Kezdőlap Világ A világ 10 legnagyobb monolitja

A világ 10 legnagyobb monolitja

A világ 10 legnagyobb monolitja

Mi is pontosan a monolit? Aki látta a 2001: Űrodüsszeia című filmet, annak valószínűleg beugrik a földönkívüliek által épített gép, mely arra hivatott, hogy ösztönözze az emberiséget a további technológiai fejlődésre.
A monolit szó a görög monolithos szóból ered, amit két tagra bonthatunk, a mono – egy és a lithos – kő. Ezen a 10-es listán olyan geológiai képződményeket veszünk sorra, mint az egyetlen darabból vagy sziklából álló hatalmas hegyek.
A nehézséget a legnagyobb monolit megtalálásában maga a monolit kifejezés bizonytalansága jelenti. A geológusok legtöbbször tanúhegyeknek vagy inselbergeknek (szigethegyek) nevezik az elszigetelt, a környező táj fölé emelkedő hegyeket. Ezen a 10-es listán a legtöbb monolit inselberg, vagyis szigethegy, ugyanakkor nem minden szigethegy monolit. Például Nyugat-Ausztráliában az Augustus-hegyet gyakran nevezik monolitnak, miközben az tulajdonképpen egy monoklinális hegység, egy alsóbb rétegekkel összefüggő szikla. Más szóval a monoklinális hegy nem egy önálló szikla, bár a különbség a kettő között gyakran nem egyértelmű.
A másik probléma, hogy sok sziklát és hegyet neveznek a világ legnagyobb monolitjának, de ezeket ritkán támasztják alá geológiai adatok és feltehetően csak egyetlen méretre, a magasságra vagy a körfogatra alapozzák az állításokat. Továbbá a magasságot is lehet a tengerszinttől és a környező talajszinttől számítva is mérni.
Akárhogy is, listánkon összegyűjtöttünk néhányat a világ legnagyobb, legszélesebb és legérdekesebb monolitjaiból.

10Peña de Bernal
flickr/Charlie & Snoopy Inc.

A Peña de Bernal (Bernal-fok) Mexikó legnagyobb monolitja, mely San Sebastian Bernal kisvárosban, Queretaro államban található. A szikla 350 m-rel magasodik a város fölé és kb. 100 millió évvel ezelőtt alakult ki a jura időszakban, amikor valószínűleg háromszor olyan magas lehetett, mint ma.

9Gibraltár-szikla
flickr/funyansfr

A Gibraltár-szikla az Egyesült Királyság tengerentúli területe Spanyolország déli partjainál, a Földközi-tenger bejáratánál. A 426 m magas mészkő monolit 27.800 gibraltári és 250 berber makákó otthona, melyek Európa egyedüli vadon élő főemlősei. A görög mitológiában Gibraltár egyike volt Herkules pilléreinek, melyek a mediterrán és egyben az ismert világ végpontját jelölték.

8El Capitan, Yosemite

A Yosemite Nemzeti Park egyik leghíresebb látnivalója a gránit monolit, az El Capitan, mely függőlegesen, közel 910 m-rel emelkedik a Yosemite-völgy fölé. A profi sziklamászók egyik kedvence. 1958-ban Warren J. Harding, Wayne Merry és George Whitmore voltak az elsők, akik kötelek és szögek segítségével megmászták az El Capitant.

7Torres del Paine
flickr/ik_kil

A Torres del Paine egy nemzeti park a chilei Patagónia legdélebbi régiójában hegyekkel, tavakkal és gleccserekkel. A park központi eleme a Háromtornyú Paine, egy látványos gránit monolit, melyet a jég formált. Legmagasabb pontja kb. 2500 m.

6Ben Amera

Mauritania legféltettebb titka a Ben Amera, mely egy sivatagban megbújva fekszik arra várva, hogy a turisták tömegei felfedezzék. Néhány forrás szerint ez a második legnagyobb monolit a világon az Uluru után. A Ben Amera 5 km-re található Tmeimichat falutól, a Nouadhibou és Zouerate közti sivatagi vasútvonal mentén.

5Ördögtorony
flickr/f_lopiano

A környező vidék fölé 386 m-rel magasodó Ördögtorony egy ősi vulkán csücske, melyet az erózió hozott létre. Crook megyében, Wyoming észak-keleti részén található a Fekete-hegységben és 1906-ban Theodore Roosevelt elnök az Egyesült Államok nemzeti műemlékévé nyilvánította. A hegy 1977-ben vált híressé, amikor Steven Spielberg Oscar-díjas sci-fijének, a Harmadik típusú találkozásoknak az egyik helyszíne volt, ahol a földönkívüliek és az emberek találkoztak egymással.

4Sigiriya

Sigiriya egy látványos, 370 m magas “Oroszlán-szikla” a környező zöld dzsungel felett. Sri Lanka egyik legfontosabb látnivalója. A Sigiriya-szikla egy megkövült magma képződmény, mely egy már kialudt és hosszú időn át erodálódott vulkánból jött létre, hasonlóan az Ördögtoronyhoz. Az i.e. 5. századtól kezdve hegyi kolostornak használták, késő Kasyapa király újra erőddé alakította.

3Cukorsüveg-hegy
flickr/Knivesout

A Cukorsüveg-hegy (portugálul Pao de Acucar) egyike Rio de Janeiro leggyakrabban látogatott nevezetességeinek. Egy, az Atlanti-óceánból kiálló félszigeten található a hegy, melynek tengerszint feletti magassága 396 m. A látogatókat egy felvonó szállítja a Cukorsüveg-hegy csúcsára, ahol lélegzetelállító látvány nyílik a Copacabanara és több csodás partszakaszra.

2Zuma-szikla
flickr/dolapo

Nigéria válasza az ausztrál Uluru-sziklára a Zuma-szikla, mely Nigéria fővárosának, Abujanak az északi részén fekszik, könnyen megközelíthető az Abujaból Kaduna felé vezető főúton. Bár szélessge csupán egyharmada az Ulurunak, a Zuma-szikla több mint kétszer olyan magas, 725 m-rel magasodik a vidék fölé. Egyesek szerint egy arc vehető ki a szikla közepén lévő fehér részeken.

1Uluru/Ayers-szikla

Az Uluru (vagy Ayers-szikla) egyike Ausztrália leghíresebb természeti képződményeinek, mely 335 km-re dél-nyugatra fekszik a legközelebbi nagyvárostól, Alice Springs-től. Ez a világ legnagyobb monolitja. A világhírű homokkő képződmény 348 m magas és 9,4 km átmérőjű. A szikla hihetetlen színekben tündököl, terrakotta árnyalata naplementekor kékbe és lilába megy át, napkeltekor pedig vörösbe öltözik, amint a nap feltűnik mögötte.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version