Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Görögországban

Top 10 látnivaló Görögországban

Top 10 látnivaló Görögországban

Görögország a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Több mint 60 lakott szigetével, történelmi helyszíneivel, melyek négy évezredet ölelnek át, idilli strandjaival és hatalmas hegyvonulataival rengeteg turista látványosságot kínál, amiket érdemes felfedezni. Annak ellenére, hogy napjainkban küzd a gazdasági válsággal és szinte mindennaposak az utca tüntetések, Görögország népszerűbb úticél, mint valaha.

10Athosz-hegy
flickr/treviño

Athosz egy hegy és egy félsziget Görögország északi részén. A félsziget, a legkeletibb csücske a nagyobb Halkidiki-félszigetnek, 20 ortodox kolostorban 1400 szerzetesnek ad otthont. Görög fennhatóság alatt álló önálló státusza van, a belépés az Athosz-hegyre szigorúan ellenőrzött és kizárólag férfiak számára engedélyezett.

9Mystras

Az ősi Spárta közelében található Mystras a Peloponnészosz fővárosa volt a 14-15. században, uralkodói a bizánci császár rokonai voltak. A terület az ottomán időszakban is lakott volt, de 1832-ben elnéptelenedett, lélegzetelállító romokat és gyönyörű panorámát hagyva maga után.

8Lindos
flickr/bazylek100

Lindos egy középkori falu Rodosz szigetén, macskaköves utcák labirintusával és fehérre meszelt házakkal. A város felett magasodik Lindos akropolisza, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk a kikötőre és a partokra. A Lindos- és Saint Pauls-strand a városközponthoz közel találhatók.

7Samaria-szurdok
flickr/agelakis

A Samaria-szurdok egy 16 km hosszú kanyon Kréta dél-nyugati részén. A Samaria-szurdok vidékén tett séta nagyon népszerű és több mint negyedmillió turista teszi meg minden évben. A 4-7 órás séta ősi ciprus- és fenyőerdőkön vezet át, az utat függőlegesen meredő sziklák szelik ketté egészen Agia Roumeliig, a Líbiai-tengerig.

6Myrtos strand

Kefalonie észak-nyugati részén taláható a Myrtos strand, mely a tenger varázslatos színe miatt vált világhírűvé. A tenger kék és türkiz színei éles kontrasztban állnak a vakítóan fehér márványkavicsos parttal. A meredek hegyek és magas sziklák Myrtos strandja mögött még tovább fokozzák a táj szépségét. Nem csoda, hogy Myrtos 12-szer nyerte el a Görögország legjobb strandja címet.

5Delphi színház
flickr/Josh Clark

Az ókorban Delphi Görögország legfontosabb vallási helyszíne volt, otthona Apollón szentélyének és jósdájának. Delphi ókori színházát egy dombra építették, hogy a nézők gyönyörködhessenek az egész szentély és a táj panorámájában. Eredetileg a 4. században épült és 5000 fő számára volt benne férőhely. Ma egyértelműen Görögország egyik legfontosabb nevezetessége.

4Meteorák

A Görögország középső részén található Metéora (levegőben lebegő) 6 kolostorból áll, melyek látványosan egy hegy tetején, több sziklafokon épültek fel. Metéora első kolostorát a 14. században alapították. Feljutni a koltostorokba nagy feladat volt, hosszú létrákat és nagy hálókat használtak mind az emberek, mind az élelmiszerek feljuttatásához.

3Mykonos

Mykonos a görög szigetek között kozmopolita stílusával szerzett magának hírnevet, ennek köszönhetően az egyik legnépszerűbb úticél Görögországban. Mykonos város (Chora) egy lélegzetelállítóan festői kükladikus város, szűk utcák labirintusával és fehérre meszelt lépcsőkkel. Szintén híres homokos strandjairól, valamint változatos és pezsgő éjszakai életéről, amint azt a lépten-nyomon megtalálható bárok és nightclubok és jelzik.

2Parthenón, Akropolisz
flickr/JOVIKA

Az Akropolisz tetején álló Parthenón egyike a leghíresebb görögországi látnivalóknak és az athéni városnézés sem lehet teljes, ha nem látogatunk el ehhez a templomhoz. A Parthenón építése i.e. 447-ben kezdődött egy korábbi templom helyén, melyet a perzsák romboltak le. Az építést i.e. 432-ben fejezték be. Hosszú története során a Parthenón működött templomként, erődként, mecsetként, sőt lőporraktárként is.

1Szantorini

Szantorini egy vulkanikus szigete a Küklád-szigetcsoportnak. Híres lenyűgöző panorámáiról és naplementéiről, fehérre meszelt házairól és működő vulkánjáról. Szantorini fővárosa a 400 m magas sziklafal tetején kiépült Fira, melyet a velencei és a kükladikus építészeti stílus keveredése jellemez, fehér macskaköves utcái tele üzletekkel, éttermekkel, hotelekkel és kávézókkal.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version