A barlangok végigkísérték az emberiség történetét. Az őskorban menedékként használták őket vagy temetéshez, vallásos szertartásokhoz. Napjainkban a kutatók tanulmányozzák a barlangokat, mert azok felfedhetik a korábbi klimatikus viszonyokat. A barlangászok felfedezik őket vagy sportszerűen űzik a barlangászkodást. A kevésbé kalandvágyó, hétköznapi turisták kivilágítva, padlókon járhatják be a földalatti barlangokat.

10Eisriesenwelt barlang

Az Eisriesenwelt (Jég Óriás) a legnagyobb jégbarlang a világon, több mint 42 km-es kiterjedésű. A barlang a Hochkogel-hegy belsejében található az Alpok Tennengebirge szekciójában, Ausztriában. Eisriesenweltet egy folyó alakította ki, mely hegybe folyosókat vájt. A barlang jég képződményei az olvadó hó révén jöttek létre, ami befolyt a barlangba és télen megfagyott.

9Nádfuvola barlang

A Nádfuvola barlang, másnéven a Természet Művészi Palotája, Kína déli részén, észak-nyugati Guilinban található. A legenda szerint a Nádfuvola barlang onnan kapta a nevét, hogy az emberek úgy vélték, a barlang szájában lévő nádból fuvolát lehet készíteni. A mészkő barlang igazi tündérországa a cseppköveknek, sztalagmitoknak, kő oszlopoknak és kő függönyöknek, a lenyűgöző színben pompázó madaraknak, növényeknek és állatoknak.

8Kristálybarlang
Kristálybarlangflickr/MFS – The Many Faces of Spaces

A Kristálybarlangot 2000-ben fedezték fel bányászok, amikor a Naica bánya egyik új alagútját vájták ki Mexikó északi részén. A főkamrában a valaha föld alatti barlangban talált legnagyobb természetes kristályok találhatók. A barlang legnagyobb kristálya 11 m hosszú, 4 m átmérőjű és 55 tonna súlyú. A kristály a barlang különösen forró és párás levegőjének hatására lett ekkora, mely eléri az 58 fokot, ettől a mikroszkópikus kristályok különböző alakokat vesznek fel és növekedésnek indulnak. Az eredmény pedig egy olyan föld alatti barlang, melyet a Superman rajongók kerestek.

7Puerto Princesa föld alatti folyó

A Puerto Princesa föld alatti folyó egy dzsungellel borított hegyben található a fülöp-szigeteki Palawan-sziget északi partjainál. Míg 2007-ben fel nem fedezték a mexikói Yucatan-félszigeten a föld alatti folyót, addig Puerto Princesa volt a világ leghosszab föld alatti folyója és máig a leghosszabb hajózható föld alatti folyó. Hossza 8,2 km, egy látványos barlangban kanyarog, mielőtt beleömlik a Kínai-tengerbe.

6Waitomo barlangok
Waitomo barlangokflickr/murdocke23

A Waitomo barlangok Új-Zéland egyik legfontosabb nevezetességei, melyek Waitomo város mellett találhatók. A föld alatti barlangokban számos világító kukac él, ezek az apró teremtmények fényt sugároznak magukból. A kukacok kizárólag Új-Zélandon élnek, méretűk megfelel egy szúnyogénak. A 30 millió éves Waitomo barlangoknak a világító kukacok lenyűgöző természetes dekorációi. A barlangban található a Tomo, egy mély mészkő képződmény és a szintén varázslatos Katedrális kamra, mely hihetetlen akusztikájáról híres.

5Majlis al Jinn barlang
Majlis al Jinn barlangwikipedia/Michaelmcandrew

Majlis al Jinn egyike a legnagyobb föld alatti barlangoknak a világon, Ománban, a Selma-fennsík egyik távoli részén található. A Majlis al Jinn egyetlen barlang kamra, mely 310×225 m-es, kupolájának mennyezete 120 m magas. A barlang legményebb pontja 178 m. Hogy jobban érzékeltessük a méreteit: 12 Boeing 747 Jumbo repülő férne el benne. A barlang kizárólag tapasztalt barlangászoknak ajánlott, bár már több terv is született, hogyan lehetne a Majlis al Jinnt turista barlanggá alakítani.

4Skocjan barlangok

A Skocjan barlangrendszerben található Európa legmagasabb barlangterme, egy masszív föld alatti torkolat, vízesések és a torkolat felett átívelő híd, ami a úgy néz ki, mintha a Gyűrűk Ura című filmből került volna ide. A barlangokban gyönyörű cseppkő képződmények láthatók. A Skocjan Barlangokat a Reka-folyó formálta. A folyó első szakasza még a földfelszín felett folyik, majd hirtelen alásüllyed és barlangokon keresztül folytatja az útját. 34 km hosszú föld alatti útja után újra előbukkan az adriai partok közelében.

3Carlsbad barlang

A Carlsbad barlangok egy Nemzeti Park részei Carlsbad mellett, Új-Mexikóban. Itt található a Nagy Terem, egy természetes mészkő barlang, mely 219×190 m-es és 107 m magas a legmagasabb pontján. Ez a hetedik nagyobb barlangkamra a világon. A kamrákat cseppkövek díszítik hihetetlen alakzatokban, melyeket több, könnyen megközelíthető ösvényről is meg lehet csodálni.

2Jeita Grotto

A Jeita Grotto két különálló, de egymással összefüggő karsztos mészkő barlanból áll, a felső és az alsó barlangból. A felső galérián látható a világ legnagyobb függőcseppköve – egy ásványi képződmény, mely a mennyezetről lóg lefelé. Az alsó szint teljes hossza 6200 m és 60 m-rel a felső szint alatt helyezkedik el. Egy sima vízű folyó és egy tó található itt.

1Mulu barlangok
Mulu barlangok

A Mulu barlangok a borneoi Gunung Mulu Nemzeti Parkban található és Malájzia egyik legfőbb látnivalói. A hegyvidéki esőerdőben lévő parkhoz hihetetlen karsztképződmények és barlangok tartoznak. A Sarawak kamra egyike a föld alatti barlangoknak, mérete 700×396 m és legalább 70 m magas, ezzel a világ legnagyobb barlang kamrája. A barlang olyan nagy, hogy 40 Boeing 747-es elférne benne anélkül, hogy le kellene szerelni a szárnyaikat. Ráncoltajkú denevérek hatalmas kolóniája él a közeli Szarvas barlangban, melynek kijáratán minden este hatalmas rajok indulnak élelmet keresni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here