Kezdőlap Európa Európa 14 legszebb nemzeti parkja

Európa 14 legszebb nemzeti parkja

Európába látogatva gyakran a hihetetlen nagyvárosok a fő látványosságok, a városi környezetbe ragadva azonban azt jelentené, hogy a látogatók lemaradnak a kontinensen található elképesztő tájvidékekről. Az angliai Lake District területétől az olaszországi Alpokban elhelyezkedő Gran Paradiso-ig a nemzeti parkok felfedezése a legjobb módja, hogy valóban élvezni tudjuk Európa rendkívül különleges tájait.

14Jotunheimen Nemzeti Park
flickr/jneilson23

A Norvégiában található Jotunheimen Nemzeti Parkot a több, magas hegyének köszönhetően az „Óriások Földjeként” is ismerik. A park nem kevesebb mint 250 hegycsúcsnak ad otthont, melyek közül néhány Európa legmagasabb csúcsai között van. A hófödte hegycsúcsok között világoskék színű tavak rejtőznek, melyeket olvadt hó tölt meg, s így együttesen elképesztő, fényképszerű tájakat csodálhatnak meg az idelátogatók. A Jotunheimen Nemzeti Parkban a vadvilág is igen érdekes, hiszen rénszarvasok, jávorantilopok és hiúzok is élnek itt, a tavak pedig telis tele vannak pisztrángokkal, így a horgászoknak is kedvező.

13Tóvidék Nemzeti Park

Anglia egyik legszebb és legbékésebb úti célja a Lake District National Park. Ahogyan a neve (tóvidék) is sugallja, a park számtalan tónak ad otthont, ám a tájat tarkító hegyek is legalább annyira elképesztőek, mint a tavai. Az idelátogatók élvezhetik a hosszú sétákat a hegyek között és magukba szívhatják az elképesztő látványt, mi több a parkon belül sincs hiány szálláslehetőségekből.

12Caldera de Taburiente Nemzeti Park

A Kanári-szigetekre gondolva, konkrétan La Palma szigetére, az emberek többségének először a strandjai és üdülőközpontjai jut az eszébe. Pedig a spanyol sziget ad otthont a Caldera de Taburiente Nemzeti Parknak is. A park szíve úgy néz ki, mint egy hatalmas kráter. A Caldera de Taburiente Nemzeti Parkban, a turisták túrázhatnak a hegyekben, valamint magukba szívhatják a zöld völgyek és a távoli, kék óceán lélegzetelállító látványát.

11Bialowieza Nemzeti Park

A Lengyelország és Fehéroroszország határán elterülő Bialowieza Nemzeti Park Európa utolsó fennmaradt mérsékelt övi erdejével büszkélkedhető, hatalmas park. Azok számára, akik mindig is a természetes élőhelyén szerették volna megcsodálni az európai bölényt, a park a tökéletes hely. A Bialowieza Nemzeti Park ideális úti cél a túrázóknak és a kerékpározóknak is, akik az árnyékos ösvényeken és útvonalakon haladhatnak keresztül a parkon. A Bialowieza Nemzeti Park Természeti és Erdei Múzeuma kihagyhatatlan program, itt ugyanis megismerhetjük részletesebben is a park vadvilágát és fejlesztéseit.

10Oulanka Nemzeti Park

Az Észak-Finnországban található elképesztő, zöld vidékű Oulanka Nemzeti Park a Sami emberek földjét védi, akik egészen a 17. századig éltek, vadásztak és halásztak a térségben. Manapság, a túrázók végig haladhatnak Finnország legnépszerűbb túraútvonalán, a Karhunkierros-on. Továbbá olyan egyéb szórakozásokat nyújt a park, mint a bogyószedés, a hegyi biciklizés és a kenuzás. A kalandvágyók pedig akár az éjszakát is a parkban tölthetik, az itt kihelyezett faházikókban.

9Szász Svájc Nemzeti Park

A félrevezető névvel ellentétben, a Szász Svájc Nemzeti Park valójában a német határokon belül, Drezda városához közel helyezkedik el. A bizarr sziklaalakzatok és az elképesztő kilátás csak két dolog a nemzeti park csodás jellegzetességei közül. Az európai park ideális a túrázáshoz és a hegymászáshoz. Tapasztalat nélkül is ellátogathatunk olyan ikonikus látványosságokig, mint a Bastei híd és a fenséges Königstein erőd, ami az Elba folyó felett 245 méterrel magasodik.

