Kezdőlap Világ 10 csodálatos sikátorkanyon a világ minden tájáról

10 csodálatos sikátorkanyon a világ minden tájáról

Az úgy nevezett „slot canyon” vagy „sikátorkanyon” egy színes természeti jelenség. A széles és mély Grand Canyonnal ellentétben, a szintén mély sikátorkanyonok keskenyek. Néhány olyannyira szűk, hogy a látogatóknak szó szerint át kell préselniük magukat az átjárókon, miközben egyre közelebb kerülhetnek a lenyűgöző, színes sziklaképződményekhez. A legtöbb ilyen típusú kanyont vízerózió hozta létre hosszú évek alatt. Sok kanyon csak a gyakorlott, profi túrázók számára ajánlott, ám vannak olyanok is, melyek könnyű útvonalakat is kínálnak, ahol még a leggyengébbek is bátran túrázhatnak.

10Oneonta szurdok
flickr/stokes rx

A négy vízesés teszi igazán látványossá az oregoni Portland keleti részén található Oneonta szurdokot. Az 1,9 kilométer hosszú, oda-vissza utat elég könnyűnek tartják, ám vannak olyan részek a túra során, amikor hideg patakokon kell átgázolni, melyek néhány helyen akár mellmagasságig is érhetnek. A látogatók nem kevesebb, mint 25 millió éves bazaltszikla képződményekből felépülő szurdokfalakat és a térség különleges növényzetét is megcsodálhatják az út során. A már korábban itt járt turisták szerint jobb, ha a túrát hétköznapokra tervezzük, ugyanis hétvégenként rendkívül zsúfolt a szurdok. A túrára kutyákat is vihetünk magunkkal, de csak és kizárólag pórázon tartva.

9A Színes kanyon
flickr/p medved

Az egyiptomi Sínai-félsziget egyik leglenyűgözőbb látnivalója, a Színes kanyon egy valóságos geológiai csodavilág az akár 20 emeletes magasságot is elérő falaival. Az idelátogatókat lenyűgözik a homokkőből, mészkőből, bazaltból és gránitból kialakult sziklaképződmények. A kanyon a színes sziklaformációiról kapta a nevét. A kanyonon keresztülvezető, kicsivel több mint fél kilométeres túra legtöbb részét könnyűnek tartják, bár van néhány olyan pont, ahol a túrázóknak szűk helyeken kell lecsúszniuk, vagy épp sziklatömbökön kell átmászniuk. A séta végén van néhány emelkedő is.

8Gorges du Fier
flickr/wgbalrog

A franciaországi Annecy városától körülbelül 10 kilométerre található Gorges du Fier az egyik legkönnyebben keresztülsétálható sikátorkanyon, mivel a látogatók egy korlátokkal körülvett járdán mehetnek keresztül a kanyonon, amely körülbelül 30 méterrel az alatta száguldó folyó felett vezet végig. A séta során, a túrázók olyan magyarázó táblákat is találnak, melyekből megtudhatják, hogyan is alakult ki a kanyon és milyen magas volt a vízszint a múltban. A korábban már itt járt túrázók véleménye szerint, a tériszonyosoknak nem igazán ajánlott a túra, illetve arra is felhívták a figyelmet, hogy az idelátogatók mindenképp legyenek óvatosak és figyeljenek oda a vizes járófelületre. A kanyon néhány helyen olyan keskeny, hogy a látogatók mindkét oldalát meg tudják érintetni.

7Spooky Gulch (Kísértet szurdok)
flickr/SteveD.

A klausztrofóbiás utazók valószínűleg jó messzire elkerülnék a szurdokot, elvégre okkal ezt a nevet kapta. Az átjárók ugyanis néhány helyen annyira keskenyek, hogy a túrázóknak oldalazva kell magukat átpréselni, ettől pedig vannak, akik bepánikolnak, ezen kívül pedig a kanyon alja is elég sötét tud lenni. A kanyon a bejáratnál még széles, ám néhány száz méter után olyan szűk kezd lenni, hogy még egy átlagos méretű felnőtt is nehézkesen tud csak lépkedni. Ez a kanyon túra 5 kilométer oda-vissza. A Spooky Gulch Utahban, Escalante déli részén helyezkedik el. Azok, akik nem szeretnének ugyanazon az útvonalon visszatérni, a kanyon falain is mászhatnak, vagy akár a Peek-a-boo Gulch, vagyis a Kukucs-szurdokon, egy másik lenyűgöző slot canyonon át folytathatják utukat.

6Weano Gorge

A nyugat-ausztráliai Karijini Nemzeti Parkban található Weano Gorge egy egyszerű túrának indul a mesebeli tájakon át, majd, ahogy meredek sziklák közt halad végig, úgy válik egyre keskenyebbé. A túra egy igazi kihívás azon bátor jelentkezőknek, akik el szeretnének jutni egészen a Handrail Pool-ig, ugyanis a kanyon ezen részén már fel-le kell mászniuk a falakon. De azok számára, akik teljesítik a túrát, hihetetlen, színes sziklaképződmények és a végén egy jéghideg medence a jutalma. A Weano Gorge-t tartják a park legkönnyebben megközelíthető és legszínesebb szurdokának.

