Kezdőlap Világ 10 félelmetes kilátó a világ minden tájáról

10 félelmetes kilátó a világ minden tájáról

Az úgy nevezett „skywalk”-ot a legjobban kilátóként fordíthatjuk le magyarra, ám ezek cseppet sem az egyszerű, néhány méter magas kilátók. A lenyűgöző kilátásokat kedvelő utazókat biztosan lenyűgözi következő 10 rendkívül ijesztő, ugyanakkor mégis csodás skywalk. Ezekről a hihetetlen kilátókról elképesztő látvány tárul az idelátogatók elé, hegyek, óceánok vagy épp őserdők terülnek eléjük, ameddig csak ellátnak.

105 Fingers (5 ujj)
flickr/hl_1001

A Krippensteinnél található 5 Fingers, vagyis az 5 ujj kilátó igazán különleges lehetőséget kínál az idelátogatók számára, ugyanis innen hihetetlen kilátás nyílik az osztrák Alpokra. A kilátó onnan kapta a nevét, hogy a kilógó „teraszok” egy kézre és öt ujjra hasonlítanak. Mind az öt kilógó rész más-más funkciót lát el. Az egyiken van egy fém képkeret, amibe a látogatók beleállhatnak és fotókat készíthetnek, míg egy másiknak egy lyuk van az alján, hogy még jobban láthassuk, mi is van odalent. Más kilátókkal ellentétben, a látogatók az 5 ujjat ingyenesen élvezhetik.

9Tamborine Rainforest Skywalk

A Tamborine esőerdő kilátója eleinte talán kissé alacsonynak tűnhet, ám, ahogy egyre nagyszerűbb kilátás nyílik az alattunk elterülő esőerdőre, úgy visz az utunk egyre magasabbra. A kilátó a queensland-i Tamborine-hegyégben található. A körülbelül 1,5 kilométer hosszú séta során, a látogatóknak lehetőségük van erdei ösvényeken barangolni, a lombkorona felé emelkedő kilátóból megcsodálni a lenyűgöző Tamborine esőerdőt, s végül eljuthatnak a Cedar Creek konzolos hídhoz is. A körülbelül 45 perces séta alatt madarakat és színes rovarokat is szemügyre vehetnek a turisták. A kilátó néhány része pedig kerekesszékkel is megközelíthető.

8Oryukdo Skywalk

A vízen járás új értelmet nyert az Oryukdo kilátónál. A nem is olyan rég, 2013-ban nyitott dél-koreai kilátó már ma is több ezer látogatót vonz minden egyes nap, akik Oryukdo szigetére érkeznek. Az U-alakú kilátó közel 10 méter hosszan nyúlik be az óceán felett, az üvegpadlójának köszönhetően pedig a látogatók úgy érezhetik, mintha a vízen sétálnának. A tengerparti kilátó egy 30 méter magas sziklán helyezkedik el Busan Nam-gu kerületében. A kilátó az Igidae Parknál található parti sétány része.

7Langkawi Sky Bridge

A Langkawi Sky Bridge abban különbözik a többi ilyen típusú kilátótól, hogy ez nem egy kanyon felett magasodó szikláról nyúlik ki, hanem a malajziai Machinchang-hegy csúcsán, körülbelül 90 méter magasan uralkodik a dzsungel felett. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kilátó akár csak egy kicsit is kevésbé látványos lenne, mint a szikláról kinyúló társai. A látogatók elé hihetetlen kilátás nyílik az óceánra és a szigetcsoport más szigeteire. A 125 méter hosszú kilátót egyetlen oszlop tartja. A Langkawi Sky Bridge kilátót 2015-ben nyitották meg újra, hosszú évekig tartó felújítása után.

