A 2006-ban független országként megalapult, apró balkáni nemzet, Montenegró igazán gyorsan vált népszerű turista úti céllá. Bámulatos strandok, zöldellő hegyek és képeslapszerű, történelmi városok vonzzák az egyre növekvő számú látogatókat minden évben Montenegróba. Mindehhez, ha hozzáadjuk a mediterrán éghajlatot, a számos programlehetőséget, a hegyi kerékpározástól a vadvízi evezésig, tisztán láthatóvá válik, hogy miért is fejlődik rohamosan a turizmus az ország egyre növekvő gazdaságával együttesen.
Montenegró olyannyira tele van hihetetlenebbnél hihetetlenebb látnivalókkal, hogy csak parányi esély van rá, hogy mindent meg tudjunk nézni rövidnek tűnő kirándulásunk alatt. Jobban tesszük, ha még most megcsodáljuk Montenegró legjobb helyeit, mielőtt a világ többi része is felfedezi az ország báját.

10Ulcinj
Ulcinj

Montenegró déli csücskében, az albán határ közelében helyezkedik el Ulcinj, egy ókori tengeri kikötő, mely egykor az Adriai-tenger kalóz fővárosaként volt ismert. Manapság a város világszerte híres a gyönyörű strandjairól, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Plazhe e Mahed, vagyis a „Hosszú Strand”. Az Ada Bojana nevű szigete is számos rendkívüli stranddal büszkélkedhet. A főként muszlim város bájához sokat tesznek hozzá a mecsetekből emelkedő minaretek is, a tengerparti sétányokon pedig a látogatók megkóstolhatják az isteni kebabokat vagy Montenegró gazdag kávéit.

9Biogradska Gora Nemzeti Park
Biogradska Gora Nemzeti Park

A Tara és a Lim folyók közé beékelődött Biogradska Gora Nemzeti Parkra jellemzőek a csillámló tavak, a gyorsfolyású patakok, és a buján zöldellő rétek, valamint a park büszkélkedhet Európa máig fennmaradt, rendkívül kevés őserdeinek egyikével. Ugyan, ez Montenegró egyik legkisebb nemzeti parkja, mégis Biogradska Gora kínálja a legváltozatosabb állat-és növényvilágot, melyek között 500 éves fák is találhatóak. A közeli Kolasin fejlődésének köszönhetően a várost sokan választják kiindulópontként a parkba tervezett kirándulás alkalmával.

8Sveti Stefan
Sveti Stefan

A hihetetlenül festői Sveti Stefan egy igazán különleges hely a Budva Riviéra mentén. A sziklás szigeten elhelyezkedő, apró település telis-tele van terrakotta tetős házakkal. A szigetet egy szűk földszoros köti össze Montenegróval. A 15. századtól kezdve Sveti Stefan egy egyszerű halász közösségnek adott otthont. Az 1950-es években támadt valakinek az az ötlete, hogy államosítani kellene az apró falvat. A lakosokat kilakoltatták, Sveti Stefan egész szigetét pedig luxus szállodává alakították át. Az idelátogató vendégek közt olyan hírességeket találunk, mint Marilyn Monroe, Sophia Loren vagy Kirk Douglas. Az egykori Jugoszlávia felbomlásakor hanyatlásnak indult, ám 2010-ben újra kinyitotta kapuit a hotel az Aman Resorts tagjaként. A gyönyörű és különleges Sveti Stefan szigetének egyetlen hátránya van, még pedig, hogy nem látogathatunk el csak úgy a szigetre, az egykori bájos halászfalut kizárólag a szálloda vendégei csodálhatják meg. A vendégek a szoros mindkét oldalán élvezhetik a kellemes, kavicsos strandokat.

7Lovcen-hegy
Lovcen-hegyflickr/pilko77

Montenegró egyik legelképesztőbb természeti csodája, a két hatalmas gránitcsúcs közé zárt Lovcsen-hegy. A Lovcen-hegy Nemzeti Park magasra törő hegye inspirálta Montenegró nevét, s később ez lett a nemzeti büszkeség szimbóluma is. A hegy tetejére jutva elképesztő kilátás nyílik az erődített Kotor városára, a környező dombokra és a Kotori-öbölre. A közeli Njegoš Mauzóleum és a körkörös kilátója kötelező látnivaló a bámulatos természeti látványt kedvelőknek és azok számára, akik tiszteletüket szeretnék tenni az itt eltemetett, híres költő és filozófus előtt. II. Petar Petrović-Njegoš főként a „Hegyek koszorúja” című írása után vált Montenegró egyik legkedveltebb költőjévé, majd a műve lett az ország nemzeti epikus költeménye is.