8Gran Paradiso Nemzeti Park
flickr/Fulvio

Az észak-olaszországi Graji-alpok közepén elhelyezkedő Gran Paradiso Nemzeti Parkot eredetileg azért hozták létre, hogy megóvják a vadkecskéket az orrvadászoktól, mivel korábban a király állítólagos privát vadászati helye volt. A park egy része erdős, határain belül pedig számos gleccser található. A túrázás igen népszerű tevékenységnek számít a parkon belül, főleg a Gran Paradiso hegy csúcsát kívánják meghódítani a legtöbben, de olyan alpesi csúcsokra is kilátás nyílik, mint a Mont Blanc és a Matterhorn.

7Durmitor Nemzeti Park
flickr/Tommy Pixel

A montenegrói Žabljak városában található Durmitor Nemzeti Parkot folyókanyonok veszik körbe. Durmitor több hatalmas hegycsúccsal is büszkélkedhet, melyek éles szögben emelkednek a magadba, így alkotva szürreális kontrasztot a tájban. A Durmitor Nemzeti Park főleg azok számára igazán vonzó, akik csúcsokat hódítanának meg, gleccsereket csodálnának meg és síelnének vagy épp snowboardoznának a havas lejtőkön.

6Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park

Skócia szívében helyezkedik el a Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park, ami számos lenyűgöző hegynek ad otthont, mint például a Ben More-nak, a Be Lomond-nak és a Stob Binnein-nek. Az úgy nevezett „West Highland Way” egy túraútvonal a Loch Lomond-on keresztül, mely során a túrázok számtalan látványos pontot csodálhatnak meg, sőt akik egy kis magányra vágynak akár elvonulhatnak a sűrű, zöld környezetben is. A parkban szétszór, kis falvakban a látogatók megállhatnak egy finom sörre, vagy egy ebédre, mielőtt tovább indulnának.

5Ordesa Nemzeti Park

A Pireneusok magashegység Franciaország és Spanyolország között terül el, s pontosan itt található az Ordesa Nemzeti Park is. A park hegycsúcsai között buja, zöld völgyek bújnak meg, ez a kettősség pedig valóban feledhetetlen látványt és csodás túraútvonalakat kínál. Olyan vadállatok élnek az Ordesa Nemzeti Parkban, mint a héják, a baglyok, a hegyi kecskék és a mormoták.

4Vatnajokull Nemzeti Park

Izland fenséges Vatnajokull Nemzeti Parkja közepén található a Vatnajokull gleccser. Az egész parkban kontrasztban állnak a dolgok, a havas hegycsúcsok a mély, kék folyókkal és a jelenleg is aktív geotermikus területekkel. A park fénypontja a Jökulsárlón gleccser lagúna, ami a jéghegyekkel és a Svartifoss és a Dettifosis nevű vízesésekkel teljes. A Vatnajokull Nemzeti Parkot a legtöbben túrázás során fedezik fel, azokat pedig, akik az éjszakát is a parkban kívánják tölteni, számos kemping várja.

3Triglav Nemzeti Park

Szlovénia egyedüli nemzeti parkja a Triglav Nemzeti Park, az azt körülölelő Triglav hegy pedig az ország legmagasabb csúcsa. A Triglav Nemzeti Park a Júliai-Alpokban helyezkedik el, ez pedig azt jelenti, hogy tornyosuló hegyekkel és buja völgyekkel egyaránt büszkélkedhet. A víz igen fontos szerepet tölt be a parkban, mind geográfiai, mind turisztikai okokból kifolyólag. Az Isonzó és a Száva folyók a parkból folynak az Adriai- és a Fekete-tengerbe. A nemzeti park tavai számítanak a fő látnivalóknak a szlovén lakosok és a világ összes tájáról érkező turisták számára.

2Magas-Tauern Nemzeti Park

A Magas-Tauern Nemzeti Park az ugyanilyen nevű hegységet öleli körbe Ausztriában. A Magas-Tauern Nemzeti Park az Alpok legnagyobb természetvédelmi területe, s számos tundrának, erdőnek, gleccsernek és vízesésnek ad otthont. A látogatók körében népszerű tevékenységeknek számít a túrázás és az olyan csúcsok meghódítása, mint a Großglockner és a Gorßvenediger. A kevésbé aktív turistáknak sem kell szomorkodniuk, hiszen az autóval is legalább ekkora élményben lehet részük, hiszen rendkívül különleges alagutak vezetnek át az elképesztő hegyeken.

1Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Horvátország közepén elterülő, gyönyörű Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy erdős természetvédelmi terület, ami főként a 16 lenyűgöző, lépcsőzetes tórendszeréről híres. A tavak mindegyikét vízesések kötik össze. Kövezett útvonalak vezetik körbe a látogatókat a tavak körül, ám a nagyobb kihívásra vágyók számára nehezebb ösvények is elérhetőek. Az idelátogatók néhány elképesztő barlangba is betekintést nyerhetnek, a sziklákról pedig igazán különleges kilátás nyílik a tavakra.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version