Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Hollandiában

Top 10 látnivaló Hollandiában

Top 10 látnivaló Hollandiában

Hollandia egy sűrűn lakott ország, melynek egy részét a tengertől hódították vissza, területének nagyjából fele a tengerszint alatt feküdt. Sok turista kizárólag azért érkezik Hollandiába, hogy lássa Amszterdamot. Pedig Hollandia a fővároson kívül még számos más látnivalót kínál. Csatornák által szabdalt, sík területei kiválóak a kerékpározáshoz, történelmi városközpontjai, klasszikus szélmalmai és egyéb turisztikai érdekességei az egész országban megtalálhatók. Nyugati és északi részén a hosszú partszkaszokat védett dűnék és homokos strandok tarkítják. Tavasszal az ezer színben pompázó virágoskertek kínálnak újabb látnivalót Hollandiában.

10Delta-terv
flickr/supersuus

A Delta-terv, másnvéven a Delta-művek 1950 és 1997 között sorozatban épült zsilipszerkezetek Zeeland és Dél-Hollandia területén, melyek óriási földterületeket védenek a tenger áradásától A zsilipek és gátak a dagály és a viharok ellen is védik a szárazföldet. Az Amerikai Mérnöki Társaság a Modern Világ Hét Csodája közé sorolta a Delta-tervet.

9Maastricht Vrijthof

A Vrijthof a leghíresebb tér a Hollandia déli részén fekvő Maastricht-ban. Itt található a hatalmas Szent Szerváciusz templom és a Szent János katedrális. A Vrijthof egész évben otthont ad nagyobb fesztiváloknak, ősszel és télen is.

8Rijks Múzeum
flickr/sainz

Az amszterdami Rijks Múzeum a legnagyobb és legjelentősebb történelmi és művészeti múzeum Hollandiában. Hatalmas gyűjtemény látható a Holland Aranykor festményeiből, köztük Vermeer és Rembrandt műveivel. 2013-ig a múzeumot teljesen felújítják, de a legértékesebb darabjai addig is megtekinthetők.

7Kinderdijk

Még ma is több mint 1000 régi szélmalom működik Hollandiában. A holland szélmalmok legsűrűbben Kinderdijk falu közelében találhatók. A 19 szélmalmot az 1740-es években építették azért, hogy a tengerszint alatt összegyűlt felesleges vizet elvezessék. Napjainkban is nagyon jó állapotban láthatók és Hollandia népszerű turista látványosságaivá váltak.

6Hoge Veluwe Nemzeti Park
flickr/bzd1

A Hoge Veluwe Nemzeti Park egyike a legnagyobb összefüggő természetvédelmi területeknek Hollandiában, benne pusztasággal, erdőkkel és homokdűnékkel. A Kröller-Müller Múzeum hatalmas gyűjteménye Vincent van Gogh festményeivel szintén a parkban található. Célszerű ingyen kölcsönözhető kerékpárral bejárni a Hoge Veluwe Nemzeti Parkot, a terület nagy része ugyanis autóval megközelíthetetlen.

5Keukenhof Kertek

A Keukenhof Kertek a világ legnagyobb virágoskertjei, egyúttal a holland virágtermesztés szép példái. Nagyjából hétmillió virághagymát ültetnek el itt minden évben, nemcsak tulipánokat, de jácintokat, nárciszokat és más tavaszi mezei virágokat. A kertek március utolsó hetétől egészen május közepéig nyitva vannak, látogathatók. Keukenhof egyike Hollandia kihagyhatatlan látnivalóinak.

4Delft Városháza

A delfti Városháza egy reneszánsz stílusú épület a Markt téren, szemben a Nieuwe Kerkkel (Új Templommal). Eredetileg a holland építész, Hendrick de Keyser tervezte, de az évszázadok során arculata alapvetően megváltozott, majd a 20. században nyerte vissza reneszánsz megjelenését.

3Nyugat-Fríz-szigetek
flickr/Bas Kers

A Nyugat-Fríz-szigetek vagy Waddeneilanden Hollandiában egy szigetláncolat az Északi-tenger holland partjai mentén. Kelet felé Német-Keleti-Fríz-szigetekként folytatódnak. A szigetek az árapály által összehordott sáros területekkel választják el az Északi-tengert a sekély Watt-tengertől. Képzett vezetők felügyelete mellett apálykor több szigetre gyalog is átsétálhatunk. A szigeteken a kerékpár a legelterjedtebb közlekedési eszköz.

2Leiden-csatornák
flickr/habaneros

Leiden Rembrandt szülővárosa, emellett Hollandia legrégebbi egyeteméről és gyönyörű csatornáiról is híres. Leidenbe a Rajna két ága fut be keletről, majd a városközpontban egyesülnek számos más kisebb csatornával. Leiden óvárosa egyike Hollandia legnagyobb 17. századi városközpontjainak, csak Amszterdamé nagyobb.

1Amszterdam csatornái

Amszerdam híres csatornáit a 17. században, a holland Aranykor alatt kezdték építeni. A három fő csatorna, Herengracht, Prinsengracht és Keizersgracht koncentrikusan fogja körbe a várost, ezt nevezik grachtengordelnek. Ma több mint 100 km hosszan futnak a csatornák a városban, felettük mintegy 1500 híd ível át. A fő csatornák mellett 1550 műemléki épület áll.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version