5Buckskin Gulch

Az Utah déli részén található Buckskin Gulch kanyon a világ egyik leghosszabb és legmélyebb sikátorkanyonja, ennek köszönhetően pedig rendkívül sok látogatót vonz. A kanyonon keresztül vezető, 34 kilométeres túra azonban nem épp a félénk vagy tapasztalatlan túrázók számára ajánlott. A Buckskin Gulch csak nagyon ritkán éri el a három méteres szélességet, falai azonban akár 150 méter magasságig is feltörhetnek. Ugyan a túra egy nap alatt is elvégezhető, akik már jártak itt mégis azt tanácsolják, hogy inkább tartson két napig, továbbá szerintük semmiképp se nyáron látogassunk el a kanyonhoz, mivel ebben az időszakban veszélyes lehet az áradások miatt. Bármely időszakba is tervezzük a túrát, mindenképp úgy kell készülnünk, hogy patakokon kell átgázolnunk, vagy úsznunk. A különleges sziklaformációk ennyi fáradtságot abszolút megérnek.

4Echidna Chasm

Az Echidna Chasm egy közepesen nehéz, két kilométeres túra Nyugat-Ausztrália egyik lenyűgöző, keskeny kanyonján keresztül, mely nem kevesebb mint 200 méter mély. Az Echidna Chasm-t tartják a Pumululu Nemzeti Park egyik fő látnivalójának. A túra során néhány sziklával azért meg kell küzdeniük a látogatóknak, a végén pedig elég nagy kihívást jelent a felmászás. A slot canyon falai lenyűgöző színekben pompáznak, s attól függően, hogy milyen szögből kapja a napsütést, úgy változtatja csodás színeit. A kanyon a Bungle Bungle-hegységben helyezkedik el, ami sokak szerint Ausztrália egyik legjobb túrázási úti célja.

3Subway Canyon
flickr/snowpeak

Az utahi Zion Nemzeti Parkban található Subway Canyon látványos, színes sziklaképződményeket kínál azok számára, akik elég tapasztalt túrázóknak számítanak ahhoz, hogy megbirkózzanak a kihívást jelentő tereppel. A túra során, a bátor résztvevők a magas sziklákról kötélen ereszkednek le, hűvös vizekben úsznak és hosszú távokon át kell gyalogolniuk. A túrázóknak ajánlatos búvárruhát viselniük a hét-kilenc órás túra alatt. Nincsenek kijelölt útvonalak, de a kanyon egész területén működik a GPS. A „Subway” tulajdonképpen a kanyon csak egy nagyon rövid szakasza, ahol a falak rendkívül közel vannak egymáshoz, a folyóvíz pedig egy nagyobb, csőszerű ovális vájt ki. A túrázáshoz engedély szükséges, naponta csupán 50 túrázót tudnak fogadni. A kanyon büszkélkedhet Zion néhány legszebb tájával.

2Siq Canyon
flickr/gr33ndata

A Jordánia déli részén található Siq slot canyonon keresztülsétálni épp olyan, mintha visszatérnénk a múltba, mivel ez volt a Petra nevű ókori város bejárata. Az 1,2 kilométeres túra végénél fekszik Petra leghíresebb romja, az Al Khazneh, vagyis a Kincsesház. A legtöbb ilyen kanyonnal ellentétben, melyeket a száguldó víz alakított ki, al-Siq a tektonikus erőknek köszönhetően formálódott, bár később a víz mosta egyenletesre az oldalait. Az al-Siq néhány ponton a három méteres szélességet sem éri el, falai pedig 90-180 méter magasak is lehetnek.

1Antilop-kanyon

Az Arizona északi részén található Antilop-kanyon valójában két sikátorkanyon: a felső, ami „hasadék” néven vált ismertté, és az alsó, vagyis a „dugóhúzó.” Mindkét kanyon a navahó nemzet tulajdonában álló területen helyezkedik el és csak a törzs által jóváhagyott túraszervező cégek által juthatnak el az idelátogatók a kanyonokhoz. A narancsos-piros homokkőképződményeket egyszóval úgy jellemezhetnénk, hogy „elképesztőek”, nem csoda, hogy a fotósok számára igazi paradicsomnak számít az Antilop-kanyon. A felső kanyon azért népszerű, mert nem kell sehova sem felmászni, az egész útvonal talajszinten vezet végig. Az alsó kanyonban korábban a falakon is fel kellett mászni, ám ma már lépcsők teszik kényelmesebbé. Ugyan a kanyonok rendkívül szépek, mégis néha veszélyesek is lehetnek. 1997-ben egy áradás söpört végig az alsó kanyonon és 11 turista halálát okozta.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version