Kezdőlap Európa A 10 leggyönyörűbb olasz sziget

A 10 leggyönyörűbb olasz sziget

A legtöbb embernek a csizma alakú ország jut eszébe egy olaszországi nyaralás tervezésekor, pedig több mint 80 festői sziget található Olaszország határain belül, ahol a turisták legalább annyira élvezhetik a kirándulásukat, mint bármely másik híres, olasz városban. A Velencét alkotó 17 szigettől kezdve a Szicília partjai mentén elhelyezkedő Lipari-szigetekig, Olaszország szigetei között nincs két ugyanolyan, különböznek tájvidékeikben, kultúrájukban és éghajlatukban is. Akár a gazdag olasz történelméről, akár a finom homokos strandjairól és kristálytiszta vizéről van szó, Olaszország mindenki számára kínál valami különlegeset, akik az édes életet kutatják.

10Procida

A Nápolyi-öböl három népszerű szigete közül a legkisebbik, Procida legalább annyi látnivalóval büszkélkedhet, mint Capri és Ischia, mégis sokkal kevésbé zsúfolt, mint nagyobb szomszédjai. A sziget tökéletes úti cél azok számára, akik egy igazán nyugodt tengerparti nyaralásra vágynak. Az olyan városok, mint Marina Grande, a fő kikötő és Chiaiolella alapvető szálláshelyekkel, egyszerű ételeket, friss hal- és nyúl fogásokat felszolgáló éttermekkel és pompás, homokos strandokkal várják a turistákat. A San Michele templom egy kis hűsítő kikapcsolódást nyújthat egy forró, nyári napon. A Szent Mihály és a megszálló törökök között zajló csatát ábrázoló kupola egy kis betekintést enged Procida történelmébe.

9Panarea

A Szicíliától északra elhelyezkedő Lipari-szigetek legkisebb szigete, Panarea a hírességek és a gazdagok kedvenc üdülőhelye, akik a világ összes részéről szívesen érkeznek a csodás, kis szigetre. Népessége körülbelül 200 fő, a sziget nagy része fejletlen, csupán néhány hotel és bérház várja a turistákat, így nyáron is sikeresen távol tudják tartani a hatalmas tömegeket. Panarea szigetén nincsenek autók, a helyiek és a turisták golf kocsikon és elektromos bicikliken közlekednek. A legtöbb ételt importálják, s rendkívül drágák. Esténként lámpák és lámpások világítják meg az eget. A gazdag látogatók azért érkeznek a szigetre, hogy nyugodtan, visszavonultan ússzanak és búvárkodjanak a tiszte tengerben, napozzanak, valamint élvezzék az édes semmittevést a képeslapszerű falvakban.

8Ischia

Ischia a legnagyobb sziget az Olaszország nyugati partjainál található Nápolyi-öbölben. Ischia a homokos partjainak és a természetes forrásainak köszönhetően népszerű hétvégi üdülőhelynek számít a nápolyi lakosok és a hátizsákos kirándulók körében. A nagyrészt hegyvidéki szigetet a 789 méter magas vulkanikus Epomeo uralja. Ischia olyan látnivalókkal várja a turistákat, mint például a kaktuszairól híres Giardini Ravino botanikus kert, az Alfonso D’Aragnona által épített középkori kastély, a Castelli Aragonese és a Guervera torony, egy 15. századi erőd, ami az évek alatt a sziget szimbólumává vált.

7La Maddalena

A Szardínia északkeleti partja mentén elhelyezkedő La Maddalena a szintén La Maddalena nevű szigetcsoport legnagyobb szigete. Szomszédos szigetével, Carprera-val egy hosszú út köti össze. La Maddalena szigetére hajóval vagy a Szardíniából, éjjel-nappal induló komppal juthatunk el. A La Maddalena városához közeli bányákból származó rózsaszínes gránitsziklák ragyogtatják meg a falvat naplementekor. A gyönyörű sziklákat a Szabadság szobor építéséhez is felhasználták. A város a pezsgő éjszakai életéről is híres. A szigeten körbefutó út vezeti a turistákat La Maddalena legnépszerűbb strandjaihoz (Bassa Trinita és Spalmatore), valamint számos elhagyatott katonai erődítmény mellett elhalad.

6Lampedusa

A világ egyik legszebb strandjával, a Rabbit Beach nevű tengerparti résszel büszkélkedhető Lampedusa valójában közelebb van Tunéziához, mint Olaszországhoz. A Lampedusa déli partja mentén található kis szigetecskén elterülő, szív alakú strandra a kristálytiszta sekély vízen keresztülvándorolva juthatunk el. A védett sziget a Földközi-tenger néhány olyan pontjának egyike, ahol a cserepes teknősök biztonságban letehetik tojásaikat. Lampedusa tökéletes hely a könnyű búvárkodáshoz és búvárkodáshoz. Hajótúrák alkalmával találhatjuk meg a legtökéletesebb tengeralatti helyet. Népszerű búvárkodási helynek számít az elsüllyedt Madonna del Mare szobor körüli terület, ahol a búvárok polipokkal, fűrészes sügérekkel és gyűrűs keszegekkel is találkozhatnak.

