Kezdőlap Európa Európa 17 legbájosabb kisvárosa

Európa 17 legbájosabb kisvárosa

Egy európai kirándulás tervezésekor a legtöbb embernek először olyan nyüzsgő nagyvárosok jutnak eszébe, mint a franciaországi Párizs, az angliai London vagy a németországi Berlin. Az összes ilyen hatalmas metropolisz lenyűgöző, ám Európa sokkal többet kínál. A kontinens kisebb városait felfedezve Európa sokkal autentikusabb, hagyományosabb oldalát is megismerhetjük. A következőkben bemutatjuk Európa legszebb kisvárosait.

17Portree

Skócia partjai mentén helyezkedik el a Belső-Hebridák nevű szigetlánc, melynek egyik szigete Skye. Skye fővárosa Portree, egy távoli, magányos város, ugyanakkor innen elképesztő kilátás nyílik a Loch Portree-ra. Már az idejutás is egy igazi élmény, főleg ha komppal érkezünk. Portree híres továbbá a színes házairól is, melyek a Shingle Beach nevű partszakasztól és a kikötő nyugodt vizétől csupán néhány lépésre sorakoznak.

16Marsaxlokk
wikipedia/Frank Vincentz

Málta szigetén található az ugyan kicsi, mégis rendkívül látványos város, Marsaxlokk. A sziget délkeleti részén elhelyezkedő hagyományos halászfalu igen érdekes ókori történelemmel büszkélkedhet. Egykor itt állt a Juno istennőnek szentelt római templom, ma pedig igazi paradicsom azok számára, akik szeretik a kék vizet, a friss tengeri ételeket és a hajózást. Az idelátogatók egész napokat tölthetnek a halászhajókon, vagy részt vehetnek egy vitorlás hajó túrán a part mentén.

15Smogen

Svédország nyugati partján terül el egy apró város, Smögen. Már az idevezető út miatt is megéri ellátogatni a kisvárosba, hiszen az autóval érkezők átkelhetnek egy lenyűgöző hídon, ahonnan elképesztő kilátás nyílik az alatta fekvő öbölre. A vízparton világos, színes házak sorakoznak, sőt néhány otthon sziklákra épült, s így az egész kisváros bájos és rendkívül érdekes is egyben.

14Bibury

Anglia középső részén helyezkedik el a Cotswolds nevá régió, ami telis-tele van hegyvidéki tájakkal, nagy területű szabadterekkel és számos zöld térséggel. Cotswolds közepén található Bibury, ahol olyan, mintha megállt volna az idő. Bibury legikonikusabb látnivalója az Arlington Row, ahol a tulajdonosok által a mai napig kedvelt nádtetős házak sorakoznak egymás mellett. A híres amerikai vállalkozó, Henry Ford szerint Birbury bája és sorban álló házai Anglia legjobb részei, és valószínűleg mások is egyet értenek vele.

13Giethoorn
flickr/sara

Giethoorn az egyik legrégebbi város Hollandiában, történelme egészen a flagellánsokig, a 13. századig nyúlik vissza. A kanálisokat öntözés céljából építették, a mezőgazdaság jelen van Giethoorn egész területén. Sok házból és étteremből nyílik kilátás a vízre. A buja, zöld növényzet, az ápolt gyep és a hagyományos építészet még tovább növelik a város szépségét. Giethoorn-t a legjobban hajóval fedezhetjük fel, miközben megcsodálhatjuk és lefotózhatjuk a víz felett átívelő, lenyűgöző hidakat.

12Český Krumlov

A Csehországban található Český Krumlov egy középkori tündérmesében repíti az idelátogatókat. A várost a Moldva folyó hasítja ketté, a központja pedig egy hihetetlen, 13. századi, gótikus kastély. A 18. századból származó, barokk házak sorakoznak a lélegzetelállító kastélyhoz vezető utcák mentén. Akár az építészetért, akár a természeti szépségekért lelkesedik, Český Krumlov számos fényképszerű látnivalót kíván, melyet biztosan nem felejt el.

11Husavik

Az Észak-Izlandon található Husavik ugyan kevésbé nyüzsgő, mint Reykjavík, mégis abszolút megéri ellátogatni az apró városba. Husavikot tartják Európa bálnafigyelő fővárosának, ahol nyáron minden hajótúra alkalmával garantáltan láthatunk bálnákat. Egy másik népszerű program a városban a lovaglás. Izlandon tengerparti lovagláson is részt vehetünk, mely során valóban lélegzetelállító tájak tárulnak elénk.

10Bled

Az európai országok közül talán nem Szlovénia jut eszünkbe először, ha a természeti szépségekre gondolunk, pedig ez az alulértékelt úti cél büszkélkedhet a kontinens néhány legelképesztőbb tájvidékével. Az egyik legjobb példa rá Bled, a Bledi-tó partján elterülő, apró város. A város hátterében a Júliai-Alpok húzódik végig, a tó közepén pedig egy kis sziget található, melyen egy bájos, fehér templom áll. Bledbe érkezve úgy érezhetjük, mintha egy romantikus tündérmesébe érkeztünk volna.

