Kezdőlap Dél-Amerika Top 10 látnivaló Venezuelában

Top 10 látnivaló Venezuelában

Venezuelának rengeteg arca van, a karibi strandoktól, az Andok csúcsain át, a piranjáktól és anakondáktól hemzsegő vizekig és a szárazföldi homokdűnékig bármit megtalálunk a biológiailag sokszínű, trópusi országban. Ezen kívül, Venezuelát tartják az olajexport és a szépségverseny győztesek országának is, sőt Simon Boliver szülőhazája is, aki számos dél-amerikai országok felszabadított a spanyol uralom alól.

10Morrocoy Nemzeti Park
flickr/ruurmo

A Morrocoy Nemzeti Park Venezuela északkeleti részén terül el. A nemzeti igen nagy területen fekszik, találunk itt mangrovefákat, számtalan kis szigetet, valamint homokzátonyokat csodás, homokos strandokkal. A homokzátonyok körül, a tengervíz igencsak bővelkedik korallzátonyokból és trópusi halakból. Láthatunk még itt delfineket és tengeri teknősöket is, sőt néhány parti kajmán is él a mangrovefák között. A térség a madárfigyelők számára is igazi paradicsom, hiszen pelikánok, flamingók, kócsagok és színes skarlát íbiszek is élnek itt. A szigeteken a növényzet elég gyér, és általánosságban alkalmazkodtak a száraz és sós környezethez.

9Medanos de Coro

A Medanos de Coro nevű nemzeti parkban található homokdűnék rendkívül látványosak, főleg azért, mert alapvetően egy trópusi országban alakultak ki. A narancs- és citromsárga színben pompázó dűnék akár 40 méter magasak is lehetnek. Az erős széllökések miatt folyamatosan változtatják alakjukat. A rendkívül száraz térségben nincs túl nagy vegetáció és vadvilág, amelyet érdemes lenne megnézni. A dűnék igazán népszerűnek számítanak, hiszen sokan járnak ide „homokboardozni” és tevegelni. A nemzeti park könnyedén megközelíthető taxival, vagy a Coro városából induló buszokkal.

8Mochima Nemzeti Park

Az északkeleti partoknál található Mochima Nemzeti Park-ot azért hozták létre, hogy megvédjék a tengeri környezetet és a Turimiquire-hegység erdeit. Venezuela második tengeri parkját 1973-ban hozták létre a Puerto la Cruz-tól Cumana-ig húzódó partvonalon, valamint 32 másik, a parttól távolabb fekvő szigeten. A pelikánok a La Ciena Cove-nál fészkelnek, az Isla Cachicamo nevű szigetnél pedig szinte uralkodnak a delfinek. A közeli városról elnevezett park a könnyű búvárok és búvárok körében is népszerű, hiszen kiváló víz alatti helyekkel büszkélkedhet, például három hajóroncs található a víz fenekén Puerto la Cruz-tól csupán egy 30-40 perces hajóútra.

7Margarita-sziget
flickr/Josema Orsini

Venezuela északkeleti partjai mentén a legnagyobb sziget, Margarita nagyszerű hely a strandoláshoz. A part mentén nem kevesebb, mint 50 strand várja a nyaralókat. Igen népszerű a wind- és kiteszörfözés, főleg a Playa el Yaque nevű strandnál. A Margarita-sziget a venezuelaiak körében is népszerű nyaralóhely, leginkább azért, mert a kikötőben vámmentesen vásárolhatnak. A szigeten több nagyváros is van, például a La Asuncion, ami a Nueva Esparta nevű venezuelai állam fővárosa. Az első európai 1498-ban lépett a szigetre, aki nem más volt, mint Kolumbusz Kristóf.

