismert, tökéletes hely ez a celebek „kukkolására”, főleg a világhírű filmfesztivál során. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kevésbé gazdagok számára nem kínál a város remek látnivalókat. A Promenade de la Croisette mentén sétálgatva gyönyörű strandok, butikok és szabadtéri kávézók várják a látogatókat. Cannes óvárosa, a La Suquet szintén egy remek hely, ahová mindenképp érdemes ellátogatni. A régi városrészben áll egy óratorony és a templom, mely az öbölre és a nyüzsgő, reggeli piacra néz.

5Arles
Arles

Arles tulajdonképpen Vincent van Gogh települése. A holland művész körülbelül 300 festményt és rajzot készített a városról és a vidékről, ahol 1888 és 1889 között élt. Az idelátogatók végigsétálhatnak a Van Gogh útvonalon, ahol megcsodálhatják élőben is a bámulatos tájakat, melyeket ő maga is lefestett. Arles városa olyan római romokkal is büszkélkedhet, mint például a lenyűgöző amfiteátrum, melyet a mai napig használnak, és az Elíziumi Mezők, ahol a rómaiak temetkeztek. Az ókori aréna tetejére mászó turisták elé bámulatos kilátás nyílik az óvárosra. Az itt rendezett heti piacot tartják Provence egyik legjobbjának.

4Verdon-kanyon

A Verdon-kanyonhoz érkezők mindenképp készüljenek fel arra, hogy biztosan leesik az álluk az elképesztő tájtól. Az Európa egyik legszebb folyókanyonja a a Moustiers-Sainte-Maria és a Castellane városok között helyezkedik el, ahol a szurdok közel 700 méter mély. A Verdon-kanyonba sokan látogatnak el a Francia Riviéráról egy egynapos kirándulás alkalmával. A kalandvágyó turisták kajakozhatnak a türkizkék Verdon-folyón, túrázhatnak a szurdokban, sőt a bátrabbak akár sziklát is mászhatnak. A félénkebbek pedig autókázhatnak a kanyon határai mentén, s megcsodálhatják a gyönyörű tájvidéket.

3Gordes
Gordes

A Luberon-ra néző Gordes egy fennsíkon helyezkedik el, s Franciaország egyik legszebb falvának tartják. Nehéz lenne ezzel a ténnyel vitatkozni, hiszen a dombon egészen a tetejéig festői szürke és fehérre meszelt épületek sorakoznak, a dombtetőn pedig egy templom és egy vár is áll. Ide látogatva mindenképp tekintsék meg a kör alakú kövekből épített kunyhókat („boriek”), melyeket egykor a pásztorok használtak. Gordes egy másik „kötelező” látnivalója a Senanque Abbey (apátság), ahol a szerzetesek levendula esszenciákat készítenek.

2Avignon
Avignon

Ha mindig is kíváncsi volt rá, hogy hol is éltek egykor a pápák, de nem akar a tömegbe zsúfolódni a Vatikánnál, mindenképp látogasson el Avignon-ba. Avignon volt a római katolicizmus székhelye 1309 és 1377 között. Az erődszerű Palais des Papas az óvárosi részben található, ahol egy katedrális és más középkori emlékművek is várják a turistákat. A történelmi, erődített város évente körülbelül 4 millió látogatót vonz, s közülük több tízezren a Festival d’Avignon-ra érkeznek, Franciaország legnagyobb, évente megrendezett művészeti fesztiváljára. De a város az év bármely időszakában látnivalók tömkelegét kínálja az idelátogatók számára.

1Nizza
Nizza

Nizza a Földközi-tenger partján elterülő, gyönyörű város. A Cote d’Azur kulcsfontosságú városaként már a 19. századtól vonzza a turistákat. Párizs után, Nizza a második leglátogatottabb város Franciaországban, s nem ok nélkül. Nizza régies hangulata a macskaköves óvárosban kezdődik. A Földközi-tenger mentén sétálgatva magunkba szívhatjuk az üde napsütést, majd megpihenhetünk a számos szabadtéri kávézó egyikében, s átérezhetjük az igazi Francia Riviéra hangulatot. Az ideérkező turisták számára azonnal világossá válik, hogy miért is kapta a város a „gyönyörű Nizza” becenevet.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here