Anglia nagyszerű hely mindenki számára, akár az első alkalommal látogatnak el külföldre, akár már számtalanszor jártak különböző országokban. Ez részben azért lehet, mert azok, akik beszélnek angolul, a nyelv biztosan nem lesz akadály, hiszen az angolt a világon mindenhol beszélik. Akik először látogatnak el Angliába első sorban valószínűleg olyan népszerű látnivalókat csodálnak meg, mint a Westminster Abbey, az egyetemváros vagy a Stonehenge, esetleg vásárolnak a nevezetes londoni Knightsbridge szívében. A visszatérő látogatók pedig túrázhatnak a csodás, mocsaras vidékeken, megismerhetik a festői falvakat vagy beleáshatják magukat az angol örökségekbe.

10Brighton

A sussexi parton elhelyezkedő Brighton a 19. századtól számít népszerű tengerparti nyaralóhelynek. Felkapottságát leginkább annak köszönheti, hogy igen közel van Londonhoz, így a nagyvárosból is szívesen ellátogatnak ide 1-1 napra. A tengerparton sorakoznak a bájos, régi viktoriánus házak, melyek manapság szálláshelyként szolgálnak. Az idelátogatók kedvelik a híres Palace Piert, szívesen sétálgatnak a mólón, illetve Brigthon számos, hagyományos angol kertet is kínál, melyeket megcsodálhatnak a turisták. A város élénk éjszakai élettel büszkélkedhet. Brigthonban több neves előadóművész és sportoló is él.

9Lake District, azaz az angliai Tóvidék

Az angliai Cumbria északnyugati részén található Tóvidék az ország legnagyobb nemzeti parkjának ad otthont. A hegyvidéki régió igen népszerű a túrázók és hegymászók körében. A park évente több mint 15 millió látogatót vonz. A nemzeti park büszkélkedhet Anglia legmagasabb pontjával, a Scafell Pike-kal és leghosszabb tavával, a Windermere-vel. A kevésbé aktív pihenésre vágyók sétálgathatnak a völgyek között, miközben William Wordsworth, egy híres 19. századi költő versein elmélkednek, vagy épp felpattanhatnak egy gőzmozdonyra, ami végigrepíti őket a Tóvidék lenyűgöző tájain.

8St Ives

A tengerparti St. Ives ugyan egy régi halászfalu, mégis ez a település büszkélkedhet a délnyugati-angliai Cornwall egyetlen kikötőjével. A körülbelül tizenkétezres népességű festői város olyannyira népszerű nyaralóhelynek számít, hogy 2010-ben és 2011-ben is elnyerte az Egyesült Királyság legjobb tengerparti város címét. A kényelmes sportcipő használata mindenképp ajánlatos a dimbes-dombos, szűk macskaköves utcák butikjai és művészeti galériái között sétálgatva.

7Bath

Bath városa azért kapta ezt a nevet, melynek jelentése „fürdő”, mert a rómaiak alapították meg Kr.u. 60-ban, akik a számos forrás miatt fürdőket építettek a térségben. A város a György korabeli időkben érte el népszerűségi csúcsát, amikor a gazdagok özönlöttek Bath-ba a fürdői miatt. A városban igen aktívan jelen van a kultúra napjainkban is, színház és isteni ételek várják a látogatókat. A délnyugati város remek kiindulópont, ha a Stonehenge-hez is szeretnénk ellátogatni.

6Cambridge

Cambridge egy történelmi város Londontól körülbelül 80 kilométerre északra, ami a világhírű Cambridge-i Egyetemnek is otthont ad. Az 1209-ban alapított egyetem diákjai adják a város 123.000-es népességének közel 20 százalékát. Az idelátogatók miután körbetekintettek a neves egyetemen, hajókázhatnak a Cam nevű folyón, ellátogathatnak a Fitzwilliam Múzeumba, ahol megcsodálhatják az antik tárgyak hatalmas gyűjteményét, vagy keresztülsétálhatnak a Mathematical Bridge-n, vagyis a Matematikai hídon, ami néhány ember szerint szebb, mint a velencei hidak.

5Jurassic Coast

A fosszilis anyagok után kutatók semmiképp se hagyják ki Anglia Jurassic Coast nevű térségét, ami Bournemouth-tól Exmouth-ig terjed. Az itt található sziklák 185 millió évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor a kontinensek egymásnak ütköztek, majd szétváltak. Charmouth a lehető legjobb hely, ahol ősmaradványokat találhatunk. Az idelátogatók a kövületek mellett sétálgathatnak a strandokon és a bájos, part menti városokban. Fontos, hogy legyenek óvatosak a sziklák közelében, hiszen bármikor lezuhanhat egy-egy nagyobb kődarab.

4Oxford
Oxfordflickr/PhillipC

Oxford az Anglo-Saxon időkből származik, amikor még Oxenaforda néven volt ismert, ahol az ökrök átkeltek a folyón. Ma pedig már az angol nyelvterület legrégebbi egyetemének, a 12. században megalapított Oxfordi Egyetemnek otthont adó városként ismerik a világ minden táján. A délkeleti város Oxfordshire megyének a közigazgatási központja. Az Oxfordba látogatók több normann kastély maradványát, valamint a Christ Church Cathedralt-t, az egyetemi kápolnát és katedrális is megcsodálhatják. Mivel a világ minden részéről érkeznek diákok az Oxfordi Egyetemre, így Oxford egy etnikailag igen sokszínű városnak számít.

3York
Yorkflickr/ajharris

York egy fallal körülvett város a Foss és az Ouse folyók találkozásánál. Számos izgalmas látnivaló verseng a látogatók figyelméért a macskaköves utcák mentén. Az egyik fő látnivaló a York Minster, egy igen impozáns kőkatedrális telis-tele elképesztő műtárggyal. A középkori Clifford’s Tower-t Hódító Vilmos építtette, majd III. Henrik építtette újjá a 13. században. A toronyból hihetetlen panoráma nyílik a látogatók elé.

2Stonehenge & Avebury
Stonehenge & Aveburyflickr/Tokuyama

Anglia egyik legnépszerűbb helye a Stonehenge, egy történelem előtti emlékmű Wilthshire-ben. Körülbelül Kr.e. 2500-től a neolitikus és bronzkori emberek gigantikus köveket kezdtek el hordani Wales-ből és a Marlborough Downs-ból, ez pedig egészen a Kr.e. 1600-as évekig folytatódott. A Stonehenge-hez kirándulók egyszerre csodálhatják meg a monolitikus kőtömböket és a közeli, prehisztorikus Avebury-t, ahol még nagyobb kőgyűrűk helyezkednek el, ám sokkal kevesebb turista látogat el ide.

1London
London

Nincs olyan nagyszerű szó, mellyel tökéletesen le lehetne írni London, Anglia és az Egyesült Királyság fővárosát. A nyüzsgő város történelmét a Westminster Abbey és a Buckingham-palota személyesíti meg. A palotához látogatók mindenképp várják meg az őrségváltást, hiszen rendkívüli látvány. Olyan „kötelező” programok várják a turistákat Londonban, mint a vásárlás a Knightsbridge és a Carnaby Street között vagy épp az utazás a híres, piros, emeletes buszokon. London híres az élő színházáról is, egy-egy előadás után mindenképp ugorjunk be az egyik helyi pubba egy finom sörre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here