6Roraima-hegy

A 2810 méter magas Roraima-hegy különlegessége, hogy lapos tetejű. A Roraima-hegy Venezuela, Brazília és Guyana határánál fekszik, ugyan legnagyobb része Venezuelában húzódik. A túrázni vágyók kizárólag a venezuelai részen tudják meghódítani a fennsíkot. A hegy a Canaima Nemzeti Park csodás ékköve is. A park geológiai formációi két milliárd évvel ezelőttről származnak. A fennsíkon szinte mindennap esik az eső, ennek köszönhetően pedig ritka növény- és állatfajoknak ad otthont. Ez a csodás fennsík inspirálta Sir Arthur Conan Doyle-t is, aki 1912-ben írta Az Elveszett Világ című regényét.

5Merida Cable Car
wikipedia/Pascual De Ruvo

A Merida Cable Car, vagyis Teleférico, a világ leghosszabb és legmagasabb siklója, vagy más néven kábelvasútja. Ha Venezuelába látogatunk, ez egy abszolút kihagyhatatlan program. Az út csaknem 12 kilométer hosszú, és több mint 4700 méter magasan lebeg a levegőben. A sikló útközben is megáll, így a látogatók kiszállhatnak és túrázhatnak egy kicsit. A megállóhelyeket a látnivalók után nevezték el. A legjobb, ha december és február között próbáljuk ki, ugyanis ilyenkor nincs köd.

4Choroni
flickr/EloyBp

Choroni-t úgy ismerik, mint Venezuela egyik legjobb karibi strandját. A város ugyan alig kapcsolódik a szárazföldhöz, mégis büszkélkedhet néhány igazán szép gyarmati házzal egy csendes központi tér körül. Choroni tökéletes hely a madár-, növény-, és vadvilág megfigyelők számára is, akik fel akarják fedezni a Henri Pittier Nemzeti Park erdejét és alföldi dzsungelét. A majmok, kígyók és őzek mellett, a parkban 500 madárfaj és 200 féle pillangó is él. Venezuela első nemzeti parkja eredetileg Rancho Grande néven volt ismert, de később, megváltoztatták a nevét Henri Pittier, természettudós tiszteletére, aki a parkot tervezte.

3Los Roques

A Los Roques Nemzeti Parkot a venezuelai kormány hozta létre 1972-ben, hogy megvédje a kivételesen szép tengeri ökoszisztémát. Ez a Karib-tenger legnagyobb tengeri parkja. A szinte érintetlen korallzátonyok adnak otthont a Karib-tenger néhány legszebb víz alatti növényének és állatának. A parkban hihetetlenül csodás, fehérhomokos strandok vannak, amelyek igazi paradicsom a búvárok, vitorlások és halászok számára a többszínű, kristálytiszta vizükkel. A park legfőbb szigete a Gran Roque, ahol néhány kisebb, villaszerű hotel is található, amelyek kicsik ugyan, de igazán kényelmesek.

2Los Llanos
wikipedia/CaplinRous

A Los Llanos egy hatalmas füves terület Venezuela és Kolumbia határánál. A parkon keresztül folyó Orinoco formálja a két ország közötti határt. Los Llanos-t általában elárasztja a rengeteg víz az esős évszakban, s ez varázsolja igazi paradicsommá a madárfigyelők számára. Olyan ez a hely, mint Serengeti Dél-Amerikában. A parkban akkor lehet megismerni a vadvilágot, amikor máshol száraz időszak van, az állatok pedig ilyen helyeken gyűlnek össze, ahol van víz. Amellett, hogy ez az orinocói krokodilok utolsó élőhelye, Los Llanos anakondáknak, vízidisznóknak, jaguároknak és kajmánoknak is otthont ad.

1Angel-vízesés

Az Angel-vízesés nem hiába Venezuela egyik legnépszerűbb turista látnivalója, hiszen ez a világ legmagasabb vízesése. A 978 méter magas vízesés az Auyantepui nevá magaslatról zúdul alá a Canaima Nemzeti Parkba. A helyi őslakosok vízesést eredetileg Kerepakpai Vená-nak nevezték el, aminek lényegében az a magyar jelentése, hogy a legmagasabb vízesés. A nevét később, Angel-vízeséssé változtatták Jimmie Angel, a vízesés felett először átrepülő, amerikai repülős tiszteletére. A vízesés júniustól decemberig a legmagasabb.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version