Kezdőlap Világ A világ 10 legszebb vízesése

A világ 10 legszebb vízesése

A világ 10 legszebb vízesése

A vízesés a természet egyik legcsodásabb alkotása. Van valami varázslatos abban, ahogyan a több tonna víz lezuhan a sziklákról és beleömlik az alatta futó folyóba. A világon számtalan gyönyörű vízesés van, de listákon most a 10 legszebbet gyűjtöttük össze.

10Jog-vízesés
flickr/Enchant_me

A Sharavathi-folyó által létrehozott Jog-vízesés 253 m-es magasságból zuhan alá, ezzel India legmagasabb vízesése. Az esős évszak előtt a Jog- vízesés majdhogynem felismerhetetlen, mivel csak néhány vékony vízfolyás folydogál le a sziklákról. A monszun idején azonban a vízesés életre kel és magasság, valamint hangerő tekintetében még a guyanai Kaieteur- vízesésen is túltesz.

9Huangguoshu

A 77,8 m magas és 101 m széles Huangguoshu Ázsia egyik legnagyobb vízesése. A környéken található 18 vízesésből álló rendszer része. A 134 m hosszú természetes barlangképzdőmény a Huangguoshu mögött lehetőséget ad a látogatóknak, hogy a lehető legközelebbről figyeljék meg a vízesést, sőt akár meg is érinthetik a vizet.

8Gullfoss
flickr/bobtravis

A Gullfoss (Arany vízesés) egy varázslatos, 32 m magas, kettős vízesés a Fehér (Hvítá)-folyón. Ez Izland egyik legnépszerűbb látnivalója. A gyakori esőzések és a jégzajlás miatt, főként nyáron a folyó hatalmasra duzzad és a Gullfoss Európa legnagyobb vízesésévé változik.

7Detian-vízesés

A Detian-vízesés Kína és Vietnám határán található. A határokon átfolyó vízesések közül ez a világon a negyedik legnagyobb a Niagara, a Viktória és az Iguazu után. A két ország közötti rengeteg konfliktus miatt a területet csak a közelmúltban nyitották meg a látogatók előtt.

6Kék-Nílus-vízesés
flickr/A. Davey

Az amhara nyelven Tis Issat, vagyis a “füstölgő víz”, a Kék-Nílus-vízesés a Kék-Nílus-folyón található, Etiópia északi részén. Bár a víz nagy része egy gáthoz van átirányítva, még mindig gyönyörű látványt nyújt és ez Etiópia legismertebb látnivalója.

5Kaieteur-vízesés
flickr/sorenriise

A Kaieteur-vízesés a Potaro-folyón található, Guyana esőerdejének középső részén. Ez a világ egyik legerőteljesebb vízesése, melyen 663 m3 víz halad át másodpercenként. 226 m magasságból zúdul alá, A Niagara-vízesésnél nagyjából ötször, a Viktória-vízesésnél kb. kétszer magasabb. Bár vannak magasabb vízesések is, de csak kevés rendelkezik a magasság és a vízhozam ilyen kombinációjával.

4Angyal-vízesés

Az Angyal-vízesés vagy Salto Ángel a világ legmagasabb vízesése, mely 978 m-ről zuhan alá az Auyan Tepuy csúcsáról, 807 m-en keresztül megszakítás nélkül. Mivel ez a vízesés egy elszigetelt dzsungelben található Venezuelában, a Canaima Nemzeti Parkban, kizárólag repülővel lehet megközelíteni.

3Niagara-vízesés
flickr/Montse PB

Valószínűleg az Ontario és New York állam határán található Niagara a leghíresebb vízesés a világon. Gyakorlatilag három különböző vízesés alkotja, az Amerika-vízesés, a Menyasszonyi fátyol-vízesés és a Patkó-vízesés. A Patkó-vízesés a kanadai oldalon található, míg a másik kettő New York állam területén. Több mint 14 millió látogatóval ez az egyik legnépszerűbb nevezetesség a világon.

2Viktória-vízesés

A Viktória-vízesés (a helyiek nyelvén: Mosi-oa-Tunya, azt jelenti “Mennydörgő Füst”) Zimbabwe és Zambia határán található. A Viktória-vízesést gyakran nevezik a világ legnagyobb vízesésének, annak ellenére, hogy magasság és szélesség tekintetében sem ez az első. 1,7 km széles és 108 m magas, megközelítőleg kétszer akkora, mint az észak-amerikai Niagara-vízesés. A magasságot és a vízhozamot együttesen véve a Viktória-vízesésnek egyedül a dél-amerikai Iguazu-vízesés lehet riválisa.

1Iguazu-vízesés
wikipedia/chensiyuan

A világ egyik legszebb természeti csodája az Iguazu-vízesés Brazília és Argentína határán. A vízesés-rendszer 275 zuhatagból áll az Iguazu-folyó partján. Ezeknek többsége kb. 64 m magas. Közülük a leglátványosabb az U-alakú Ördögtorok-vízesés, mely 82 m magas, 150 m széles és 700 m hosszú.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version