A római templomok, miközben formájuk, általános jellemzőik és használatuk tekintetében sok közös vonást mutatnak a görög templomokkal, mégis egy önálló templom típust képeznek. Pl.: a római templomokat fennsíkokra, emelkedőkre építették, elöl lépcsővel, míg a görög templomokat három lépcsős alapra építették fel. A rómaiak két új elemet is alkalmaztak az templom építészetben: a toszkán és kompozit elrendezést.

Az alábbi listában az Földközi-tenger térségében található ókori római templomokat gyűjtöttük össze.

10Augustus és Livia temploma
Augustus és Livia templomawikipedia/Claude

Augustus és Livia temploma az i.e. 1 század végén épült, ma alapvetően érintetlenül áll Vienne városában, Franciaországban. A Maison Carrée templomhoz Nimes-ben sokban hasonló vienne-i templomot Augustus tiszteletére építették 41-ben az Claudius császár – aki a közeli Lyonban született – nagyanyja, Agustus felesége, Livia számára is felszentelte a templomot.

9Aizanoi – Zeusz temploma

Aizanoi már i.e. 3000 óta lakott és a Római Birodalom idején jelentősen meggazdagodott gyapjú, gabona és bor termeléséből. Aizanoi leglátványosabb épülete a 2. században épített Zeusz temploma, mely a legjobb állapotban fennmaradt római templom egész Anatóliában. Az építkezéshez szükséges pénzt a templom környéki területek bérbeadásával teremtették elő. A templomhoz tartozó földek határa nem volt pontosan meghatározva és az itt dolgozók nem voltak hajlandók adózni Hadrianus császárnak, így állandó jogi viták folytak, melyekről számos értékes levél született, amiket a templom falán helyeztek el.

8Douggai Kapitólium
Douggai Kapitóliumflickr/Bitxi

Tunézia északi részén található Dougga, melyet Észak-Afrika legszebben megőrzött római kisvárosának tartanak. Az itt található híres épületek között is a leghíresebb a pun-líbiai mauzóleum, a színház és a kapitólium. A kapitólium egy római templom, mely a 2. században épült és a három római istennek: Jupiternek, Junonak és Minervának szentelték elsősorban. Emellett azonban a város fénykora alatt uralkodó Lucius Verus és Marcus Aurelius tiszteletére is szánták.

7Garni templom
Garni templomflickr/Inna_Zyu

A római napistennek, Héliosznak szentelték a Garni templomot, melyet az örmény király, I. Trdates építtetett az 1. században. Az építkezést nagyrészt Néró császár adományából fedezték, melyet a parthus birodalom elleni támogatásért adott. A Garni templom 24 ión stílusú oszlopa egy dobogón pihen és más görög-római templomokkal ellentétben ezt bazaltból építették. 1679-ben egy földrengés szinte földig rombolta az ókori római templomot és az 1970-es években történt újjáépítéséig romokban hevert.

6Pula – Augustus temploma

Augustus temploma a pulai római fórum egyetlen megmaradt épülete. Az első római császárnak, Augustusnak szentelték a templomot, melyet valószínűleg még a császár életében építettek, valamikor i.e. 2 és i.sz. 14 között. A bizánci uralom idején a templomot átalakították, majd később magtárnak használták. A II. világháború alatt súlyosan megrongálódott, amikor bombatalálat érte. Azóta a műemléket nagyrészt helyreállították.

5Sbeitla Fórum templom
Sbeitla Fórum templomflickr/damiandude

Sbeitla (vagy Sufetula) egy viszonylag jó állapotban megőrzött római város Tunézia közép-nyugati részén. A városban található egy szinte tökéletesen négyszög alakú, kikövezett és falakkal körülvett fórum. Egyik oldalán egy átjáró van, vele szemben pedig három római templom áll. Ahelyett, hogy egyetlen templomot építettek volna a három római főisten, Juno, Jupiter és Minerva tiszteletére, Sbeitla lakói mindegyiküknek külön építettek egyet-egyet. Hasonló megoldás csak Baleo Claudiaban, Spanyolországban található.

4Maison Carrée
Maison Carréeflickr/G u i d o

Maison Carrée Nimes-ben található és i.e. 16-ban Marcus Vipanius Agrippa római tábornok építtette két, fiatalon elhunyt fia emlékére. Ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt római templom a világon. A Maison Carrée azért tudott ennyire szépen megőrződni, mert a 4. században keresztény templommá alakították át, így megmentve a pusztulástól. Volt városháza, raktár, végül múzeum lett.

3Palmyra
Palmyraflickr/A travers

Egy oázisban, 130 mérföldre északra Damaszkusztól található Palmyra, Szíria egyik legnagyobb látnivalója
Palmyra a római Szíria tartomány évszázadokon át fontos és gazdag városa volt a Perzsiához vezető karavánutak mentén. Ma is sok látnivaló van itt, mint a hatalmas Bel temploma, a monumentális diadalív és a valaha 1500 korinthoszi oszlopból álló oszlopsor.

2Pantheon
Pantheonflickr/cuellar

Egyike a legjobb állapotban megőrzött római épületeknek a 126-ban épült Pantheon, melyet az összes római istenség számára építettek. A templom a 7. század óta római katolikus templomként működik. A Pantheonban egy nagy, kör alakú oszlopcsarnok áll, három, gránitból készült, korinthoszi oszlopsorral. Az oszlopcsarnok egy rotundába nyílik, melyet egy középen nyitott kupola, az oculus tetőz. A római városnézés során az esős idő kiváló alkalom ellátogatni a Pantheonba és megcsodálni, amint a zuhogo eső a nyitott kupolán át ömlik be az épületbe.

1Baalbek
Baalbekflickr/upyernoz

Baalbek, másnéven Heliopolisz egy látványos régészeti terület Libanon észak-keleti részén. Az i.e. 1. századtól kezdve két évszázadon át a rómaiak három templomot építettek itt Jupiter, Bacchus és Vénusz számára. Jupiter templomát szánták a Római Birodalom legnagyobb templomának, 54 masszív gránit oszlopának mindegyike 21 m magas. Ezekből a gigantikus oszlopokból napjainkban mindössze 6 áll, de így is lenyűgöző látványt nyújtanak. A legjobb állapotban Bacchus temploma maradt fenn, melyet 150-ben építettek. A templomot Bacchusnak, másnéven Dionüszosznak, a bor istenének szentelték. Ma ez római kirándulások egyik legfőbb látnivalója Libanonban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here