Top 10 látnivaló Belgrádban

A viharos, háború sújtotta történelmével, Belgrád épp olyan, mint egy főnix, ami felemelkedik hamvaiból, hogy Európa egyik legszebb fővárosává váljon. A két millió embernek otthont adó, gyönyörű város, Belgrád a Duna és a Száva összefolyásánál fekszik. Ide látogatva, az első dolguk valószínűleg az lesz, hogy megállnak egy kellemes italra vagy egy finom ebédre az egyik étteremmé átalakított folyami hajónál, mielőtt felfedeznék Belgrád látnivalóit. A szerb főváros gyorsan vált a nemzetközi fesztiválok központjává, ugyanis, évente több mint 100 fesztivált tartanak itt, tehát akármikor is érkezünk a városba, biztosak lehetünk benne, hogy egybe belebotlunk.

10Avala-torony

Az 1965-ben épített Avala-tornyot a NATO bombázta le 1999-ben, majd 2010-ben építették újra, s ez lett a Balkán-félsziget legmagasabb telekommunikációs tornya. Az eredeti torony a megfigyelő fedélzetével a régió büszkesége volt. Közadományokból fedezték a torony újjáépítését. Szerbia ötödik legmagasabb épülete az Avala-hegyen, 206 méter magasságban található. A megfigyelő fedélzetről szó szerint több kilométer messzire ellátni.

9Virágház
Virágház

A Virágházban, vagy más néven Tito mauzóleumában temették el az 1980-ban elhunyt Josip Broz Tito marsallt, Jugoszlávia első elnökét, aki a II. világháborúban a jugoszláv partizánokat vezette, és feleségét. Egy ideig, a sírját virágok vették körül, innen kapta a Virágház nevet, de ma a virágok helyét fehér sziklák vették át. A házat Tito építette 1975-ben téli kertnek, és ő választotta ezt örök nyugvóhelyeként. A mauzóleum ma már a Jugoszláv Történelmi Múzeum részét képezi.

8Gárdos torony
Gárdos torony

Az ókori és középkori műemlékekhez képest a Gárdos torony fiatalnak számít, hiszen 1896-ban építették, de legalább olyan lenyűgöző, mint azok az épületek, amiket évszázadokkal korábban alkottak. Millennium toronyként, vagy Hunyadi János tornyaként is ismert, a magyar hős után, aki egy korábbi erődítmény oldalánál hunyt el több mint 400 évvel ezelőtt. Az erődítmény néhány maradványa a mai napig fellelhető. Eredetileg, az öt toronyból egyet a magyarok építettek, hogy megünnepeljék ezer éves uralkodásukat a régióban. Ez a torony Zimonyban található, húsz kilométerre Belgrádtól.

7Nikola Tesla Múzeum
Nikola Tesla Múzeum

Nikola Tesla, a világ egyik leghíresebb tudósa és feltalálója elsősorban az elektromossággal, mágnesességgel és gépészettel foglalkozott. Az ezekkel kapcsolatos feltalálásai vezettek, generációkkal később, a róla elnevezett autóhoz, a Tesla elektromos autóhoz. Belgrád központjában egy múzeumot is szenteltek munkásságának. A Nikola Tesla Múzeum a munkájával kapcsolatos dokumentumok, könyvek, fényképek és rajzok ezreit tartalmazza. A múzeum interaktív kiállításoknak is otthont ad, így például az idelátogatók a találmányai komputerizált modelljeit is megtekinthetik.

6Crkva Svetog Marka
Crkva Svetog Markawikipedia/Dcabrilo

A Crkva Svetog Marka, vagyis a Szt. Márk katedrális építését 1940-ben fejezték be, egy 1835-ből származó fatemplom helyére. Az ország egyik legnagyobb temploma Belgrád központjában, a Tašmajdan parkban található. Tőle nem messze fekszik a Parlament épülete is. A templom külső bejárata felett egy Márk apostol mozaikját is megtekinthetjük, akiről a templom a nevét kapta. A templom tele van évszázadokkal ez előttről származó szentképekkel, a kriptában meg több uralkodót is eltemettek.