6Glacier Skywalk

Valódi természeti csodák veszi körül azokat, akik ellátogatnak a Jasper település közelében, Albertában, Kanadában található Glacier Skywalkhoz. A Sunwapta völgy felett magasodó, 280 méter hosszú, üvegaljú kilátó csak néhány percnyire van a Columbia-jégmezőktől. A kilátó egy szikláról nyúlik ki, ahonnan a világ egyik legkülönlegesebb ökoszisztémája tárul a látogatók elé. Lenézve ókori sziklaképződményeket figyelhetnek meg a turisták, szétnézve pedig hihetetlen kilátás nyílik a gleccserekkel tarkított, zord kanadai Sziklás-hegységre.

5Tiefenbachkogl Viewing Platform
flickr/Leo-set

Az ausztriai Tiefenbachkogl Viewing Platform kilátóból pompás kilátás nyílik a tiroli Alpokra. A Sölden síparadicsom közelében található Tiefenbachkogl hegység kilátója 360 fokos panorámát nyújt a környező hegyekre, gleccserekre és völgyekre. A Tiefenbach-hoz egy kabinos felvonóval juthatnak fel a látogatók, mely egy hosszú alagúton át továbbhalad a többi hegyekhez és gleccserekhez. A heg y népszerű a közepesen gyakorlott síelők körében, akik a táj megcsodálása után le is száguldhatnak a hegyről.

4The Ledge

A Ledge, vagyis magyarul a „kiszögellés” valami olyat kínál, amivel csak kevés más kilátó büszkélkedhet, innen ugyanis négy államot is megcsodálhatnak a látogatók. A kilátó 412 méterrel a föld felett, a nyugati félteke legmagasabb épületében, Willis Tower nevű, chicagói felhőkarcolóban található. Ha a rendkívüli magasság nem lenne elég, még egy üvegfülke is kinyúlik az égi peronról. A bátor látogatók számára, akik lemernek nézni az egykor Sears Tower néven ismert épület 103. emeletén elhelyezkedő kilátóból, az autók és a gyalogosok kisebbeknek tűnnek, mint az apró hangyák.

3SWFC Skywalk
photo/youtube

Sanghajban van a világ néhány leginnovatívabb épülete, s mi lehetne jobb hely ezen remekművek megcsodálásához, mint a híres Shanghai World Financial Center-ben található kilátó. Az épületben valójában három kilátó is van, melyek közül a legmagasabb a 100. emeleten, 474 méter magasan helyezkedik el. Az 55 méter hosszú Skywalk 100 néven ismert kilátó a világ legmagasabb skywalkja. Az átlátszó üvegfalak- és padló nyújtotta kilátás éjszaka abszolút feledhetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak, ilyenkor ugyanis Sanghajt úgy kivilágítják, mint egy karácsonyfát.

2Chamonix Skywalk

Egy üvegszobába belépve, nem épp a konkrét bezártság érzése kapja el az embert, főleg, ha ez a hely a francia Alpok Aiguille du Midi hegyén található. A Chamonix Skywalk-ot általában csak úgy ismerik, mint „lépés a semmibe”, s állítólag ez Európa legmagasabb kilátója. A becenevéből adódóan, a kilátó biztosan nem ajánlott a tériszonyosok és a félénk emberek számára, hiszen az üvegaljú szobába lépve, az idelátogatók alatt konkrétan semmi nincs, csak az 1000 méteres mélység. A kilátó áprilistól novemberig várja a bátor turistákat, a belépő pedig tartalmazza a Chamoinix – Anguille du Midi a siklóval történő személyszállítást is.

1Grand Canyon Skywalk

A Grand Canyon a világ egyik legbámulatosabb természeti csodája. A lenyűgöző kanyont egy üvegkilátón át csodálhatjuk meg, ami a Grand Canyon felett 1200 méterrel nyúlik ki. Ugyan még csak néhány éve nyitott, a kilátót már most is a világ egyik legjobbjának tartják. A kilátót a Hualapai törzs birtokolja és működteti, ők határozzák meg a látogatókra vonatkozó szabályokat, a látogatók nem vihetnek be személyes tárgyakat magukkal, mint például kamerát.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version