Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Törökországban

Top 10 látnivaló Törökországban

Top 10 látnivaló Törökországban

Törökország nagyon változatos látnivalókat kínál a turistáknak. Isztambul dómokkal és minaretekkel tarkított panorámájától kezdve a nyugati és déli partokon található római kori romokon és Antalya strandjain át a Földközi-tenger partján lévő üdülőhelyekig és a Fekete-tenger keleti részén lévő, ködbe burkolózó hegyekig. Törökország számtalan látnivalója nem fér bele a Top 10-es listába, csupán egy nagy törökországi utazás kezdetét jelenti.

10Aspendos-i színház
flickr/Ruslik

Aspendos büszkélkedhet az ókor egyik legjobb állapotban fennmaradt színházával. Az aspendos-i színház 155-ben épült, Marcus Aurelius római császár uralkodása alatt és benne 15-20.000 néző számára volt férőhely. Mivel területét később, a szeldzsuk időkben karavánszerájnak (útszéli fogadónak) használták, folyamatosan karbantartották és javítgatták. Ennek köszönhetően az aspendos-i színház képes volt fennmaradni a mai napig anélkül, hogy veszített volna eredeti szépségéből.

9Patara strand

A 14 km hosszú Patara strand az egyik leghosszabb homokos partszakasz a Földközi-tenger térségében. A strand mögött csupán az ősi lükiai és római romok, valamint hullámzó homokdűnék állnak, nincsenek épületek, kivéve egy kis kávézót. A Patara strand az egyik élőhelye a veszélyeztetett cserepes teknősnek. A közeli Patara falu Szent Miklós, a 4. században élt bizánci érsek szülőhelye, akiről később a Mikulás legendája született.

8Pamukkale

Pammukkale, melynek jelentése “gyapotkastély”, egy valószerűtlennek tűnő táj Törökország nyugati részén, mely fehér teraszairól vált híressé. A mészkő teraszokon és az üledékes kőzeteken lerakódott víz nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik és forróvízű források táplálják. Az emberek már évezredek óta fürdenek ezekben a természetes medencékben. Hierapolist, az ókori görög várost Pergamon királyai a forróvízű források tetejére építtették fel. A fürdők, templomok és egyéb görög épületek romjai szintén láthatók itt.

7Bodrum
flickr/bazylek100

Homokos strandjaival, üzletekkel szegélyezett utcáival és kitűnő éttermeivel Bodrum városa már régóta kedvelt tengerparti üdülőhely Törökországban. A várost az ókorban Halikarnasszosznak hívták és itt volt Mauszólosz mauzóleuma, mely az Világ Hét Ókori Csodájának egyike. Sajnos egy földrengéssorozat lerombolta ezt a műemléket, de ezenkívül is maradt még látnivaló, mint a bodrumi kastély, melyet a keresztesek építettek a 15. században. A kastély Bodrum kikötőjére tekint le, melyet többmillió dolláros vitorlások töltenek meg.

6Nemrut-hegy
flickr/borderlys

Nemrut egy 2.134 m magas hegy Törökország dél-keleti részén, Adiyaman város közelében. I.e. 62-ben Antiochus király építtetett egy sírt, melyet az őt formázó, hatalmas szobrok fogtak közre, valamint két oroszlán, két sas és több görög és perzsa istenség alakja is látható a hegytetőn. Azóta a szobrokat lefejezték és a fejek szanaszét hevernek a területen. A Nemrut-hegy csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyekre. A legfőbb látnivalók közé tartozik a keleti sziklákról nézni a naplementét, amikor a fej nélküli szobrokat a Nap gyönyörű, narancs színűre festi, még misztikusabbá téve ezzel a helyet.

5Ölüdeniz

Ölüdeniz egy kis falu az Égei-tenger dél-nyugati partjainál. Félreeső, homokos strandja az Ölüdeniz-öböl bejáratánál, egy kék lagúnában található. Ez a strand híres káprázatos kék színéről és az egyik legtöbbet fotózott strand a Földközi térségben. Ölüdeniz lenyűgöző panorámája miatt a világon az egyik legjobb hely a siklóernyőzéshez.

4Kék Mecset
flickr/dachalan

Hat minaretjével és lendületes építészeti stílusával az Ahmed szultán vagy másnéven Kék Mecset Isztambulban már kívülről is lenyűgöző. A Kék Mecsetet napjainkban is mecsetnek használják, emellett az egyik legnépszerűbb látnivaló Törökországban. 1609 és 1616 között épült és számos más mecsethez hasonlóan az alapítója is itt van eltemetve. Mennyezetét 20.000 kék mintás csempe díszíti, melyekről a mecset a nevét is kapta.

3Celsus könyvtára
flickr/Tanya.K.

Ephesus romjai népszerű nevezetességei a nyugati partoknak. Ephesus városa egykor Artemis templomáról volt híres, mely az ókori világ hét csodájának egyike volt és melyet 401-ben a konstantinápolyi érsek által vezetett csőcselék rombolt le. Egyes részei még ma is láthatók, mint a Nagy Színház és Celsus könyvtára. A könyvtárat 125 körül építették és 12.000 tekercset találtak benne, valamint Celsus-nak, Ázsia kormányzójának hatalmas sírját is. A homlokzatát az 1970-es években rekonstruálták, hogy a jelenben is szemléltesse az eredeti állapotát.

2Göreme Tündérkémények

Kappadókia híres furcsa és gyönyörű szikla alakzatairól, valamint páratlan történelmi örökségéről. Egyike a legszebb helyeknek, amiket érdemes megnézni, Göreme városa, mely rengeteg tufa kúp között fekszik, ezeket nevezik tündérkéményeknek. A tündérkéményeket a szél és a víz eróziója formálta két különböző vulkáni rétegből. A vastagabb tufaréteget vékonyabb bazalt fedi, mely jobban ellenáll az eróziónak. Mivel a tufa könnyen formázható, az évszázadok során számos házat , templomot és bolthelyiséget faragtak ki a sziklákból.

1Hagia Sophia

Az Isztambulban található Hagia Sophia eredetileg egy bazilika volt, melyet a kelet-római császár, I. Justinianus építtetett a 6. században. A római mérnökök mesterműve ez a hatalmas (31 m átmérőjű) kupola, melynek köszönhetően az épület 1000 éven át a világ legnagyobb zárt tere volt. A templomot 1204-ben kifosztották a keresztesek, a 15. században pedig mecsetté alakították, amikor az oszmánok elfoglalták a várost. A Hagia Sophia 1935-ben lett múzeum és napjainkban egyike Törökország legfontosabb nevezetességeinek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version