5Knez Mihailova út

Minden városban van egy út, amiből árad a báj, történelmi épületek sorakoznak rajta, a vásárlók pedig élvezik a vásárlás közbeni alkudozást. Belgrádban ez a Knez Mihailova út, amit egy szerb hercegről neveztek el. Az alig egy kilométer hosszú út a török időkből származik, de igazi fényét akkor érte el, amikor a 19. században a gazdagok itt kezdték el építeni otthonaikat. A járda mellett sorakoznak a történelmi épületek, mint például az 1869-ben épített Srpska Kruna Hotel, az 1870-es évekből származó privát otthonok és a Greca Kraljica, egy 1835-ös épületben található kávézó.

4Szent Száva-templom
Szent Száva-templomflickr/Jorge-11

A Szent Száva-templom uralja Belgrád egét a 134 méter magas kupolájával. Sőt, hogy még magasabb legyen, a kupola tetején még egy majdnem 12 méter magas arany kereszt is áll. A ma használt legnagyobb ortodox templomát Szent Szavának szentelték, egy fontos középkori személynek, aki megalapította a Szerb Ortodox templomot. A Szent Száva-templomot Vracsar mezejére építették, mivel úgy gondolják, hogy itt temették el Szent Szávát. A fehér márványból és gránitból készített templom építését 1935-ben kezdték el, a II. világháború alatt szüneteltették, 1985-ben pedig újrakezdték. Bár még manapság is folynak az építkezések, már most is Belgrád egyik legnépszerűbb látnivalójának számít.

3Ada Ciganlija
Ada Ciganlija

Ada Ciganlija egy sziget egy mesterséges félszigettel együtt a Száva-folyón, ami Belgrád központján halad keresztül. A gyönyörű strandjaival és különböző sportlehetőségeivel, Ada Ciganlija egy átlagos nyári napon akár több mint 100.000 látogatót is vonzhat. A „Belgrád tengere” becenévre hallgató félszigetet sűrű erdők borítják, s ennek köszönhetően igazi vad tájnak néz ki, így akár szarvasokat, nyulakat és rókákat is láthatunk. Az északi végén a belgrádi lakosok hétvégi lakóhajóik találhatóak. Ada Ciganlija az atléták álma a több tucat sportlehetőségével, a tenisztől kezdve a rögbin át az evezésig bármit kipróbálhatnak, sőt mesterséges sí-és snowboard pályákat is kialakítottak.

2Skadarlija út
Skadarlija útflickr/ZeWaren

A Skadarlija nevű út ugyan nem túl hosszú a maga 400 méterével, de kétségtelenül ez Belgrád leghíresebb útja. Az Óvárosban található út a Bulevar despota Stefana nevű utat köti össze a Dusanova úttal. Az út mentén vintage épületek sorakoznak. A bohém hangulatú Skadarlija utat a párizsi Montmarte belgrádi verziójának tartják. A 19. században Cigány negyedként volt ismert. Egykor itt gyűltek össze a költők Dura Jaksic házánál, hogy Skadarlija esteket tartsanak, valamint a Children’s Street Theater is itt adta elő cirkuszi számait. Az éttermek és a szabadtéri kávézók várják a megéhezett turistákat.

1Belgrád erődítménye
Belgrád erődítménye

A stratégiai, védelmi elhelyezkedése miatt az emberek már a neolit kor óta élnek a Száva és a Duna folyók egybefolyásánál. Később, ahogy a hódítók betörtek a térségbe, először a kelták, majd később a románok, akik cölöpfalat építettek a város köré, őket követték a magyarok és a gótok. De a 15. században, egy szerb vezető volt az első, aki valójában erődítményt húzott fel a városba. A térség nagy részét beterítő erőd feltűnően sértetlen maradt. Az erődítményeken kívül, az erőd hivatalos területén található még egy templom, egy múzeum és számtalan népszerű park is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Read previous post:
Top 10 látnivaló a Dél-afrikai Köztársaságban

Dél-Afrika egy igazán változatos és gyönyörű ország, melynek mérete körülbelül akkora, mint Franciaország és Spanyolország együttesen vagy durván Texas kétszerese....

Close