5Lipari

A Szicília partja mentén elhelyezkedő Lipari-szigetek hét vulkanikus szigetből áll, melyek közül a legnagyobb Lipari. Egykor a vulkáni földből kiásott obszidiánról, vagyis a vulkáni üvegről volt híres, ma pedig Lipari már zord tájvidékeiről, gyönyörű, fehérre mosott városairól és kristálytiszta, kék színű vízéről ismert. A festői szigetet népszerű programnak számít a könnyű búvárkodás, búvárkodás, hajózás és túrázás. A Lipari Régészeti Múzeum egy abszolút kihagyhatatlan turista látnivaló a szigeten. A múzeum otthont ad a közeli Contrada Diana nekropoliszból származó műtermékek csodálatos gyűjteményének, melyek között több ezer szarkofág is van, melyek a régi kitörések során keletkezett vulkáni hamunak köszönhetően maradhattak meg ilyen nagyszerű állapotban.

4Elba

Az Olaszország nyugati partján található Toszkánai-szigetek egy részét képező Elba leginkább arról híres, hogy ide száműzték egykor Napóleont, nem meglepő, hogy a legtöbb ideérkező turista ellátogat a mai napig a szigeten álló nyári vagy téli otthonához. Olaszország harmadik legnagyobb szigete több mint 150 stranddal büszkélkedhet, a széles, homokos partoktól kezdve a védett kis öblökig bármit megtalálhatunk. A legnépszerűbb üdülőhelyek közé tartozik a Marina di Campo, a hihetetlen finomhomokos Procchio és Fetovia, ahol álomszép, kék vízben fürdőzhetnek az idelátogatók. A strandoláson kívül népszerű programnak számítanak még a hegyvidéki túrák is. A Capanne hegy ásványban gazdag lejtőin a látogatók akár drágaköveket, kvarcot és kristályt is találhatnak.

3Capri

A Nápolyi-öbölben található Capri egy mitológiában és történelemben igen gazdag sziget. Állítólag Capri partjainál csábították a halálba a hajósokat a gyönyörű szirének heves éneklésükkel. Tiberius római császár itt élt egészen haláláig, Kr.e. 37-ig. A császár rezidenciája, a Villa Jovis a sziget egyik legnépszerűbb látnivalója. Capri leghíresebb természeti csodája a Blue Grotto, vagyis a Kék Barlang. A tengerparti barlangot hajóval lehet megközelíteni, ha megfelelő az áramlás. A kinti napsütés szikrázó, türkizkék színűre varázsolja a barlang vizét. Anacapri városában felpattanhatunk a Seggiovia székliftre, ami felvisz bennünket egészen a Solaro hegy csúcsáig. A 15 perces út alatt hihetetlen kilátás nyílik a szigetre és a tengerre egyaránt.

2Szardínia
flickr/robad0b

Az olasz félsziget és az észak-afrikai partvidék közé beékelődött Szardínia egymást követő civilizációk otthonaként szolgált, melyek közül sok ott hagyta nyomát Olaszország második legnagyobb szigetén. A nuraghi néven ismert emberek által, körülbelül 3000 évvel ezelőtt épített kőépületektől kezdve a középkori kastélyokon át a templomokig, Szardínia minden egyes pontja elkápráztatja azokat, akiket akár csak egy kicsit is érdekel a történelem, az építészet és a kultúra. A legtöbb ember azonban a napos és tiszta strandok miatt látogat el Szardíniára, melyek közül a legnépszerűbb az északkeleti régióban található Costa Smeralda. Akik egy kicsit kiszakadnának a tengerparti tömegből, túrázhatnak és kempingezhetnek is a sziget dombvidékein.

1Szicília

A Földközi-tenger legnagyobb szigete, Szicília Olaszország egyik autonóm régiója, melyhez több sziget és szigetcsoport is tartozik. Szicíliát a több mint két kilométer széles Messinai-szoros választja el az olaszországi Calabria tartománytól. A szigetet hajóval, repülővel, szárnyashajóval vagy komppal közelíthetjük meg. A sziget legfeltűnőbb természeti jellegzetessége az Etna, Európa legmagasabb, aktív vulkánja, de Szicíliára mégis a sziget csodás strandjai, a tengerparti üdülői és a napos, száraz éghajlata miatt látogatnak el a legtöbben.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version