A keresztény szerzetesség a keresztény templomok történetének legelején fejlődött ki a keresztény egyház és az Ószövetség mintájára. A keresztény szerzetesek eredetileg remeték voltak, akik csak ritkán érintkeztek más emberekkel (monos szó görögül azt jelenti, egyedül). Mivel rendkívül nehéz volt így élni a mindennapokban, számos szerzetes kilépett és visszatért a régi életformájához vagy lelkileg megtört. Ahogy egyre több ember állt szerzetesnek, egyesültek és a keresztény kolostorokban éltek együtt.

10Alcobaca kolostor

Az Alcobaca kolostor egy római katolikus kolostor Alcobaca városában, Portugália középső részén. Az első portugál király, Henrik Alfonz alapította 1153-ban és egész története szorosan összekapcsolódott a portugál királyság történetével. A templom és a kolostor Portugália első gótikus épületei és a Coimbraban található Santa Cruz kolostorral együtt egyike a legfontosabb középkori keresztény kolostoroknak Portugáliában.

9Sümela kolostor
Sümela kolostorflickr/antonioperezrio.com

A Sümela kolostor görög ortodox kolostor, mely egy meredek hegy lábainál áll az Altindere-völgyben, a mai Törökország területén. 386-ban alapították I. Theodosius római császár uralkodása (375-395) alatt. A legenda szerint két szerzetes vállalta a kolostor alapítását, miután egy csodás erejű Szűz Mária ikont fedeztek fel a hegy egyik barlangjában. Hosszú története alatt a Sümela kolostor többször elpusztult és több római császár is újjáépítette. Jelenlegi formáját a 13. században nyerte el.

8Ostrog kolostor
Ostrog kolostorflickr/x@ray

Az Ostrog kolostor egy szerb ortodox kolostor, mely egy szinte függőleges sziklafal előtt áll, magasan az Ostroska Greda hegyen. Ostrog Szent Bazilnak szentelt kolostora a legnépszerűbb zarándokhely Montengeroban. A 17. században alapították, mai kinézetét 1923-1926 között nyerte el, miután egy tűz elpusztította az épületkomplexum szinte teljes egészét. Szerencsére a két kis barlangtemplom megmenekült, ezek a kolostor legfontosabb elemei.

7Kijevi Pechersk Lavra

A Kijevi Pechersk Lavra vagy másnéven a Kijevi barlangkolostor egy történelmi ortodox kolostor Kijevben, Ukrajnában. 1015-ös alapítása óta a Lavra a keleti ortodox kereszténység egyik legfontosabb központja Kelet-Európában. A Kijevi Pechersk Lavra számtalan látnivalót tartogat, mint a Nagy Lavra Harangtorony, a figyelemreméltó Kijevi látkép, katedrálisok, földalatti barlangrendszerek és a nagy, erődített falak.

6Gelati kolostor

A Gelati kolostor egy szerzetesi komplexum Grúzia nyugati részén. Itt található a Szűz Temploma, melyet a grúz király, Dávid, az építő alapított 1106-ban és a 13. századi Szent György és Szent Miklós templom. Hosszú ideig a Gelati kolostor volt az egyetlen kulturális és szellemi központ Grúziában. Volt egy saját Akadémiája is, ahol a leghíresebb grúz tudósok, teológusok és filozófusok tevékenykedtek.

5Athosz-hegy
Athosz-hegyflickr/treviño

Az Athosz egy hegy és egy félsziget Görögország északi részén. A félsziget a legkeletibb csücske a nagyobb Halkidiki-félszigetek, amely 20 keleti-ortodox kolostorban mintegy 1400 szerzetesnek ad otthont. Görög fennhatóság alatti autonómiával rendelkezik, kizárólag csónakkal megközelíthető és a belépés engedélyköteles. Csak férfiak léphetnek az Athosz-hegyre és kizárólag férfi szerzetesek élhetnek itt. A 20 kolostor között egy orosz, egy szerb és egy bolgár található, a többi görög. Élnek itt román és bolgár remete közösségek is a szerzetesek szabályait követve. A külföldi kolostorokat és közösségeket hazájuk támogatja.

4Rila kolostor

A Rilai Szent Iván kolostor, másnéven a Rila kolostor egyike a legnagyobb és leghíresebb keleti ortodox kolostoroknak Bulgáriában. A Rila-hegység észak-nyugati részén, a Rilska-folyó mély völgyében található. A hagyomány szerint a kolostort I. Péter cár uralkodása idején (927-968) Rilai Szent Iván remete alapította, akiről elnevezték. A remete egy barlangban élt, mindenféle anyagi javak nélkül, nem messze a kolostortól, melyet tanítványai építettek, akik tanulni érkeztek a hegyekbe.

3Szent Katalin kolostor
Szent Katalin kolostorflickr/dionc

A Szent Katalin kolostor a Sínai-félszigeten fekszik Egyiptomban, egy szurdok bejáratánál a Sínai-hegység lábánál. Az ortodox kolostort a világ legrégebbi keresztény kolostorának tartják, bár a Kairótól délre, a sivatagban található Szent Antal kolostor szintén esélyes erre a címre. A kolostort a kelet-római császár, I. Justinianus (527-565) parancsára építették azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Mózes látta az égő csipkebokrot. A kolostori könyvtár őrzi a korai kódexek és kéziratok második legnagyobb gyűjteményét a világon, ennél több csak a Vatikáni Könyvtárban található.

2El Escorial

Spanyolországban, a Sierra de Guadarrama lábainál áll a világhírű San Lorenzo de El Escorial (röviden El Escorial), mely II. Fülöp idején a spanyol birodalom politikai központja volt. II. Fülöp Juan Bautista de Toledo építészt bízta meg 1559-ben az építésével. Juan Bautista munkássága alatt nagyrészt Rómában tartózkodott, ahol dolgozott a Szent Péter bazilikán is. Együtt tervezték meg a El Escorial épületét, hogy az méltón hirdesse Spanyolország központi hatalmát a keresztény világban. Napjainkban a spanyol királyság épülete, kolostorként, királyi palotaként, múzeumként és iskolaként működik.

1Meteorák

A Meteorák (levegőben lebegők) az egyik legnagyobb és legfontosabb keleti-ortodox kolostor-komplexumok Görögországban, a másodikak az Athosz-hegy után. A hat keresztény kolostort homokkő sziklákra építették Görögország középső részén. A 14. században az Athosz-hegyről érkező Athanasios Koinovitis alapította a nagy Meteoron kolostort. A helyszín ideális volt a szerzeteseknek, védve voltak a politikai zavargásoktól és tökéletesen ellenőrzésük alatt tarthatták a belépést. A kolostorok elérése kifejezetten bonyodalmas volt, hosszú létrákat és hálókat használtak az emberek és az élelmiszerek feljuttatásához.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here