9Ronda

A spanyolországi Ronda városát olyan üdülőközpontok veszik körbe, mint Malaga és Marbella. Ronda egy séta a múltba, ahol lenyűgöző történelmi épületeket találhatunk. A város egyik legikonikusabb romja a 14. században épített Arab Fürdőház. Ronda legnépszerűbb látnivalója valószínűleg az El Tajo szurdok felett átívelő Puente Nuevo híd, továbbá sok idelátogató fedezi fel szívesen az óváros kanyargós, szűk utcáit is.

8Zermatt

A svájci Alpok szívében található Zermatt Svájc egyik legfestőibb pontjaként ismert. A kisváros hátterében tornyosul az egyik legmagasabb alpesi csúcs, Matterhorn, egy igazi hófödte természeti szépség. Zermatt városában nem járhatnak autók, így próbálják megőrizni a hagyományos atmoszférát. Akár egy téli síelést tervez, akár egy nyári hajózást a Vispa folyón, az biztos, hogy Zermatt városának nincs párja.

7Rothenburg ob der Tauber
flickr/Luftphilia

Rothenburg ob der Tauber középkori központja Európa egyik legikonikusabb és egyben legszebb helye is. A kis német város falait a 14. században építették, az Óváros sok épülete pedig szintén ebből a korból származik. A középkori palotákkal, közigazgatási épületekkel és hagyományos bajor fakeretes házakkal büszkélkedhető Rothenburg ob der Tauber épp olyan, mint amin egyáltalán nem fogott az idő. Az ókori falakat és a festői épületeket sétálva fedezhetjük el a legjobban.

6Eguisheim

A Rajna folyóhoz és a német határhoz közel helyezkedik el Eguisheim, egy páratlan francia kisváros. Sokan úgy ismerik, mint Európa egyik top bortermesztő térsége. Eguisheim a zöld dombok és a számtalan szőlőskert között bújik meg. Az évszázadokkal ezelőttre visszatekintő házak és a macskaköves utcák varázsolják igazán bájossá a kisvárost. A látogatók megpihenhetnek egy hangulatos kávézóban, miközben finom helyi borokat kóstolgathatnak.

5Perast

Montenegró tengerparti üdülőközpontjai ugyan gyönyörűek, mégis olykor-olykor túlzsúfoltak és hatalmas, több csillagok szállodákkal és bevásárlóközpontokkal vannak tele. Ezzel ellentétben, Perast egy csupán néhány lakosú kisváros a vízparton, ahonnan remek kilátás nyílik a betonozott halászmólókra és a kavicsos strandokra. A Boka-öbölben található a Gospa od Škrpjela nevű sziget, ami ugyan egy elhagyatott, mégis ikonikus katedrálisnak ad otthont.

4Hallstatt
flickr/jiuguangw

Ausztria egyik legszebb úti célja, Hallstatt a Hallstätter See, vagyis a Hallstatt-tó partján fekszik. Hallstatt több ezer évig vonzotta az embereket a sóbányái miatt. Manapság azonban a fő ok, amiért ilyen sokan ellátogatnak a városba az a rendkívüli tájvidék. A békés tó mögött közvetlenül magasodnak a hegyek, a térségben pedig a barlangoktól kezdve a vízesésekig minden természeti csodát felfedezhetünk Hallstatt festői, történelmi városközpontjától csupán egy rövid sétára.

3Reine

Norvégia legészakibb részén húzódik végig a Lofoten szigetcsoport, az ország kétségkívül leglátványosabb pontja. Ugyan itt nincsenek hatalmas metropoliszok, de az itt található Reine nevű kisváros kárpótol mindenért, amik a nagyvárosokban vonzónak tűnhetnek. Nemcsak a csodálatos vadvilág és az elképesztő sarki fény látványa miatt érdemes ide ellátogatni, de a város önmagában is hihetetlenül szép. Reine városából gyönyörű látványt nyújt a kristálytiszta víz, a sűrű, zöld tájvidék és a vízből kiemelkedő, lenyűgöző hegycsúcsok. A házak szinte mindegyike megőrizte hagyományos formáját, és egységes, pirosas árnyalatát.

2Positano

Az Olaszország Amalfi-part vidékén található Positano-ba a legtöbb turista egynapos kirándulások alkalmával érkezik a városba olyan közeli helyekről, mint például Sorrento. Ennek eredményeként, esténként kevés turista van a városban, a világklasszis tengerparti látvány azonban megmarad. A legtöbb szállás, étterem és bolt a kikötő körül található. A kikötő önmagában is lenyűgöző, ám naplementekor érdemes igazán megcsodálni. Ha igazán feledhetetlen kiránduláson szeretne részt venni, ugorjon fel egy hajóra, hogy a tengerről is megfigyelhesse Positano elképesztően szép partjait.

1Oia

A híres görög szigeten, Szantorinin található, egy szikla tetején Oia városa. Oia abszolút bakancslistás helynek számít mindazok számára, akik kedvelik a lélegzetelállító tájakat. Több kilométernyi gyalogút vezet fel és le a városon, mely során a látogatók megcsodálhatják az azt körülvevő tájakat. Oia az este közeledtével telik meg emberekkel, ugyanis a város világhírű az elképesztő naplementéjéről, amikor a rózsaszínes eget megvilágítja az Égei-tengerbe merülő nap.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version