Kezdőlap Európa A 10 legjobb hely Szlovéniában

A 10 legjobb hely Szlovéniában

Az Európa szívében elhelyezkedő Szlovénia egy igen látványos ország. Szlovénia igen könnyedén megközelíthető több európai országból is, hiszen a nemzetet a keleti Alpok, a Balkán-félsziget, Olaszország, Horvátország és Magyarország veszi körbe. A Szlovéniába látogatók számos típusú hely közül választhatnak, a nyüzsgő városoktól kezdve, a bájos falvakon és a hófödte hegyeken át az elképesztő strandokig.

10Maribor

Ljubljana után Maribor a legnagyobb város Szlovéniában. A város az osztrák határhoz közel, a Dráva mentén terül el. Maribor főként a bortermesztő iparáról, valamint a végtelen szabadtéri programjairól híres. Mariborban látható a Stara trta, vagyis az Öreg szőlő, ami egy több mint 450 éves tőke. Egy bortúra alkalmával mindenképp látogassunk el a híres Öreg szőlő házhoz, valamint a hatalmas Vinag borospincéhez. Az idelátogatók semmiképp se hagyják ki a főbb tereket sem Mariborban, mint a Slomškov-teret, a Főteret és a Kastély-teret. Az összes híres téren lenyűgöző, történelmi épületek állnak.

9Koper

Szlovénia egyik legrégebbi tengerparti városaként és fő kikötőjeként Koper rendkívül fontos része az ország infrastruktúrájának. A tengerparti hely egykor a Velencei Birodalomhoz tartozott, s Caprea néven volt ismert, később pedig Jugoszlávia kezére került. Manapság Koper egy kevésbé híres úti cél, ennek ellenére számos igen élvezetes látnivalót kínál. Ideérkezve mindenképp látogassunk el a város szívére, a Tito-térre, fedezzük fel a felújított Praetoria Palotát vagy épp másszunk fel Campanile harangtornyára, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a városra. A Koper Marinánál egy szabadstrand is található, ahol kényelmesen úszkálhatunk, vagy csak élvezhetjük a kellemes napsütést egy finom piknik mellett.

8Kranjska Gora

A Szlovénia északnyugati részén található Kranjska Gora igen népszerű a télisportok szerelmesei körében. Télen Kranjska Gora Vitranc üdülőközpontja csak úgy nyüzsög a síelni és snowboardozni vágyó látogatóktól, akik alig várják, hogy lecsússzanak a hóesésben a meredek pályákon. A kihívást jelentő túraösvényeknek és a hegyi kerékpárbérlési lehetőségeknek köszönhetően a térségnyáron is igen vonzó a sportos turisták számára. Azoknak sem kell búslakodniuk, akik nem igazán kedvelik a szabadtéri sportokat, hiszen Kranjska Gora felsőkategóriás szállodáiban és világszintű éttermeiben biztosan ellazul minden idelátogató.

7Celje

Szlovénia egyik legrégebbi városa, Celje egy kis város a Savinja folyó partján. Celje legnagyobb látnivalója a 14. században épített, hatalmas kastély, mely egy domb tetejéről néz le a városra. Celje Óvárosa az egyik legjobb időeltöltés a városban, a történelmi központban középkori épületek sorakoznak a macskaköves utak mentén. Az idelátogatók az Óvárosban megkóstolhatják a hagyományos szlovén ételeket és megcsodálhatják az elképesztő építészeti csodákat.

6Ptuj

Szlovénia keleti részén, a Dráva partján elterülő Ptuj lenyűgöző történelmi épületekkel büszkélkedhet. Ptuj-t tartják a nemzet egyik legrégebbi városának, s állítólag már a kőkörszak óta fontos szerepet játszik a helyi kultúrában. Manapság a város legnagyobb látnivalói közé sorolható az a római korból származó Orpheus emlékmű, a Ptuj kastélyban található művészeti és régészeti gyűjtemény, az 1907-ben épített Városháza, valamint a 13. századi Domonkos kolostor, ami a város legnagyobb múzeumának is otthont ad. Ptuj városában figyelemreméltóak továbbá a termálforrások, melyekben valóban élvezhetjük a tiszta pihenést és az évente megrendezett Kurentovanje karnevál.