6Cetinje
Cetinje

A 15. században alapított Cetinje főként a számos európai nagykövetségéről híres, melyeket akkoriban építettek, mikor még Montenegró fővárosaként szolgált. A 19. században és a 20. század elején, a város belső részén található völgy, a Török Birodalom szélén, diplomáciai stratégiai helyként funkcionált. Manapság, az európai stílusban épített, elegáns villaépületek múzeumoknak, főiskoláknak és közigazgatási szerveknek adnak otthont. A városában más érdekes látnivaló például a 15. századi Vlah templom és a Cetinje kolostor, ahol a látogatók megtekinthetnek egy a korai keresztény korszakból fennmaradt, csodás relikvia gyűjteményt is.

5Ostrog kolostor
Ostrog kolostor

Az Ostroška Greda hatalmas szikláján elhelyezkedő Ostrog-kolostor az ország legkülönösebb épülete, valamint igen híres keresztény zarándokhely. Az egész kolostort egy csaknem teljesen függőleges hegyi sziklában található barlangból faragták ki, a kolostorból csupán a fehérre meszelt homlokzat látható. A 17. században épült kolostor egykor a Török Birodalom előli menedékhelyként szolgált, ma pedig az egykori alapítója, Sveti Vasilje maradványainak ad otthont, akit halála után, 1671-ben szentté is avattak. A kolostorban található még két, freskókkal díszített, belső barlangtemplom is, melyek közül többet közvetlenül a sziklafalakra festettek.

4Perast
Perast

A Kotortól északnyugatra található a sziklákból faragott villáiról és történelmi templomairól híres Perast. Kotor és Perast városai megosztoznak az elképesztő, fjordszerű Kotori-öblön. A város festői kápolnái közül kettő a Szirti Madonna és a Szent György nevű, apró szigeteken található. A Szent Miklós templom harangtornyához mindenképp megéri felmászni, hiszen innen elképesztő kilátás nyílik a városra és az öbölre. Nincsenek kijelölt strandok az öböl menti városban, ám a sziklagát népszerű a napozók és a pihenni vágyók körében.

3Durmitor Nemzeti Park
Durmitor Nemzeti Parkflickr/Tommy Pixel

A Žabljak nevű, hegyvidéki települést körbeölelő, sűrű erdőkkel borított Durmitor Nemzeti Park egy igazi paradicsom a természet- és a szabadtéri programok szerelmesei számára. A Dinári-hegységben elhelyezkedő parkban találhatóak a Durmitor Massif igen magas csúcsai, 18 gleccsertó és a Tara-folyó, ahol a világ második legmélyebb szurdoka is van. Télen, a síelés és a snowboardozás a legnépszerűbb sportok, míg nyáron sokan látogatnak el a parkba egy izgalmas vadvízi evezésre vagy túrázásra. A park vadvilága is igen színes, hiszen 163 madárfaj, Európa legváltozatosabb pillangói és olyan emlősök élnek itt, mint a vadkanok és a barna medvék.

2Budva
Budva

Montenegró partvidékének központjában helyezkedik el Budva, mely egy igazán festői óvárosi résszel, számos stranddal és több fontos kulturális intézménnyel is büszkélkedhet. Itt található például Stefan Mitrov Ljubiša író és politikus gyerekkori otthona is. Budva-t azonban az élénk éjszakai élete varázsolja Montenegró egyik legnépszerűbb helyévé. Éjszaka mulatozó tömegek hódítják meg a város bárjait, klubjait és éttermeit, napközben pedig kipihenik az elmúlt éjjel fáradalmait a régió 35 strandja egyikén. Azok számára, akik valóban csak egy nyugodt nyaralásra vágynak a Budva Riviérán, a közeli Bečići városa a tökéletes hely, ahol a békesség és nyugalom mellett egy csodás, homokos strand is várja a pihenni vágyókat.

1Kotor
Kotor

Az adriai partvidék egyik legjobb állapotban megőrzött középkori városának tartott, erődített Kotor hátteréül a meredek hegyek szolgálnak, a várost pedig a Kotori-öböl veszi körül. Ugyan Kotor építészetében fellelhetőek a régió felett uralkodó, számos birodalom hatásai, ám a térségben mégis a velencei stílusú Óváros a legismertebb. Az óvárosi részben a fő látnivaló a 12. századi Szent Trifun-székesegyház. A katedrális faragott kőoltára kitűnő példája a remek kőművesmunkáknak, melyekről Kotor igen híres volt a középkorban. A kitartó túrázók mindenképp másszanak fel Kotor dombtetőn álló erődítmény falaihoz, hiszen innen lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a mély vizű öbölre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here