Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Skóciában

Top 10 látnivaló Skóciában

Top 10 látnivaló Skóciában

Skócia a legendák földje, a történelem és buja tájak együttese, melyek mindenkiből előhívják a kalandort. Tapasztalja meg a hely varázsát, amely ihletet adott a Rettenthetetlen című filmhez is! Skócia olyan hely, mely mindenki számára tartogat valamit, egy kis ország, amely mindenkire nagy hatással van, aki földjére lép. Hogy könnyebben megszervezhesse skóciai utazását, összeállítottunk egy listát Skócia kihagyhatatlan látnivalóiról.

10Mousa Broch
flickr/leguan001

Az egyik legjelentősebb és legjobban megőrzött lakótorony a Shetland-szigeteken található, melynek lenyűgöző szerkezete egy kerek torony, melynek falát kívül-belül kövek borítják, hogy biztosítsák a maximális védekezőképességet. A torony Kr.e. 100 körül épülhetett és ez az egyetlen olyan lakótorony, amely teljes egészében megmaradt, beleértve a belsejében található eredeti lépcsőt is.

9Melrose Apátság
flickr/Ronan_C

A Melrose Apátságot 1136-ban ciszterci szerzetesek alapították Skócia királyának, I. Dávidnak a parancsára. A hatalmas romokról úgy gondolták, egy másik skót király, I. Róbert bebalzsamozott szívét rejtik. Valóban a legendák helye a Melrose Apátság, mely egyike a legjelentősebb építészeti műemlékeknek Skóciában.

8Cuillin-dombok

A legészakabbra fekvő Skye-szigeten kétségbevonhatatlan a Cuillin-dombok szépsége. Ezek a dombok két különböző formációt alkotnak. A Vörös Cuillin anyaga vörös gránit, mely lágyabb és finomabb megjelenést kölcsönöz. Ezzel szemben a Fekete Cuillin arculata jóval keményebb, csipkézett, éles vulkáni csúcsai, melyek a látóhatárt szegélyezik, fenyegetően tekintenek le a hívatlan látogatókra.

7Skara Brae

Az Orkney-szigeten fekvő Skara Brae egyike a legjobban megőrzött kőkori településeknek Európában. Évszázadokon át homokdűnék fedték el, míg egy hatalmas vihar 1850-ben láthatóvá tette a romokat. A kőfalak viszonylag jó állapotban maradtak meg, mivel a lakásokat a homok szinte azonnal feltöltötte, amint a falu elnéptelenedett. A Stonhenge-nél és a Nagy Piramisoknál is korábbi települést “A skót Pompeii”-nek is szokás nevezni, mivel kitűnő állapotban maradt fenn.

6Stirling vára
flickr/bobsee

Stirling vára egyike a leglátványosabb erődítményeknek egész Skóciában. A Várhegy masszív, meredek sziklafalai természetes védettséget biztosítottak a várnak. Tapasztalja meg a 16. századi Skócia művészetének, kultúrájának és méltóságának páratlan harmóniáját! A történelem szerelmesei biztosan útba ejtik ezt a népszerű turista nevezetességet.

5Luskentyre-strand
flickr/skittledog

A lenyűgöző látványt nyújtó Luskentyre-strand a Külső-Hebridákon, Dél-Harris nyugati partjainál húzódik. Egyike a legszebb tengerparti területeknek Skóciában a zöldes-kéken csillogó tenger, a krémszínű homok és a vibrálóan zöld színű domboldalak kompozíciójával. A békés és időtlen Luskentyre-strand elnyerte a Nagy-Britannia legjobb strandja címet.

4Loch Ness

Loch Ness a világ egyik leghíresebb tava, a második legnagyobb tó Skóciában a Lomond-tó után (és óriási mélységének köszönhetően ez a legnagyobb térfogatú). A legtöbb pontján nagyjából 1,5 km széles tó a tengeri szörny legendájáról vált hírhedté. A modern kor legismertebb mitikus lénye, Nessie állítólag a tóban él. A misztikummal átitatott táj, Loch Ness izgalmas vidéke kihagyhatatlan. Talán még Nessie-t is megpillantja!

3Ben Nevis
flickr/Marga M.

Mélyen a Skót-Felföld belsejében található Ben Nevis, a Brit-szigetek legmagasabb csúcsa. Elképesztően gyönyörű kilátása és történelmi hangulata vonzza a látogatókat, a túrázókat és hegymászókat, akiket a környező vidék háborítatlan nyugalma érint meg. A hegy könnyen elérhető az kanyargós úton, mely a dél-nyugati lejtőkön visz felfelé, viszont a hegy észak-nyugati részén lévő sziklák kizárólag képzett és tapasztalt hegymászók számára ajánlottak.

2Eilean Donan
flickr/Skepsis

Eilean Donan egy kis sziget a Duich-tóban, Skócia nyugati Felföldjén. A szárazfölddel egy gyalogos híd köti össze a szigetet, melyet a festői középkori kastély ural. A kastély a 13. század elején épült a vikingekkel szembeni védekezéshez. Ma a kastély egyike Skócia legtöbbet fotózott műemlékeinek és kedvelt helyszíne az esküvőknek és filmforgatásoknak. Az Eilean Donan feltűnt a Hegylakó és A világ nem elég című filmekben is.

1Edinburgh-i Kastély
flickr/VerseVend

Az Edinburgh-i Kastély gyönyörű példája a skót építészetnek, ideológiának, politikai és katonai jelentőségének. Magasan egy szunnyadó vulkán csúcsán áll ez a környéket uraló építmény, melyet minden irányból több mérföldnyire is látni lehet. A támadókat megfélemlítő Edinburgh-i Kastély a skótok minden fontosabb csatájában és katonai műveletében szerepet játszott. Erős és állandó jelképe a kitartásnak és a függetlenségért vívott harcnak, az Edinburgh-i Kastély egyike Skócia legfőbb nevezetességeinek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version