5Piran

Szlovénia délnyugati sarkán, az Adriai-tenger partján helyezkedik el a Piran nevű üdülőközpont. A térség egy kicsit Olaszországra hajaz, s nem ok nélkül, hiszen egykor, több mint öt évszázadon át volt a Velencei Birodalom része. Piran ugyan méreteit tekintve egy apró település, mégis a rendkívül érdekes város elképesztő történelemmel és tájvidékkel büszkélkedhet. A történelem szerelmesei mindenképp látogassanak el a Tartinijev térre, a város legrégebbi épületéhez, a Velencei Házhoz és a Szent György templomhoz. A kalandvágyó turisták akár a városfalak tetején is mászkálhatnak vagy épp leugorhatnak az egyik mólóról az Adriai-tengerbe egy frissítő úszásra.

4Postojna

Postojna egy viszonylag kicsi város Szlovénia délnyugati részén, ám a különleges látnivalókat és elképesztő természeti tájvidéket kutató látogatók számára egy „kötelező” úti cél. Postojna híres a hatalmas barlangrendszeréről, melyben 20 kilométer hosszan terülnek el a termek, folyosók és galériák, melyek közül néhányban a plafon akár 50 méter magas is lehet. A barlangrendszer egy részét akár egy vonatút során is felfedezhetjük, a járműről lepattanva pedig keresztülsétálhatunk a földalatti környezet legérdekesebb részein. Észak-Postojna-ban található egy középkori kastély is, melyet szintén egy barlang oldalába építettek, s ez olyannyira elképesztő látványt kínál, hogy minden mérnöknek látnia kell egyszer a saját szemével.

3Triglav Nemzeti Park

Ha kedveli a szabadtéri programokat, és ha valóban természeti csodákat szeretne felfedezni Szlovéniában, akkor a Triglav Nemzeti Park a lehető legjobb választás. A park nagy részét a Júliai-Alpok teszi ki, a térség fő látnivalói közé tartozik a Triglav-hegy égbetörő csúcsa és a Bohinj-tó nyugodt vize. Az elképesztő látvány érdekében mindenképp érdemes a Triglav-hegyen túrázni, a kevésbé sportosok számára könnyebb útvonalak is elérhetőek, de akár felvonóval is feljuthatunk hegyre. A kalandvágyó látogatók pedig a Vintgar-szurdokon átívelő, 19. században épített gyaloghídon is átkelhetnek vagy felmászhatnak a Savica vízeséshez vezető meredek lépcsőkön is. Egy másik népszerű program a parkban a vadvízi evezés az Isonzó folyón.

2Bledi-tó

A Bledi-tó tulajdonképpen bejáratként szolgál a Triglav Nemzeti Parkba. A lenyűgöző állóvizet a Júliai-Alpok veszi körül. A smaragdzöld színű tó abszolút nem mondható nagynak, akár egy délután alatt körbesétálhatjuk. Ami igazán vonzóvá teszi a térséget az a tó közepén elhelyezkedő aprócska sziget, melyen egy 17. századi templom áll. Az idelátogatók akár részt vehetnek egy romantikus lovagláson a tó partján, bérelhetnek egy evezős hajót, hogy felfedezzék a tavat vagy egy 15 perces túra során eljuthatnak a 17. századból származó Bledi-kastélyhoz, ahonnan fenséges kilátás nyílik az alatta elterülő tóra.

1Ljubljana

Az egyik legjobb hely Szlovéniában, ahová mindenképp érdemes ellátogatni kétségkívül az ország fővárosa, Ljubljana. Ugyan Ljubljana jóval kisebb, mint a többi európai főváros, mégis olyan elképesztő, különleges bájjal rendelkezik, hogy abszolút megér egy kirándulást. A város egyik fő látnivalója a Tromostovje, magyarul a Tripla Híd, ahol három festői híd ível át a folyón egymás mellett. Ljubljana Óvárosa gyönyörű kastélyokkal és középkori terekkel büszkélkedhet, sőt akár az eredeti római városfalakat vagy az igen híres Tivoli Parkot is megcsodálhatjuk. Fővárosként, Ljubljana fantasztikus művészeti és építészeti múzeumoknak is otthont ad, továbbá egy lenyűgöző állatkert, a Szlovén Filharmonikusok és a Szlovén Nemzeti Színház is a városban található.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version