Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Lengyelországban

Top 10 látnivaló Lengyelországban

Top 10 látnivaló Lengyelországban

Lengyelország büszke, független országként élte túl az évszázados konfliktusokat, készen állva arra, hogy vállalja új szerepét a modern korban. A Lengyelországba látogató utazók felfedezhetik azt, amit a helyiek már rég tudnak, hogy Lengyelország egy kultúrában, lenyűgöző tájakban és különleges történelmi látnivalókban gazdag ország. Fedezze fel a nyüzsgő városokat, a vidék festői tavait és erdőit vagy az egyéb nevezetességeket Lengyelországban, biztos lehet benne, hogy gyönyörű emlékeket visz majd magával.

10Wawel Kastély

A Wawel Kastély területén már a paleolit korban is település létezett. Magának a kastélynak az építése a 14. században kezdődött III. Nagy Kázmér lengyel uralkodó parancsára. A gótikus kastélyban őrzik a lengyel koronázási ékszerek megmaradt darabjait, a legendás Szczerbiec koronázási kardot. A jelképekkel és virágmotívumokkal díszített penge egy helyen bemetszett és kis pajzsot tart, erről kapta a kard a “Csonka Kard” becenevet.

9Auschwitz-Birkenau

A látogatás Auschwitz-Birkenauban nagyon meghatározó élmény, melyeket szavak nem írhatnak le. A hírhedt náci koncentrációs tábor hatalmas mérete az első dolog, ami letaglózza a látogatót már rögtön a lengyelországi Oswiecimben található múzeum és emlékmű bejáratnál. A II. világháború alatt a táborban meggyilkoltak emlékének szentelt Auschwitz-Birkenaut eddig több mint 25 millióan keresték fel.

8Mazuri-tavak vidéke
flickr/BiLK_Thorn

A Visztula-folyó alsó szakaszán, a litván határon találhatók a Mazuri-tavak, több mint 2000 tó, melyeket csatornák és folyók kiterjedt rendszere kapcsol össze. A Mazuri-tavak a legnépszerűbben Európa tavai között. Hotelek, vendégházak, kempingek széles kínálata várja a turistákat a falvakban a tavak körül, a látogatók kerékpárral és csónakkal is felfedezhetik a gyönyörű területet.

7Slowinski homokdűnék
flickr/NatBat

Lengyelország északi részén találhatók a Slowinski homokdűnék, melyek a Balti-tenger partján fekvő Slowinski Nemzeti Park részét képezik. A park a Slovinicanok után kapta a nevét, akik egykor itt éltek, Kluki városában, mely szabadtéri múzeumként működik, az ő kultúrájukból származó leletek láthatók. A szél által hullám alakúra formált dűnék helyenként a 30 m-es magasságot is elérik. Alakjuk évszaktól függően változik, ezért nevezik őket mozgó dűnéknek.

6Malbork Kastély
flickr/janusz l

A Malbork kastélyt 1274-ben székhelyként alapították Német Lovagrend tagjai, hogy a lengyelekkel szemben biztosítsák uralmukat az észak-balti területeken. A kastélyt számtalanszor bővítették, hogy otthont tudjon adni az egyre növekvő számú lovagságnak, míg azok 1466-ban visszavonultak Königsburgba. Ma ez Malbork városának legnagyobb nevezetessége.

5Wieliczka sóbánya

A Krakkó szélén található Wieliczka Sóbányát a világ egyik legrégebbi vállalatának tartják. A 13. század óta folyamatosan bányászták itt a sót. A bánya tulajdonképpen egy földalatti város, ahol mindent kősóból faragtak, beleértve a kápolnát, mely sokak szerint Európa legjobb akusztikájú építménye. Ősi szobrok tucatjai mellett kortárs művészek alkotásai is megtalálhatók itt.

4Bialowieza Erdő
flickr/vlod007

A Bialowieza Erdő egy nagyobb maradványa az egykor egész Európát beborító ősi erdőségeknek. Az erdő Lengyelország és a Belarusz Köztársaság között terül el, az itt lévő határátkelőn a turisták gyalog és kerékpáron is átléphetnek. A Bialowieza Erdő az európai bölény kb. 8000 védett egyedének otthona. A bölények bekerített területen élnek, amit szervezett túrák során gyalogosan vagy lovaskocsival is be lehet járni.

3Gdansk óvárosa

A balti partoknál fekvő Gdansk városának történelmében fontos szerepet játszott a Német Lovagrend, mely a 14. században hosszú időre megszállta a települést, erődjeik pedig éles kontrasztban álltak a várossal, melyet Altstadtnak, óvárosnak neveznek. A 15. században IV. Kázmér lengyel uralkodó engedélyt adott a Német Lovagrend által kialakított városszerkezet lebontására. Gdansk óvárosa számos 17. századi épületet, köztük magtárakat, malmokat és templomokat foglal magában.

2Varsó óvárosi piactere

A 13. században alapított Varsó központjában található a régi piactér, ahol a lengyel kultúra öt évszázados hagyományait ismerhetjük meg. Az eredeti piactér a II. világháború során megsemmisült, de a háború után szinte azonnal rekonstruálták ügyelve a korhű részletekre. A piactéren áll a Varsói Hableány bronz szobra, mely Lengyelország fővárosának jelképe.

1Krakkó piactere
wikipedia/Pko

A legnagyobb középkori tér Európában és Lengyelország egyik legfontosabb nevezetessége a 13. századi piactér, mely Krakkó óvárosában található. A teret történelmi épületek koszorúzzák, paloták, hivatalok és templomok. A teret a középen álló Posztócsarnok uralja, melyet 1555-ben építettek újjá reneszánsz stílusban, gyönyörű tetőtérrel.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version